Title 【Chichibu’s All-Star Snack: Miso-Potato】

  • Saitama
Topic(s):
Cuisine/Food Culture Regional Specialties
Medium/Media of Use:
Pamphlet Web Page
Text Length:
≤250 Words
FY Prepared:
2019
Associated Tourism Board:
chichibuchiikitagengokaisetsukyogikai

秩父の名物料理:みそポテト


「みそポテト」は、シンプルで素朴な食べ物である。その材料は、蒸したじゃがいも、天ぷらの衣、味噌だれで、それらは日本料理でよく使われるものである。しかし秩父では、それらが組み合わされて美味しい料理に生まれ変わり、素晴らしい歴史をもつ地元の名物として、賞も受賞した。

20世紀の半ば、地元の農家の人たちが、午前中または午後の休憩時間に小昼飯(「小さな昼食」)と呼ばれる軽食を摂っていた。小昼飯は普通、みそポテトのような、簡単に用意できて、お腹を満たしてくれる、気取らないものであった。

しかし半世紀後、小昼飯の伝統はほぼ無くなっていた。2007年、地域活性化戦略により実施された世論調査では、50歳以上の全住民の半数がこの言葉を聞いたことさえないことが分かった。そこで主催者が無料の小昼飯試食イベントを催し、昔ながらの小昼食が配った。みそポテトはとても人気があった。みそポテトは、すでにそれを知っていた人たちに懐かしい思い出を呼び起こし、初めて試食した人たちには、どこでそれを買うことができるか知りたいと思わせた。その2年後、みそポテトは埼玉県の「B級グルメ料理」大会(B級ご当地グルメ)で優勝した。B級グルメとは、多くの場合、地域とのつながりがあり、安くてボリュームのある料理のことである。みそポテトは、ほどなくして、秩父地方一帯のレストラン、コンビニエンスストア、スーパーマーケットに登場し始めた。

みそポテトは、場所によって味に多少のばらつきがあるかもしれないが、一般的には、カリカリした天ぷら生地にコーティングされたサクサクのジャガイモに、甘辛い味噌だれがかかったものである。この料理の質と信頼性を保つために、秩父商工会議所では販売者に認定の取得を求めている。2019年現在、44の店舗が登録されている。みそポテトは、地元の居酒屋(お酒とそのつまみを提供する日本的なバー)で特に人気がある。


秩父名菜:味噌馬鈴薯


「味噌馬鈴薯」是一道簡單樸素的小吃。食材為蒸熟的馬鈴薯、天婦羅麵糊和味噌醬。這些都是日本料理中常用的食材,但在秩父地區,食材的重組衍生出了絕佳的美味。味噌馬鈴薯不僅是歷史悠久的地方名菜,還曾獲獎項肯定。

20世紀中葉,當地的農民習慣在上午或下午休息時段吃一種名為「小午餐」的輕食。和味噌馬鈴薯一樣,小午餐通常選用易於準備的食材烹飪,既可果腹又簡便樸實。

而半個世紀後,小午餐的傳統幾近消失。2007年,一項依據地區活性化策略而展開的民意調查顯示,50歲以上的居民中多達半數從未聽說過「小午餐」一詞。於是主辦單位舉行了一場免費的小午餐試吃活動,向民眾分發傳統小吃,其中味噌馬鈴薯大受歡迎。對於曾熟知此菜的民眾而言,勾起了久違的舊時回憶;而對於初嘗者,這一新鮮體驗則使得他們競相詢問何處可以購買。兩年後,味噌馬鈴薯在埼玉縣的「B級當地美食」王者決戰中一舉獲勝。B級美食多指在當地廣為人知,且價廉量足的食品。此後,味噌馬鈴薯風靡秩父一帶,餐廳、便利店和超市均可購得。

味噌馬鈴薯在當地的居酒屋(提供酒水和下酒菜的日式酒館)也頗受歡迎。味噌馬鈴薯一般外裹香脆的天婦羅外皮,內包入口綿軟的馬鈴薯,再淋上甜咸有度的味噌醬。不同的區域,味道上可能有細微的差異。為保證這道菜的品質和口味正宗,秩父商工會議所(一種公益經濟團體)要求商家需要獲得認證才可進行販售。截至2019年,已有44家商店註冊認證。

秩父名菜:味噌土豆


“味噌土豆”是一道简单朴素的小食。食材为蒸熟的土豆、天妇罗面糊和味噌酱。这些都是日本料理中常用的食材,但在秩父地区,食材的重组衍生出了绝佳的美味。作为历史悠久的地方名菜,味噌土豆曾获奖项。

20世纪中叶,当地的农民习惯在上午或下午休息时段吃一种名为“小午餐”的午间小食。和味噌土豆一样,小午餐通常选用易于准备的食材烹饪,既可果腹又简便朴实。

而半个世纪后,小午餐的传统却几近消失。2007年,一项依据地区活性化战略展开的民意调查显示,50岁以上的居民中多达半数从未听说过“小午餐”一词。于是主办方组织了一场免费的小午餐试吃活动,向民众分发传统小食,其中味噌土豆大受欢迎。对于曾熟知此菜的民众,这是一种久违的旧时回忆;而于初尝者,这一新鲜体验则使得他们竞相询问其出处。两年后,味噌土豆在埼玉县的“B级当地美食”王者决战中一举获胜。B级美食多指在当地广为人知,且价廉量足的食品。此后,味噌土豆风靡秩父一带,餐厅、便利店和超市均可购得。

味噌土豆在当地的居酒屋(提供酒水和下酒菜的日式酒馆)分外受欢迎。味噌土豆一般外裹香脆的天妇罗外皮,内包入口绵软的土豆,再淋上甜咸有度的味噌酱。不同的区域,味道上可能有细微的差异。为保证这道菜的品质和口味正宗,秩父商工会议所(一种公益经济团体)要求商家需要获得认证才可进行售卖。截至2019年,已有44家商店注册认证。

Chichibu’s All-Star Snack: Miso-Potato


Miso-potato is a humble food with simple goals. Its ingredients—steamed potatoes, tempura batter, and miso sauce—are common in Japanese cooking, but in Chichibu they have been combined into a delicious, prize-winning local specialty with an engaging history.

In the mid-twentieth century, local farmers would eat a small meal known as kojūhan (“small lunch”) during mid-morning or mid-afternoon breaks. Kojūhan typically consisted of foods like miso-potato, which were easy to prepare, satisfying, and unpretentious.

A half-century later, the kojūhan tradition had almost died out. In 2007, a poll conducted by the regional revitalization initiative determined that half of all people over the age of 50 had never even heard the term. The organizers offered a free kojūhan sampling event, where portions of traditional kojūhan dishes were distributed. Miso-potato was very popular. The dish brought back fond memories for older people who knew the dish already, and those who tried it for the first time wanted to know where they could buy it. Two years later, miso-potato won the grand prize in Saitama Prefecture’s competition for “B-class gourmet cuisine” (bii-kyū gotōchi gurume), cheap and hearty dishes that often have regional associations. Soon, it began appearing in restaurants, convenience stores, and supermarkets all over the Chichibu region.

While the taste can vary slightly depending on where it is prepared, miso-potato typically consists of soft, flaky bites of potato coated in crisp tempura batter and covered with a salty-sweet miso sauce. To ensure the dish’s quality and authenticity, the Chichibu Chamber of Commerce and Industry requires sellers to be certified. As of 2019, there are 44 locations registered. Miso-potato is particularly popular in local izakaya, Japanese-style bars that serve small dishes to share over drinks.


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