Title Tea Utensils

  • Aichi
Topic(s):
Historic Sites/Castle Ruins
Medium/Media of Use:
$SETTINGS_DB.mediaClassificationMap.get($item) $SETTINGS_DB.mediaClassificationMap.get($item) Pamphlet
Text Length:
251-500
FY Prepared:
2022
Associated Tourism Board:
Nagoya Railroad Co.,Ltd.

「有楽苑の茶道で使われる茶道具」


茶道具

茶を点てるための道具である茶碗、水指、釜などを総称して「茶道具」という。流派や茶会の種類、時期によって、使用する茶はかなり異なる場合がある。しかし、抹茶を使ってお茶を点てる手順は、ほぼすべての茶道で次のような道具が使われる。


茶碗(ちゃわん)

茶会では、亭主が茶碗と呼ばれる器に抹茶を点てる。16世紀まで、茶碗の多くは中国から輸入された精巧なものであった。16世紀初頭までには、日本の茶人は朝鮮(高麗)の素朴な味わいの茶碗を好むようになる。それらの茶碗、特に井戸茶碗と呼ばれるものは、後に日本の茶の湯を支配することになる静謐な簡素さである「わび」の美学を例証するものであった。実は、現在最も高価な茶碗のいくつかは、日常的に使用する安価な食器として作られたものである。16世紀に入ると、日本の窯元では独自の茶器を作るようになり、千利休やその弟子の古田織部(1544-1615)らが普及に努めた。

茶碗には「正面」があり、それは茶碗の形状、形、あるいは主要な装飾(複雑に描かれた花や目を引く釉薬など)により決定される。茶碗の形やデザイン、大きさは実にさまざまである。冬に使用されるものは、茶の温度を保つために肉厚で深いものが多い。一方、夏用の茶碗は、茶を早く冷ますために、広く浅いものが多い。


薄茶器(うすちゃき)

茶会では、薄茶と呼ばれるものが出される。薄茶の材料となる抹茶は密閉容器に入れ、直前に薄茶器と呼ばれる茶筒に適量を移し替える。お茶を点てる時、亭主は茶筒から抹茶をすくい茶碗に入れる。

茶筒は非常に装飾的であり、漆塗りの木で作られていることが多い。形はさまざまだが、最も一般的なのは「棗(なつめ)」と呼ばれるものである。ナツメの実を指すこの名前は、丸みを帯びた円筒形で、底が細くなっている容器の形が似ていることに由来している。


茶杓(ちゃしゃく)

茶杓は薄くて平らな道具で、片方の端がゆるやかに曲がっている。それらは亭主によって、茶入から茶碗に抹茶をすくうのに使われるが、通常は1杯につき2杯。茶杓は竹製のものが多いが、違う種類の木、象牙、べっ甲、貴金属製のものまでもある。


茶筅(ちゃせん)

抹茶の泡立ちをよくするために、竹製の茶筅で泡立てることが多い。茶碗に抹茶と湯を入れた後、亭主は抹茶が完全に溶けて泡が立つまで、勢いよく泡立てる。

茶道の流派によって、茶筅の先がまっすぐなもの、丸みを帯びているものなどがある。


有楽の茶道具

有楽は、当時としては貴重な茶道具のコレクションを持ち、その多くは博物館や個人のコレクションとして残されている。有楽の死後、貴重な作品の一部は知人に託されたが、一部は建仁寺の供養料として贈られた。また、有楽は茶杓など十数点の茶道具を自らも制作している。茶道具には、作者や名主にちなんだ詩情豊かな名前がつけられることが多い。1937年には、有楽の名を冠した大井戸茶碗が、激しい入札合戦を引き起こした。現在、東京国立博物館に所蔵されている。

また、有楽の道具の中で貴重なのが濃茶を練るための茶入である。1612年、有楽は秀吉の嫡男・豊臣秀頼(1598-1615)にこの茶入れを献上した。大坂城が攻撃されて焼失した後、徳川家康は灰の中から茶入を回収するよう命じた。以後、徳川家の家宝となった。

Tea Utensils


The bowls, water containers, kettles, and other items used in serving tea are collectively called chadōgu, meaning “tea implements.” The tea utensils used at a gathering may vary considerably depending on the tea school, the type of tea gathering, and the time of year. Even so, nearly all procedures for serving matcha-based tea involve the following items.


Tea Bowls (Chawan)

The host at a tea gathering prepares matcha in a bowl called a chawan. Prior to the sixteenth century, most tea bowls were elegant pieces imported from China. By the early sixteenth century, Japanese tea masters had begun to prefer the more rustic look of vessels from Korea (kōrai). These bowls, particularly the type called ido-jawan, exemplified an aesthetic of tranquil simplicity (wabi) that would come to dominate the practice of tea. In fact, some of today’s most priceless tea bowls began as inexpensive dishes for daily use. Over the course of the sixteenth century, Japanese kilns began to produce their own tea ware, which Sen no Rikyū and his student Furuta Oribe (1544–1615) helped to popularize.

Tea bowls often have a “front” side that is determined by the bowl’s form, shape, or primary decoration (anything from an intricately painted flower to an eye-catching aspect of the glaze). Tea bowls come in a great range of shapes, designs, and sizes. Those intended for use in winter are often thick-walled and deep, to maintain the warmth of the tea. Summer bowls, on the other hand, are often broad and shallow so that the tea cools more quickly.


Containers for Thin Tea (Usuchaki)

At tea gatherings, guests are served what is called “thin tea” (usucha). The powdered green tea, or matcha, used to make usucha is stored in an airtight vessel until just before the gathering, when an appropriate amount is transferred to a tea container called an usuchaki. When making tea, the host scoops matcha powder from the tea container into the tea bowl.

Tea containers can be highly decorative and are often made of lacquered wood. They come in a variety of shapes, the most common of which is called natsume, meaning “jujube fruit.” This name reflects the vessels’ similar shape: rounded cylinders that taper at the bottom.


Tea Scoops (Chashaku)

Tea scoops are thin, flat utensils with a gentle curve on one end. They are used by the host to scoop matcha powder from the tea container into the tea bowl—usually two scoops per serving. Most tea scoops are made of bamboo, but they may also be made of other types of wood, ivory, tortoiseshell, or even precious metals.


Tea Whisk (Chasen)

Prepared matcha is often whisked with a bamboo tea whisk to give it a frothy, airy texture. After adding matcha powder and hot water to the tea bowl, the host whisks the mixture briskly until the powder is completely dissolved and foam gathers on the surface of the tea.

Different tea schools prefer tea whisks with straighter or more rounded tines.


Uraku’s Tea Utensils

Oda Uraku had one of the most valuable collections of tea utensils of his day, and much of it is now kept in museums and private collections. After Uraku’s death, some prized items were entrusted to his friends, and some were given to Kenninji Temple to pay for future memorial services. Uraku also created his own tea utensils, including nearly a dozen chashaku tea scoops.

Tea utensils are often given poetic names that reflect their creators or famous owners. One ōido-style tea bowl that bears Uraku’s name inspired a particularly fierce bidding war in 1937. It is now in the Tokyo National Museum.

Another of Uraku’s utensils was a valuable chaire, a type of tea container used in making thick tea. Uraku gave the chaire to Toyotomi Hideyori (1598–1615), Hideyoshi’s heir, in 1612. After Osaka Castle was attacked and burned in 1615, Tokugawa Ieyasu ordered the chaire recovered from the ashes, and it became an heirloom of the Tokugawa family.

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