Title Tamba Urushi Harvesting

  • Kyoto
Topic(s):
Regional Specialties
Medium/Media of Use:
Pamphlet
Text Length:
≤250 Words
FY Prepared:
2020
Associated Tourism Board:
Kyoto by the Sea DMO
Associated Address:
Fukuchiyama-shi , Kyoto

丹波の漆かき

丹波地方の漆かきには1300年以上の歴史があります。この地域は古くは漆で年貢を納めており、漆のこびり付いた土器が7世紀から8世紀にかけて墓地からも発掘されています。漆の採集技術は何世代にもわたって受け継がれてきましたが、技術の変化や世界経済の変化などにより、この貴重な技術は存続が危うくなっているのです。

漆は、漆の木の樹皮に切り込みをいれ、樹液が固まる前に取ることで採集されます。シーズンの初め、漆かき職人は地面と平行に切り込みをいれ、ヘラで樹液を掻き取りやすいように溝をつくります。この特徴的な切り込みは、前の切り込みの真上または真下に位置をずらし4日ごとに行われ、樹皮に一連の平行の切り込みが形成されていきます。できあがった漆の品質は、この工程の最初、途中、最後のいつ採取したかによって異なります。

丹波漆はその並外れた品質で知られています。この採集技術は非常に正確で、最終的に木が伐採されるまでに、それぞれの木から最大で約200mlの漆を抽出することが可能です。その後、漆かき職人は挿し木して新しい木を繁殖させます。

最近の保全活動の一環として、この重要な文化遺産を守るためにやくの木と漆の館と丹波漆のNPOが設立されました。定期的に、経験豊富な漆かき職人が人々を森に連れて行き、将来の世代のために漆の技術を伝えているのです。


Tamba Urushi Harvesting

Urushi (lacquer) harvesting techniques in the Tamba region have a history stretching back at least 1,300 years. People in the region paid taxes with urushi in ancient times, and earthenware with traces of lacquer has been recovered from a burial site dating to the seventh or eighth century. Urushi harvesting techniques have been passed down through countless generations, but this precious knowledge is in danger of dying out as a result of changes in technology and the global economy.

Urushi is extracted by scoring the bark of lacquer trees and quickly scraping out the sap before it hardens. At the beginning of the season, urushi harvesters plan their cuts along the trunk, leaving two uncut vertical sections that run the length of the bark to allow water and nutrients to flow. Harvesters make singular cuts every four days directly above or below the previous cuts, creating a series of parallel scores in the bark. The properties of the finished urushi vary depending on whether it was collected at the beginning, middle, or end of this process.

Tamba Urushi is recognized for its exceptional quality. Harvesting techniques are very precise, and were developed to extract the maximum amount of urushi—approximately 200 milliliters—from each tree before it is eventually felled. The harvesters then propagate new trees with root cuttings.

As part of recent conservation efforts, the Yakuno Woodware and Lacquerware Facility (Yakuno Ki to Urushi no Yakata) and a Tamba Urushi nonprofit organization were established to preserve this important cultural heritage. Occasionally, experienced urushi harvesters take groups to the forest to teach the harvesting techniques for future generations.


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