Title Himemasu salmon

  • Aomori
  • Akita
  • Iwate
Topic(s):
Cuisine/Food Culture Regional Specialties $SETTINGS_DB.genreMap.get($item)
Medium/Media of Use:
Interpretive Sign
Text Length:
≤250 Words
FY Prepared:
2018
Associated Tourism Board:
Towada-Hachimantai National Park

コカニーサーモンとしても知られるヒメマスは、十和田湖の珍味です。ヒメマスはベニザケの一種ですが、陸封種なので海に帰ることはありません。北海道阿寒湖を原産とするヒメマスですが、1895年に道内の支笏湖に移入され、1905年にはこの例に倣った和井内貞行(1858年~1922年)によって、繁殖用のヒメマスが支笏湖から運び出されました。今日に至るまで、秋になると卵の採取が行われ、春には地元のヒメマスふ化場でふ化した稚魚の放流が行われています。



Himemasu salmon (also referred to as kokanee salmon) is a Lake Towada delicacy. It is a landlocked species of sockeye salmon that never returns to the sea. Originally native to Lake Akan in Hokkaido, himemasu salmon were successfully introduced to Lake Shikotsu (also in Hokkaido) in 1895. Following this example, Wainai Sadayuki (1858–1922) imported fish from Lake Shikotsu for breeding in 1905. To this day, eggs are collected in autumn and hatched at the local salmon hatchery, and the fry are released in spring.


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