Title Fish in the Naruto Strait: Red Sea Bream

  • Kagawa
  • Tokushima
Topic(s):
$SETTINGS_DB.genreMap.get($item) National Parks/Quasi-National Parks
Medium/Media of Use:
Interpretive Sign
Text Length:
≤250 Words
FY Prepared:
2019
Associated Tourism Board:
setonaikaikokuritsukoentokushimakenchiikitagengotaiokyogikai

ここで見られる魚:マダイ


マダイ(Paglus major)

マダイは日本の文化において、「お祝いのための魚」という特別な位置付けをされています。普通のタイは寿司や刺し身、その他の料理で最もよく使われる魚の1つであるのに対し、より印象的な色と形をしているマダイは大抵の場合、結婚式や卒業式、その他の機会を祝うご馳走のために確保されます。この習慣は、この珍重される魚の日本名に関する語呂合わせと関連しています。マダイを言い換えると「真の鯛」となり、マダイという単語を発音すると「縁起の良い」「喜ばしい」という意味の「めでたい」に似た音になるのです。

鳴門海峡を荒々しく泳ぐマダイは鳴門鯛として知られ、日本における最高級品の1つであると考えられています。この場所の、日本で最も早い猛烈な水流が一役買っているのです。最大で時速20kmになる水流と日頃から戦うことで、この魚は背骨沿いに一連のコブ(地元では「鳴門骨」として言い伝えられています)と、非常にしっかりとした肉を発達させると言われています。鳴門のマダイは産卵の時期である春に旬を迎えます。肉は鮮やかなピンク色となり(このため桜鯛という愛称もあります)、少し脂が乗っていっそうおいしくなるのです。


Fish in the Naruto Strait: Red Sea Bream


Red sea bream (Paglus major)

The red sea bream (madai in Japanese) has a special place in Japanese culture as the “celebration fish.” Regular sea bream (tai) is one of the most popular species for use in sushi, sashimi, and other dishes, while the red sea bream, which has a more striking color and shape, is usually reserved for feasts marking weddings, graduations, and other occasions. This custom is linked to a pun in the prized fish’s Japanese name: madai translates as “true sea bream”; when said aloud this can sound similar to medetai, meaning “auspicious” or “joyful.”

Red sea bream that swim wild in the Naruto Strait, known as Naruto-dai, are considered among Japan’s finest. The ferocious current here, which is the fastest in all Japan, plays a part. Regularly battling currents of up to 20 kilometers per hour is said to cause the fish to develop a series of lumps along the backbone (known locally as “Naruto bones”), and remarkably firm flesh. Naruto’s red sea bream are at their best in spring, when they are spawning. The flesh turns a vivid pink—hence the nickname sakura-dai, or “cherry-blossom sea bream”—and is a bit fattier, making it all the more delectable.


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