Title Aquaculture in the Uwa Sea (1)

  • Kochi
Topic(s):
Villages/Towns Regional Specialties National Parks/Quasi-National Parks
Medium/Media of Use:
Interpretive Sign
Text Length:
≤250 Words
FY Prepared:
2019
Associated Tourism Board:
Ashizuri-Uwakai National Park
Associated Address:
2-6-33 Kamimachi, Kochi-shi , Kochi

宇和海の水産養殖(1)


愛媛県西岸沖の宇和海は、日本の養魚業をリードする地域の1つです。この海はマダイ(レッドシーブリーム)で特に有名です。日本で養殖された全てのマダイの半数以上が、宇和島市と近隣の愛南町産のものです。


[キャプション]

宇和島

真鯛(レッドシーブリーム):1位(20,092トン)

シマアジ(ホワイトトレバリー):1位(1,764トン)

ブリ(イエローテールまたはジャパニーズアンバージャック):3位(11,311トン)

カンパチ(グレーターアンバージャック):8位(1,399トン)


愛南

マダイ(レッドシーブリーム):2位(11,281トン)

シマアジ(ホワイトトレバリー):3位(426トン)

ブリ(イエローテールまたはジャパニーズアンバージャック):9位(1,801トン)

カンパチ(グレーターアンバージャック):4位(3,154トン)


注:生産量と順位は2017年に農林水産省がまとめたものです。


・宇和島鯛めし

宇和島のごちそう「鯛めし」は、醤油で漬けた鯛の刺身を暖かいご飯の上に乗せていただく料理です。


より持続可能な水産養殖への取り組み

愛南町は養魚業をより持続可能で海の生態系に負担がかからないものにするため、いくつかの先駆的な取り組みを行ってきました。


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愛南の養魚業者たちは以前使っていた生き餌を、海の汚染に大きな影響を与えない乾燥ペレットに置き換えてきました。


コンピューターで制御する給餌システムによって、養魚業者はスマートフォンに送られてくるデータで養魚場の中で起こっていることを常に把握でき、どこからでもボタン1つで魚へ餌をやることが可能です。


Aquaculture in the Uwa Sea (1)


The Uwa Sea, off the western coast of Ehime Prefecture, is one of Japan’s leading fish-farming regions. The sea is particularly famed for its madai (red sea bream): more than half of all madai farmed in Japan comes from the city of Uwajima and the nearby town of Ainan.


[Captions]

Uwajima

Madai (red sea bream): first (20,092 metric tons)

Shima-aji (white trevally): first (1,764 t)

Buri (yellowtail or Japanese amberjack): third (11,311 t)

Kanpachi (greater amberjack): eighth (1,399 t)


Ainan

Madai (red sea bream): second (11,281 metric tons)

Shima-aji (white trevally): third (426 t)

Buri (yellowtail or Japanese amberjack): ninth (1,801 t)

Kanpachi (greater amberjack): fourth (3,154 t)


Note: Production volume and rankings compiled by the Ministry of Agriculture, Forestry and Fisheries in 2017.


・Uwajima taimeshi

An Uwajima delicacy, taimeshi is raw sea bream marinated in soy sauce and served over hot rice.


Initiatives for more sustainable aquaculture

The town of Ainan has pioneered several initiatives that aim to make fish farming more sustainable and less of a burden on the marine ecosystem.


[Captions]

Fish farmers in Ainan have replaced the live feed they used in the past with dry pellets, which do not pollute the sea to any significant degree.


A computer-controlled feeding system supplies data to farmers’ smartphones, helping them stay informed about what goes on in their enclosures and letting them feed their fish from anywhere with the push of a button.


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