Title About Okinawa

  • Okinawa
Topic(s):
Historic Sites/Castle Ruins Activities Regional Specialties
Medium/Media of Use:
Pamphlet
Text Length:
751+ Words
FY Prepared:
2019
Associated Tourism Board:
Okinawa Distillers Association

沖縄について


沖縄は、日本最南端の県であるとともに、まっさらな砂浜、海の生き物で賑わうサンゴ礁、熱帯雨林のジャングルを擁する国内で唯一亜熱帯に属する地域です。約160の小さな島々からなり、有人島はそのうちのわずか47島です。沖縄の島々は、九州のすぐ南から台湾の北わずか100キロメートルの地点にかけて1,000キロメートルにわたって散らばっています。夏は蒸し暑い沖縄は、冬は温暖で快適です。6月から10月にかけて、しばしば強い台風が島々を襲います。


沖縄諸島には世界でも屈指のダイビングとスノーケリングスポットがいくつもあります。また、カヤックやトレッキング、那覇大綱挽をはじめとする祭り、空手や伝統工芸体験、そして日本本土と比べてずっと早く見頃を迎える桜の花見も楽しめます。


沖縄の豊かな食文化は、地域独自の食の伝統と、何世紀にもわたる他の国々との交易の中で持ち込まれた食材や料理が組み合わせられたものです。一部の料理や調理法は、中国からの使節団とともに伝来し、徐々に一般の食文化の中に浸透していきました。他の東アジアの国々に起源を持つ食べ物には、豚肉や異なる品種のイモなどの定番食材も含まれます。戦後、食材や料理はこの地域の食文化をさらに豊かにしました。


沖縄料理には、ゴーヤというビタミンCが豊富でとても苦いウリの一種をはじめ、健康増進効果があるとされるハーブと野菜が多く使われます。伝統的に、地元の人々は健康に良い食べ物を「薬になるもの」という意味の「くすいむん」と呼んでいます。これは、健康のためには食事と薬は同じくらい大切であるという考えに由来する言葉です。


沖縄の歴史


沖縄は15世紀から19世紀まで琉球王国と呼ばれる誇り高い独立国家でした。1429年、初代琉球国王の尚巴志(1372–1439)は、グスク時代後期に各地を治めていた北山・中山・南山の三王国を統一しました。尚巴志は首都を首里(現在の那覇)に置き、全盛期の琉球諸島を統治した王朝を創設しました。


その後4世紀半にわたって琉球王国は通商国家として繁栄しました。琉球王国は、中国に貢物を納めて自国の独立の維持を可能にする朝貢関係を築き、タイや韓国などの他のアジア諸国とも友好的な交易関係を享受しました。また、日本と中国の仲介役も担いました。このことは、首里城の鐘に刻まれた「国々を結ぶ架け橋」という意味の「万国之津梁」という言葉によって象徴されました。


1609年、日本の南部にあった薩摩藩(現在の鹿児島県)の侍たちが沖縄に侵攻し、日本本土からの影響が強まる時代が始まりました。琉球王国はその後、1879年に沖縄の島々が日本に併合されるまで2世紀間にわたって中国をはじめとするアジア諸国との結びつきを保ちました。日本への併合をもって、琉球王国は正式に終わりを迎えました。


1945年の沖縄の戦いにおける激戦で合わせて20万人の兵士と市民が亡くなり、第二次世界大戦の最後の一ヶ月で沖縄は荒廃に帰しました。その後27年間続いたアメリカによる占領は、工芸、音楽、料理などの沖縄の生活や文化に今なお残る影響を及ぼしました。沖縄は1972年に日本に返還されました。


沖縄の文化

建築

沖縄の5つの城、陵墓、石門、そして2ヶ所の文化的な景観を留める史跡は、一括でユネスコの世界遺産に登録されています。これらのグスクと呼ばれる城は、日本の他地域の城に見られるまっすぐの石の城壁とはかなり異なる緩やかに曲線を描く石垣で囲まれています。世界遺産に登録された9カ所の史跡には、沖縄の現県庁所在地にあるかつての琉球王国の王の居城、首里城の跡も含まれています。これらの史跡は、グスク時代から琉球王国の時代にかけての社会と文化を垣間見せてくれます。


