Title Dango-jiru

  • Oita
Topic(s):
Cuisine/Food Culture Regional Specialties National Parks/Quasi-National Parks
Medium/Media of Use:
Web Page
Text Length:
≤250 Words
FY Prepared:
2019
Associated Tourism Board:
setonaikaikokuritsukoembungotakadashitagengokaisetsukyogikai

だんご汁

団子汁は大分県でほっこり温まることで知られる地元の「ソウルフード」です。この料理は、味噌(発酵させた大豆で作られた日本の調味料)もしくは醤油ベースのスープに、平たい小麦麺を入れ、豚とごぼう、にんじんなどの野菜を添えて作られます。具材や出し方は作る人によって変わりますが、その味は常に、大分の家庭料理で慣れ親しんだほっこりグルメを体現しています。


そのスタイルは家族ごとに異なりますが、スープには常に「団子」として知られる平たい麺が入っています。一般的に「団子」という言葉は、丸い形をした、穀物粉と水を混ぜて作った生地のことを指していますが、大分の団子汁は平たいとされています。


団子汁に使われるのと同じ平たい麺は、やせうまという別の地元料理にもみられます。この料理では平たい麺は甘いきな粉(煎った大豆の粉)に覆われ、通常おやつやデザートとして食べられます。


この地元名物を試したい方は、豊後高田のあちこちのレストランで団子汁を食べることができます。また、自分で作りたい方向けに、様々な土産店で食材セットが売られています。


Dango-jiru

The warm, comforting qualities of dango-jiru make it the “soul food” of Oita prefecture. The dish consists of flat wheat flour noodles in a soup based on either miso (Japanese seasoning made from fermented soybeans) or soy sauce, along with pork and vegetables such as burdock root and carrots. The ingredients and presentation vary, however, the flavors always represent the familiar and comforting cuisine of Oita home-cooking.


Although the style varies from family to family, the soup always contains flat noodles known as dango. Generally, the term “dango” refers to round balls of dough made from a mixture of rice, millet, or wheat flour with water. However, Oita’s dango are known for their flat shape.


The same flat noodles used in dango-jiru can also be found in another regional dish known as yaseuma, in which the flat noodles are covered in sweet kinako (roasted soybean powder) and are usually eaten as a snack or a dessert.


Many restaurants in Bungotakada offer dango-jiru, and meal kits are available at various souvenir shops for those wanting to cook it themselves at home.


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