Title Saltpeter Production in Gokayama

  • Toyama
Topic(s):
Villages/Towns Cuisine/Food Culture
Medium/Media of Use:
Pamphlet Web Page
Text Length:
251-500
FY Prepared:
2019
Associated Tourism Board:
Nanto City
Associated Address:
Ainokura, Nanto-shi , Toyama

五箇山の塩硝づくり

五箇山地域での主要な伝統的産業のうちの一つが、火薬に欠かせない原料である塩硝(硝酸カリウム)または硝石の生産です。塩硝の生産は、加賀藩が五箇山を治めていた300年間以上にわたって行われ、1543年の鉄砲伝来以後、飛躍的に成長しました。毎年大量に塩硝を買い上げていた加賀藩の守備を強固なものにするため、この地域での塩硝の生産は将軍(日本を統治していた軍の指導者)にさえも秘密にされていました。五箇山は大半が未開の地であり、たどり着くのが難しい地域だったため、秘密裏に硝石を生産するのに理想的な場所でした。


塩硝は、五箇山地域の合掌造りの家に一般的に備わっている囲炉裏の下に掘られた、最長2mの深さの穴の中で作られました。藁、土、ヨモギ、蚕糞などの原料を混ぜてその穴に入れ、約5年間発酵させます。囲炉裏を使用して発酵中の原料を温かく保ち、穴の中の原料を空気に触れさせ、追加の材料を加えるために年に一度混ぜ返しが行われました。時を経るうちに、細菌による硝化作用を通して土壌中に硝酸カルシウムが生成されます。土壌から硝酸カリウムを抽出するには、水と土壌を混ぜ合わせ、硝酸カルシウムが溶け出したその水を煮詰めて濃縮させます。その濃縮液に草木の灰を加え、不純物を取り除きます。灰に含まれる炭酸カリウムが濃縮液の中の硝酸カルシウムと反応して、硝酸カリウムと炭酸カルシウムが生成されます。炭酸カルシウムは不溶性のため、水の中で沈殿します。その後上澄み液を濾過し、さらに煮詰めて濃縮させ、冷やすと粗い塩硝の結晶が得られます。集めた塩硝の結晶は加賀藩に売り渡され、金沢にある加賀藩の倉庫へと運ばれました。江戸時代(1603-1867)の終わりに藩が廃止されたことにより、加賀藩による塩硝の買い上げは行われなくなりました。明治時代(1868–1912)の間には、チリから安価な硝石が輸入されたことにより、地元での生産量は減っていきました。


現在では、塩硝の館としても知られる菅沼村の塩硝資料館が五箇山への旅行客を迎えています。この資料館は、塩硝生産で使われた原料や道具を展示するために改修された合掌造り(急勾配の藁ぶき屋根の家)の建物内にあります。訪問客は、元々ポルトガルから伝来した鉄砲と火薬の日本での生産の歴史についてもより詳しく学ぶことができます。


五箇山之硝石生產史


硝石(鉀硝石)是生產火藥不可或缺的原料,同時也是五箇山地區主要的傳統產業之一。在加賀藩的治理下,其產業持續長達三百餘年,而自1543年火器傳入後尤為突飛猛進。加賀藩年年大批購入硝石,用以加強防禦,甚至向將軍(幕府時期統治日本的軍事領導人)隱瞞該地區硝石的生產狀況。當時的五箇山未開發之地居多,百步九折,道阻難行,是秘密生產硝石的理想之地。

五箇山地區的合掌造民居通常設有地爐,地爐之下挖掘出最深2公尺的洞穴,即為硝石生產點。將稻草、土壤、蒿草、蠶沙等混合後的原料置入洞穴,發酵約五年時間。發酵過程中需用地爐保溫,使洞穴內的原料與空氣接觸,每年重新混合一次,以追加新材料。隨著時間推移,透過細菌的硝化作用,硝酸鈣逐漸在土壤中生成。為了從土壤中提取硝酸鉀,將土壤與水混合,透過煮沸將已溶解了硝酸鈣的水濃縮,並向濃縮液中添加草木灰以去除雜質。此時,草木灰中的碳酸鉀與濃縮液中的硝酸鈣發生反應,生成硝酸鉀與碳酸鈣。碳酸鈣不溶於水,因而發生沉澱。之後過濾清液、再次煮沸濃縮,冷卻後即可獲得粗糙的硝石結晶。硝石結晶被加賀藩集中購入,並運往位於金澤的加賀藩倉庫。1871年,幕藩體制被廢止,加賀藩對硝石的收購亦成為往事。而明治時代(1868-1912),隨著廉價硝石自智利進口,更導致當地產量的進一步衰減。

