Title Nisu (Rice Mortar)

  • Hokkaido
Topic(s):
Historic Sites/Castle Ruins National Parks/Quasi-National Parks Public Works & Institutions (Museums, etc.)
Medium/Media of Use:
Interpretive Sign Web Page
Text Length:
≤250 Words
FY Prepared:
2019
Associated Tourism Board:
akammashukokuritsukoemmankitsupurojiekutochiikikyogikai(kushiroshi)

ニス(臼)


大きな木のニス(臼)は、穀物を脱穀するために使われました。臼のサイズは様々でしたが、通常は非常に大きく、それを使う人は立ちながら両手で杵を持つ必要がありました。ニスは米の脱穀にも使用できましたが、アイヌの料理にはアワやキビが使われることが多かったです。そのため、ヒエ(ピヤプ)、キビ(メンクル)、アワ(ムンチロ)の3種類の穀物が栽培されていました。


Nisu (Rice Mortar)


Large wooden nisu (mortars) are used to thresh grain and pound flour. The mortars vary in size but are usually quite large, requiring the user to stand and use both hands to hold the pestle. Though the nisu can be used for rice threshing, millet is more common in Ainu cuisine, with three varieties grown: Japanese millet (piyap), proso (menku), and foxtail (munciro).


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