Title Suttate

  • Gifu
Topic(s):
Cuisine/Food Culture
Medium/Media of Use:
Web Page
Text Length:
≤250 Words
FY Prepared:
2020
Associated Tourism Board:
shirakawamura tagengokaisetsu kyogikai
Associated Address:
Shirakawa-mura Ono-gun , Gifu

すったて


すったて汁は、仏教の精進料理に起源を持つ白川郷の名物料理です。挽きたての大豆と、味噌と醤油でできたスープを合わせた濃厚な料理で、もともとは主に、何世紀にもわたってこの地域の支配的な信仰であった、仏教の浄土真宗の学校に関連した宗教行事の際に提供されました。すったて汁は次第に日常の食文化の一部になりましたが、白川郷以外では最近まで知られていませんでした。進取の気性に富む何人かの地元住民が、白川郷南部で育てたきのこや長ねぎ、飛騨牛などの食材を組み合わせた鍋料理、すったて鍋を発明し、人気が高まりました。クリーミーで香り高く、豆乳を使った鍋料理にいくらか似たマイルドな味わいのすったて鍋は、荻町や周辺の一部のレストランで食べることができます。


摺立汁(Suttate-jiru)


摺立汁(Suttate-jiru)即「現磨的湯」,是白川鄉的一道特色料理,起源於佛教的素食。這種湯風味濃郁,採用現磨黃豆加上味噌、醬油調製的湯底製作而成,原本是一道素菜,主要出現在與佛教淨土真宗有關的宗教活動上。數個世紀以來,淨土真宗都是當地最主要的宗教信仰。隨著時間推移,這道湯漸漸融入尋常百姓家中,成為了日常飲食文化的一部分。但直到近年來,才漸漸開始為白川鄉以外的地區所熟悉。

當地一些勇於創新的居民發明了「摺立鍋」(Suttate-nabe),這道料理很快流行起來。這是火鍋料理,在摺立汁裡加入蘑菇、大蔥以及飛驒(音同「駝」)地區名產——飛驒牛肉等食材煮成。摺立鍋湯汁滑潤,香氣四溢,柔和綿密的口感與豆漿火鍋有些類似,可在荻町村及周邊的特定餐廳享用。

摺立汁(Suttate-jiru)


摺立汁(Suttate-jiru)就是“现磨的汤”,是白川乡的一道特色料理,起源于佛教的素食。这种汤品滋味浓郁,采用现磨的黄豆加上味噌、酱油调制的汤底制作而成,原本是一道斋菜,主要出现在与佛教净土真宗有关的宗教活动上。数个世纪以来,净土真宗都是本地区最主要的宗教信仰。随着时间推移,这道汤品渐渐融入世俗,成为日常饮食文化的一部分。但直到近年,才渐渐开始为白川乡以外的地区所熟悉。

本地一些勇于创新的居民发明了“摺立鍋”(Suttate-nabe),这道料理很快便流行起来。它是一种火锅,以摺立汁为汤底,加入蘑菇、日式大葱以及飞驒(音同“驼”)地区的名产——飞驒牛肉等食材制成。摺立锅汤汁滑润,香气四溢,柔和绵密的口感与豆浆火锅有些相似,可在荻町村及周边的特定餐厅品尝。

Suttate


Suttate soup is a Shirakawa-go specialty with origins in vegetarian Buddhist cuisine. A thick mixture of freshly ground soybeans and broth made with miso and soy sauce, the dish was originally served mainly on religious occasions associated with the Jodo Shinshu (True Pure Land) school of Buddhism, which has been the dominant faith in the area for centuries. The soup gradually became a part of everyday culinary culture, but remained unfamiliar beyond Shirakawa-go until recently. Its popularity burgeoned after some enterprising local residents invented suttate nabe, a hot pot dish in which suttate is combined with ingredients such as mushrooms, long onions, and brand-name Hida beef raised in the area south of Shirakawa-go. Suttate nabe, which is creamy, aromatic, and has a mild taste somewhat similar to hot pot dishes cooked with soy milk, is available at select restaurants in and around the village of Ogimachi.


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