Title Awa Bancha Tea

  • Tokushima
Topic(s):
Regional Specialties
Medium/Media of Use:
Web Page
Text Length:
≤250 Words
FY Prepared:
2020
Associated Tourism Board:
kamikatsutanada miraizukuri kyogikai

阿波晩茶


阿波晩茶は、発酵させることで生まれる独特の香りと酸味が特徴で、少なくとも400年前から同じ方法で作られています。上勝では緑茶よりも阿波晩茶の方がよく出されます。もともとカフェインが少ないため、妊婦やすべての年齢層の人々が飲んでも安全です。


製法

七月から八月中旬にかけて茶葉は手摘みされた後、有害な細菌を殺すために茹でられます。その後、茶葉はすぐに伝統的な道具を用いて揉捻され、樽の中に入れられます。大気中の乳酸菌からの嫌気的乳酸発酵を促すために樽から空気が抜かれ、二週間から一ヶ月の間発酵が続きます。その後、茶葉は天日で二~三日干されて、工程が終了します。この製造方法は2018年に無形文化財に指定されました。


健康上のメリット

徳島大学の福井裕行教授によれば、阿波晩茶に含まれるピロガロールには花粉症などのアレルギーを抑制し和らげる効果があるということが発見されたそうです。


違いを楽しむ

乳酸菌、畑の標高、また土壌の質が異なるため、どの二つをとっても同じ阿波晩茶はありません。九月下旬に開催される上勝阿波晩茶祭りは、茶農家の人々との交流や、異なるお茶の試飲と比較ができる貴重な機会となっています。


Awa Bancha Tea


Awa Bancha tea has a distinct aroma and an acidic taste that come from fermentation of the leaves, and has been made by the same method for at least 400 years. In Kamikatsu, Awa Bancha is served more often than green tea. It is naturally low in caffeine, and so is safe for drinking by pregnant women and people of all ages.


How It Is Made

From July to mid-August, tea leaves are picked by hand and then boiled to kill harmful bacteria. The leaves are then immediately rolled using traditional equipment and placed inside barrels. Air is removed from the barrels to encourage anaerobic lactic fermentation from atmospheric lactobacilli, and fermentation continues for two weeks to a month. Afterward, the leaves are dried in the sun for two to three days, and the process is finished. This production method was designated an Intangible Cultural Property in 2018.


Health Benefits

Awa Bancha contains Pyrogallol, which has been found to help control and relieve allergies like hay fever, according to Professor Fukui Hiroyuki of Tokushima University.


Enjoying Variety

No two Awa Bancha teas are alike, due to differences in lactic acid bacteria, field altitudes, and soil quality. The Kamikatsu Awa Bancha Tea Festival in late September offers a rare opportunity to meet tea farmers and taste and compare the different teas.


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