Title Food (long version)

  • Mie
Topic(s):
Cuisine/Food Culture Regional Specialties National Parks/Quasi-National Parks
Medium/Media of Use:
Pamphlet
Text Length:
501-750
FY Prepared:
2018
Associated Tourism Board:
kankyoshochubuchihokankyojimusho
Associated Address:
1-2383-51 Toba, Toba-shi , Mie

食(詳細版)


伊勢志摩の自慢は、新鮮なシーフードと郷土料理です。この地の海産物は、古くから天皇家に献上するのに相応しいほどすばらしいものでした。しかし、今日では、誰もが伊勢志摩の名産を楽しむことができます。


日本語では伊勢エビと呼ばれるJapanese spiny lobsterは伊勢志摩の名産です。伊勢エビの曲った腰とヒゲが長寿のシンボルであることから、お祝い事には大事な食べ物です。特に旬は秋と冬になります。


海女として知られる女性ダイバーたちが獲る美味なアワビは、2~3千年間も前から有名でした。2000年前、神社「伊勢神宮」の創設者である倭姫命が伊勢志摩の国崎のアワビを神々への食べ物としてふさわしいと宣言したと言われています。アワビは様々な方法で味わうことができます。生アワビの刺身は歯応えのよい食感があります。海女小屋や食事処で食べることができる焼アワビは、より柔らかで繊細な味わいです。蒸しアワビは、豊かなうま味があり、日本酒との相性は最高です。アワビの主な旬は夏になります。


色々な種類の牡蠣もあります。的矢カキは、冬のごちそうです。名前からわかるように、的矢カキは的矢湾で養殖されています。一方、岩牡蠣は大きなカキで、春や夏に食べられます。


さらに、春には、季節の特別な食材として、鯛、ワカメ、ヒジキなどがあります。夏は、サザエ、鯵、穴子が豊富な季節です。秋は、鯛、サワラが旬になります。冬には、ナマコやフグのほか、海苔などの海藻類がとれます。

てこね寿司は、伝統的に志摩の漁師たちが昼ご飯に食べていたものです。取れたての魚を切り身にし、醤油の中に漬け込み、手を使って飯と混ぜたものでした。最近では、伊勢志摩の郷土料理となっており、家庭でのお祝い事の際には客にふるまわれます。


伊勢うどんは、長い間、伊勢神宮にお参りをする巡礼の人たちが食べてきたものです。柔らかく太い麵のうどんが、少し甘味のある黒い色の汁といっしょに供されます。このうどんの麵は茹でるのに1時間をかけて、柔らかくします。疲れた旅人たちに食べやすく、消化しやすくするためにこのようにゆでると考えられています。


このほか、伊勢神宮へお参りする人たちのために、伝統的なお菓子も発展してきました。これらは現在、旅行者たちも楽しむことができます。


もっと現代的な伊勢志摩のグルメにはシーフードバーガーがあります。鳥羽の「とバーガー」は、伊勢エビやカキなど地元産であることが認定された食材でつくられています。さまざまな種類が鳥羽市内のレストランで食べられます。志摩の鰹バーガーは、パンにカリカリにバターで焼いたカツオのパテとキャベツの千切りをのせているのが特徴です。


大王崎はまた、カツオ節の生産でも知られています。現在でも、伝統的方法で製造する会社があります。魚は炉の上でゆっくりとスモークされます。多くの時間と忍耐を要するプロセスです。だし汁を作るのに使ったり、日本酒に合うおつまみとして食べたりします。


伊勢神宮の神にささげられる食事である神饌は、和食の原点と考えられています。神饌も和食も、米や魚、海藻類、季節の果物や野菜などの多彩な食べ物を含んでいるからです。伊勢志摩では、訪問者は、このように長年高く評価されてきた食文化を堪能することができます。

Food (long version)


Ise-Shima is proud of its fresh seafood and local dishes. The seafood has been deemed good enough for the imperial family since ancient times. However, it is possible for everyone to enjoy Ise-Shima’s specialties these days.


The Japanese spiny lobster, or Ise-ebi in Japanese, is a specialty of Ise-Shima. Important food for auspicious occasions, its curved back and whiskers are a symbol of longevity. Fall and winter is the best season for Japanese spiny lobsters.


Delicious Ise-Shima abalone, caught by female divers known as ama, have been famous for a couple of thousand years. Two thousand years ago, Princess Yamatohime-no-mikoto, the founder of the jinja (Shinto shrine) complex Ise Jingu, is said to have declared the abalone of Kuzaki in Ise-Shima food fit for the deities. It can be enjoyed in a variety of ways. Slices of raw abalone sashimi have a chewy texture. Abalone grilled over a fire in an ama diver’s hut, or in a restaurant, are softer and more delicate. Steamed abalone has a rich umami taste and is best paired with Japanese sake. Summer is the main season for abalone.


There are also many kinds of oysters. Creamy Matoya oysters are one winter delicacy. As the name suggests, they are farmed in Matoya Bay. Iwagaki oysters, on the other hand, are large oysters that can be eaten in the spring and summer months.


Furthermore, in spring, seasonal specials include red sea bream, and wakame and hijiki seaweed. Turban shells, horse mackerel, and conger eels are plentiful in summer. In the fall, sea bream, and Japanese Spanish mackerel are at their best. Sea cucumbers, blowfish, and seaweeds like nori are harvested in winter.


Tekonezushi was traditionally eaten for lunch by fishermen from Shima. Freshly-caught fish were sliced and soaked in sweetened soy sauce, then mixed with rice by hand. More recently, it has become a local specialty of Ise-Shima, a homemade dish served at celebrations and to guests.


Ise udon has been eaten by pilgrims visiting Ise Jingu for a long time. It is a dish consisting of soft, thick udon noodles served with a slightly sweet black sauce. Ise udon noodles are boiled for an hour to make them much softer. It is thought that the noodles were boiled like this to make it easier for tired travelers to eat and digest them.


Traditional sweets were developed for pilgrims visiting Ise Jingu. Visitors today can also enjoy these treats.


A more modern specialty of Ise-Shima are seafood burgers. Toba’s “Toburgers” contain approved local ingredients such as Japanese spiny lobster and oysters. A wide range of Toburgers is available at various restaurants. Shima’s bonito burger features a patty of crispy battered bonito, topped with shredded cabbage and served on a bun.


Daiozaki is also known for producing dried bonito. Even now, it is still produced using traditional methods by various companies. The fish are slowly smoked over a fire pit—a process that requires much time and patience. It is then used to make cooking stock or eaten as a snack that pairs well with Japanese sake.


The sacred shinsen meals offered to the deities at Ise Jingu are thought to be the origins of washoku (Japanese traditional cuisine). Both shinsen and washoku include a wide variety of foods such as rice, fish, seaweed, and seasonal fruits and vegetables. In Ise-Shima, visitors can enjoy a rich food culture, one which has been greatly appreciated for centuries.

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