Title Lake Towada

  • Aomori
  • Akita
  • Iwate
Topic(s):
Cuisine/Food Culture $SETTINGS_DB.genreMap.get($item) National Parks/Quasi-National Parks
Medium/Media of Use:
Interpretive Sign
Text Length:
≤250 Words
FY Prepared:
2018
Associated Tourism Board:
Towada-Hachimantai National Park

十和田湖


十和田湖は秋田県と青森県の県境に位置しています。面積は61.11平方キロメートルで、約10キロメートル四方の大きさです。最深部の深さは326.8メートルもあり、日本で3番目に深い湖です(2018年時点)。


かつてほとんど人気のなかった湖畔地帯を生まれ変わらせたのは、和井内貞行(1858年~1922年)です。和井内はヒメマスを湖に移入して、養殖産業を創始することに成功しました。今日ではそのヒメマスが十和田一帯の特産品となっており、年間水揚げ量は10トン以上に上ります。ここ発荷峠から目前に見えているのは御鼻部山です。後ろには八甲田連峰、右手には中山半島と御倉半島が見えます。麓に目を下ろすと和井内ふ化場が目に入ります。和井内ふ化場では今日に至るまでヒメマスの養殖を続けています。


Lake Towada


Lake Towada is located on the border between Akita and Aomori prefectures. The lake is 61.11 square kilometers, and extends about 10 kilometers in all directions. It has a maximum depth of 326.8 meters, which makes it the third deepest lake in the country (as of 2018).


In 1905, this sparsely inhabited lake region was given new life by Wainai Sadayuki (1858–1922), who successfully started a fish farming industry through the introduction of himemasu (kokanee) salmon. Today, this salmon is a specialty of the Towada area, with over 10 tons harvested annually. Here at Hakka Pass, you can see Mt. Ohanabe straight ahead, the Hakkoda Range behind you, and the Nakayama and Ogura peninsulas to the right. Below, you can see the Wainai hatchery, which continues to cultivate salmon to this day.


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