如今,名為「硝石館」的菅沼村硝石資料館,在五箇山迎接著各位遊客的到來。該資料館位於一座經過修復的合掌造(屋頂陡峭並以草苫成的民居)建築內,用以向遊客展示硝石生產中所使用的原料及道具,還可以深入了解葡萄牙火器與火藥傳入日本後的生產史。

五箇山之硝石生产史


五箇山地区主要的传统产业之一是生产火药不可或缺的原料——硝石(钾硝石)。硝石产业在加贺藩的治理下持续长达三百余年,而自1543年火器传入后更是突飞猛进。加贺藩历年大量购入硝石,用以加强防御,甚至向将军(幕府时期统治日本的军事领导人)隐瞒该地区硝石的生产状况。当时的五箇山未开发之地居多,百步九折,道阻难行,是秘密生产硝石的理想之地。

五箇山地区的合掌造民居通常设有地炉,地炉之下挖掘出最深2米的洞穴,即为硝石生产点。将稻草、土壤、蒿草、蚕沙等混合后的原料放入洞穴,发酵约五年。发酵过程中需用地炉保温,使洞穴内的原料与空气接触,每年重新混合一次,以追加新材料。随着时间推移,硝酸钙通过细菌的硝化作用在土壤中生成。为了从土壤中提取硝酸钾,将土壤与水混合,通过煮沸将已溶解了硝酸钙的水浓缩,并向浓缩液中添加草木灰以去除杂质。此时,草木灰中的碳酸钾与浓缩液中的硝酸钙发生反应,生成硝酸钾与碳酸钙。碳酸钙不溶于水而沉淀。之后过滤清液、再次煮沸浓缩,冷却后即可获得粗糙的硝石结晶。硝石结晶被加贺藩集中购入,并运往位于金泽的加贺藩仓库。随着1871年幕藩体制被废止,加贺藩对硝石的收购亦成为历史。而明治时代(1868-1912)自智利进口廉价硝石,进一步导致当地产量的节节衰减。

如今,名为“硝石馆”的菅沼村硝石资料馆,在五箇山迎接着各位游客的到来。该资料馆位于一座经过修复的合掌造(屋顶陡峭并以草苫成的民居)建筑内,用以向游客展示硝石生产中所使用的原料及道具,更可详细了解葡萄牙火器与火药传入日本后的生产史。

Saltpeter Production in Gokayama


Traditionally, one of the main industries in the Gokayama region was the production of saltpeter (potassium nitrate) from the mineral niter, an essential ingredient in gunpowder. The saltpeter industry operated for over 300 years during the rule of the Kaga domain in Gokayama, growing exponentially after the introduction of European matchlock guns in 1542. The production of saltpeter in the area was kept secret even from the shogunate (the ruling military leadership of Japan) in order to strengthen the defense of the Kaga domain, which bought up large amounts of saltpeter every year. Gokayama was an ideal location for secret niter production as the area was isolated and much of it remained unexplored.


Saltpeter was created in a hole up to 2 meters deep under the irori fireplaces of the gassho-zukuri (steep thatched roof) houses of the Gokayama region. The hole was filled with a mixture of materials including straw, soil, mugwort, and silkworm excrement, then left to ferment for around five years. The irori fireplaces were used to keep the materials warm during the fermentation process, and the materials in the hole were mixed together once a year to expose them to air and to add in extra ingredients. Over time, calcium nitrate formed in the soil through the nitrification of bacteria. To extract potassium nitrate from the soil mixture, water and soil were mixed together, and the water into which the calcium nitrate had dissolved was concentrated through heating. Grass and wood ash were then added to the concentrate to remove impurities. The potassium carbonate contained in the ash reacts with the calcium nitrate in the concentrate to form potassium nitrate and calcium carbonate. The calcium carbonate precipitates because it is insoluble in water. The liquid is then filtered, boiled down and condensed, and then cooled to obtain coarse saltpeter crystals. The collected saltpeter crystals were sold to the Kaga domain and delivered to their warehouse in Kanazawa. After the abolition of the feudal domains in 1871, the Kaga domain ceased buying saltpeter. During the Meiji era (1868–1912), cheap saltpeter was imported from Chile, resulting in a decline in local production.


Today, visitors to Gokayama can visit the Saltpeter Museum, also known as Ensho no Yakata, in Suganuma village. The museum is located in a gassho-zukuri house that has been remodeled to showcase the materials and tools used in the production of saltpeter. Visitors can also learn more about the history of guns and gunpowder production in Japan, which date back to the Portuguese in 1542.


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