Title Olive Beef

  • Kagawa
Topic(s):
Regional Specialties
Medium/Media of Use:
Pamphlet Web Page
Text Length:
≤250 Words
FY Prepared:
2018
Associated Tourism Board:
Kagawa Prefecture Tourism Association

オリーブ牛


明治41年、農商務省が三重、香川、鹿児島の3県を指定してアメリカから輸入した苗木で試作を始めた中で、香川県だけが栽培に成功したオリーブ。温暖な瀬戸内の気候に恵まれ香川県の県花・県木でもあるオリーブは、小豆島を中心に栽培が広がっていきました。

 そしてオリーブ油を搾った後のオリーブから作られた「オリーブ飼料」を出荷前に2か月以上食べて育った黒毛和牛「讃岐牛(さぬきうし)」がオリーブ牛です。

オレイン酸を多く含むオリーブを食べることにより、含まれる油の質が高く、旨み・柔らかさが絶品に仕上がったブランド和牛は、全国品評会でも賞を受賞し、近年では海外のファンも増えています。

橄欖牛


日本農商務省曾於1908年引進美國橄欖幼苗,並指定三重、香川、鹿兒島三地試種,但僅香川縣小豆島一處栽培成功——日本橄欖的栽培史便由此開始。如今,橄欖樹、橄欖花已成香川縣的縣樹、縣花。

香川縣(舊稱『讚岐』)的肉牛養殖,歷史悠久,可追溯至西元700年。明治時代(1868-1912),其肉牛數量躍居日本首位,與此同時,所產「讚岐和牛」更是聲名遠播,風靡全國。

橄欖榨油後,剩有餘渣,當地便將此餘渣用作「讚岐牛(香川縣黑毛和牛)」的飼料。只有食用至少兩個月以上此飼料而長成的「讚岐牛」,方能稱為「橄欖牛」。該飼料富含油酸,可防止牛肉氧化,使肉質更加柔軟、富有風味,同時有益健康。如今,「橄欖牛」不僅在國內獲獎無數——如「脂肪品質獎」,在海外亦是聲名鵲起,備受矚目。

若您想瞭解更多資訊,請登入橄欖牛官網。http://www.olive-wagyu.com/profile/

橄榄牛


1908年,日本农商务省曾引进美国橄榄幼苗,并指定三重、香川、鹿儿岛三地试种,唯有香川县小豆岛一处栽培成功——日本橄榄的栽培史便由此开启。如今,橄榄树、橄榄花已成香川县的县树、县花。

香川县(旧称“赞岐”)的肉牛养殖,历史悠久,可追溯至公元700年。明治时代(1868-1912),其肉牛数量跃居日本首位,与此同时,所产“赞岐和牛”更是声名远播,风靡全国。

橄榄榨油后,剩有余渣,当地便将此余渣用作“赞岐牛(香川县黑毛和牛)”的饲料。只有食用了至少两个月以上这种饲料长成的“赞岐牛”,方能称之为“橄榄牛”。该饲料中富含油酸,而油酸可防止牛肉氧化,使肉质更加柔软、富有风味,同时有益健康。如今,“橄榄牛”不仅在国内获奖众多——如“脂肪质量奖”,在海外亦是声名鹊起,备受瞩目。

若您想了解更多信息,请登入橄榄牛官网。http://www.olive-wagyu.com/profile/

Olive Beef


Olive farming first came to Japan in 1908, when the Ministry of Agriculture and Commerce imported seedlings from America to be grown on an experimental basis in Mie, Kagawa, and Kagoshima Prefectures. Only those grown on Shodshima Island in Kagawa flourished successfully, and the olive tree became the official tree and flower of Kagawa.

The history of raising cattle for beef dates back seven hundred years in Sanuki, the old name for Kagawa. And in the Meiji period, Kagawa was the first prefecture to raise Japanese beef commercially, known as Sanuki wagyu (Japanese beef from Sanuki). This dish soon became very popular throughout Japan.


Now the Sanuki ushi are fed on the lees that remain after the olives are pressed for oil. Japanese black cattle from Kagawa, known as Sanuki ushi, that are raised for at least two months on this feed are referred to as “olive cattle.” The olive lees contain a lot of oleic acid, which prevents the meat from oxidizing and also makes it tender and flavorful. Oleic acid is also very healthy. Olive cattle have been awarded many major prizes in Japan, including a special prize for the quality of the fat, and interest in them is growing rapidly abroad.


Please see the Olive Beef official website for further information about olive beef:

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