伝統工芸

漆器、織物、陶器、ガラス細工など、沖縄の伝統工芸の多くは琉球王国の時代に起源を持ちます。沖縄で最も有名な伝統陶芸の中心地は、那覇市の壺屋です。壺屋は、日用品や甕などの幅広い品々を生産するため琉球王国によって創設されました。沖縄の島々には他にもあちらこちらに窯があり、多様な様式の陶芸品が作られています。第二次世界大戦が終わって間もない時期、ガラス職人たちはアメリカ軍が廃棄したボトルを再利用して、今日琉球ガラスとして知られる色彩豊かなガラス工芸を創案しました。


信仰

先祖への深い崇拝は沖縄文化の礎です。宗教的な儀式は、各家庭にある祭壇や先祖の墓前、そして御嶽と呼ばれる聖域で行われます。こうした儀式はしばしば、三線という三本の弦を持つ沖縄の楽器の伴奏に合わせた歌や踊りを伴います。


歌と音楽と舞踊

歌、音楽、そして舞踊は、沖縄の社会、文化、宗教において大きな重要な位置を占めます。沖縄の楽器で最もよく知られているのは、ピックか指で弦を弾いて音を出すバンジョーのような三線です。三線は、エイサーという有名な民俗舞踊の伴奏をします。エイサーは、仏教の念仏や先祖を崇拝するための夏の儀式に起源を持ちます。20世紀の間に、エイサーは力強い振り付け、凝った衣装、大小の太鼓、さらにポップ音楽までを取り入れた人気の高い現代パフォーマンスアートへと発展しました。


武術

沖縄は空手(文字通り「空の手」という意味)発祥の地です。素手で戦う技術である空手は、中国の武術の影響を受けましたが、琉球王国時代に現在の形になり、1920年代に日本中に広まりました。空手は現在ではスポーツとなっており、世界中に1億人の競技人口がいます。


おもてなしの心うとぅいむち

名高い沖縄のおもてなしは、料理や酒、音楽を用いる言葉不要のコミュニケーションで客を楽しませるというものです。これは、歴代の琉球王が中国と日本をはじめとする東アジアの交易相手国からの賓客を歓待していた時代から続いています。言語や国境の壁を越える沖縄のおもてなしの心は、沖縄文化に深く根ざしています。沖縄の方言ではこのおもてなしの心を「うとぅいむち」と呼びます。


About Okinawa


Okinawa is Japan’s southernmost prefecture and its only subtropical region, with pristine beaches, coral reefs that thrive with marine life, and rainforest jungles. It is made up of around 160 small islands, just 47 of which are populated. They stretch over 1,000 kilometers, from just south of the Japanese island of Kyushu to barely 100 kilometers north of Taiwan. Summers are hot and humid, and the islands remain comfortably warm in winter. Strong typhoons often buffet the islands between June and October.


The islands feature some of the world’s premier diving and snorkeling destinations. Visitors can also enjoy kayaking and trekking, festivals such as the Naha Giant Tug of War, learning karate and traditional crafts, and viewing cherry blossoms, which bloom much earlier than on the Japanese mainland.


Okinawa’s rich cuisine combines an indigenous culinary heritage with ingredients and dishes adopted during centuries of trade with other nations. Some foodstuffs and cooking techniques arrived with Chinese emissaries and gradually permeated the general food culture. Foods originally coming from other countries in East Asia include staples such as pork and varieties of potato. In the postwar period, ingredients and dishes further enriched the area’s cuisine.


Okinawan cuisine makes use of many herbs and vegetables believed to have health-giving properties, such as goya, a very bitter type of gourd that is rich in vitamin C. Traditionally, local people refer to healthy foods as kusuimun, or “something medicinal.” This stems from the idea that diet and medicine are equally important for health.


