Title Life in an Extended Family

  • Gifu
Topic(s):
Historic Sites/Castle Ruins
Medium/Media of Use:
Web Page
Text Length:
≤250 Words
FY Prepared:
2020
Associated Tourism Board:
shirakawamura tagengokaisetsu kyogikai

大家族の中の暮らし


1800年代後半の煽るような文章に書かれていたことと違い、大家族制は強制ではなく必然性に基づいて構築されたもので、ある程度の個人の自由がありました。週に1日(または遠山家のように5日に1回)、大家族の中の核家族には、通常の務めを休むことが認められていました。そんな日には、夫婦や子供たちが一緒に過ごしたり、自分たちのために割り当てられた小さな畑で作業をしたりすることができました。彼らが生産した作物はすべて家長によって購入され、核家族独自の収入となりました。一方、核家族は、休みの日には大家族制の家族からは食事が提供されないため、自前で食材を調達して調理しなければなりませんでした。 遠山家では、この制度で家長が購入した作物の記録を残していました。1851年から1891年までの期間を記録したもので、家長を除く家の大人全員が、ヒエ、大豆、米、栗、ソバ、桑の葉などを栽培し、こうした独自の農業を行っていたことがわかります。


大家庭中的生活


和19世紀晚期那些譁眾取寵的獵奇文章裡所寫的不同,大家庭制度是建立在必要性而非強制性的基礎之上,每一位家庭成員依然擁有一定的個人自由空間。通常,大家庭中的每一個小家庭每週都能休息一天(或者像遠山家那樣,每五天休息一天)。在這一天,他們可以暫且放下日常的職責,或夫妻、孩子相互陪伴,或去照看一下分配給自己的小塊田地。他們種出的農作物都賣給大家長,以換得一些屬於小家庭的私人收入。不過小家庭在休息日必須自行準備餐點,因為這一天大家長不會為他們供餐。遠山家至今保留著當年實施這一制度時大家長購買農作物的帳本,裡面留有從1851年到1891年之間的購買記錄。從中可以看出,除了大家長之外,家庭中所有成年人都會從事這樣的私人耕作,通常種植稗草、黃豆、稻米、栗子、蕎麥、桑葉等作物。

大家庭中的生活


和19世纪晚期那些哗众取宠的猎奇文章里所写的不同,大家庭制度是建立在必要性而非强制性的基础之上的,每位家庭成员依然拥有一定的个人自由空间。通常,组成大家庭的所有小家庭都享有每周一天的休息时间,也有的会像远山家那样,每五天休息一天。每逢休息天,小家庭的所有成员都可以暂且放下日常职责,或夫妻、孩子相互陪伴,或去照看一下分配给自己的小块田地。私留地的庄稼收成由大家长统一收购,小家庭以此换得属于自己的收入。不过,轮休的小家庭在休息天必须自行准备餐食,大家长不负责供餐。远山家至今保留着当年这一制度下大家长统购农作物的账本,里面记录了从1851年到1891年之间的购买明细。从中可以得知,除了大家长之外,当时大家庭中的所有成年人都会从事这样的私留地耕作,通常种植稗子、黄豆、稻米、栗子、荞麦、桑叶等农作物。

Life in an Extended Family


Unlike what the sensationalist writings of the late 1800s described, the system of extended families was built on necessity rather than compulsion and included a measure of individual freedom. On one day each week (or once every five days, as in the Toyama family), nuclear families within the large family were allowed time off from their regular duties. On such days, the husband, wife, and their children could spend time together or work a small field designated for them. Any crops they produced would be purchased by the head of the household, resulting in private income for the nuclear family. On the other hand, the nuclear family had to procure and cook its own food on off days, since the household did not provide them with meals. The Toyama family kept a record of the crops purchased by the head of the family under this system. These documents cover the period from 1851 to 1891 and show that all adults in the family, except the head of the household, engaged in such private farming, growing barnyard millet, soybeans, rice, chestnuts, buckwheat, mulberry leaves, and more.


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