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The History of Okinawa


Okinawa was a proudly independent country known as the Ryukyu Kingdom from the fifteenth to the nineteenth century. In 1429, the first Ryukyu king, Sho Hashi (1372–1439), unified the north (Hokuzan), central (Chuzan), and south (Nanzan) kingdoms of the late Gusuku period. He located his capital at Shuri (present-day Naha), establishing a dynasty that presided over the Ryukyu Islands during their heyday.


Over the next four and a half centuries, the Ryukyu Kingdom prospered as a trading nation. It paid tribute to China—a relationship that enabled the kingdom to maintain its independence—and enjoyed cordial trading relations with a network of other Asian nations such as Thailand and Korea. It also served as an intermediary between Japan and China. This was symbolized by the phrase bankoku no shinryo, or “a bridge between nations,” which was inscribed on a bell that hung in Shuri Castle.


In 1609, samurai from the feudal Satsuma domain in southern Japan (present-day Kagoshima Prefecture) invaded Okinawa, beginning a period of increased mainland Japanese influence. The kingdom maintained its ties with China and other Asian nations over the next two centuries, until the Okinawan islands were annexed by Japan in 1879. This marked the formal end of the Ryukyu Kingdom.


Okinawa was devastated in the last months of World War II, with fierce battles in 1945 resulting in 200,000 soldiers and civilians losing their lives. Twenty-seven years of US occupation followed, leaving a lasting influence on Okinawan life and culture, including its crafts, music, and cuisine. The islands were returned to Japan in 1972.


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Okinawan Culture


Architecture

Five castles, a mausoleum, a stone gate, and two cultural landscapes in Okinawa have together been designated UNESCO World Heritage sites. The castles, known as gusuku, have gently curved exterior stone walls that are quite different from the straight walls of other castles in Japan. The nine sites include the remains of Shuri Castle, the historic seat of the Ryukyu Kingdom, located in Okinawa’s capital. Together, the sites offer a window into the society and culture of the Ryukyu Kingdom and the Gusuku period that preceded it.



Traditional crafts

Many of Okinawa’s traditional crafts originated during the reign of the Ryukyu Kingdom, including lacquerware, textiles, pottery, and glass. The island’s most famous historic pottery center is Tsuboya in Naha city. It was founded by the Ryukyu Kingdom to produce a wide range of items, including everyday utensils and earthenware storage jars. There are other kilns all over the islands, which produce pottery in a number of different styles. In the early years after World War II, glass artisans recycled bottles discarded by the US military and invented a colorful product now known as Ryukyu Glass.



Beliefs

A deep respect for ancestors is fundamental to Okinawan culture. Religious ceremonies take place at family altars in the home, at ancestral graves, and in sacred spaces known as utaki. These rituals often feature song and dance to the accompaniment of the sanshin, a three-stringed Okinawan musical instrument.



Song, music, and dance

Song, music, and dance feature prominently in Okinawa’s social, cultural, and religious life. The banjo-like sanshin, which is plucked with a plectrum or fingernail, is Okinawa’s best-known instrument. It accompanies the famous Eisa folk dance, which had its origins in Buddhist chants and summer ceremonies for worshipping ancestors. During the twentieth century, Eisa developed into a popular contemporary performance art, involving energetic choreographed routines, elaborate costumes, drums of different sizes, and even pop music.



Martial arts

Okinawa is the birthplace of karate (literally “empty hand”). This unarmed fighting technique was influenced by Chinese martial arts, but took its current form during the Ryukyu Kingdom era, and spread throughout Japan in the 1920s. It is now a sport, and is practiced by millions of people around the world.



Utuimuchi hospitality

Okinawa’s renowned hospitality involves the use of food, drink, and music to entertain guests with wordless communication. This goes back to when Ryukyu Kings would welcome honored guests from China, Japan, and other East Asia trading partners. Okinawan hospitality transcends languages and borders, and is deeply ingrained in the culture. In the Okinawan dialect, this hospitality is called utuimuchi.


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