Title Kuma Shochu—Types and Characteristics

  • Kumamoto
Topic(s):
Regional Specialties
Medium/Media of Use:
$SETTINGS_DB.mediaClassificationMap.get($item) Pamphlet
Text Length:
≤250 Words
FY Prepared:
2022
Associated Tourism Board:
Hitoyoshi City Multilingual Explanation Maintenance Support Project Study Council

球磨焼酎 / 焼酎の楽しみ方


人吉・球磨エリアには27の蔵元があり、それぞれが独自の球磨焼酎のラインナップを提供しています。 これらの蔵元では、米焼酎蒸留の豊かな伝統と新技術や革新を融合させることで、単式蒸留の幅広い高級焼酎を生み出しています。 

球磨焼酎の風味は、もろみに用いられる米と麹の種類や、発酵工程で用いられる酵母、蒸留圧、熟成期間など、さまざまな要素で決まります。球磨焼酎は、軽くてすっきりな風味やフルーティで華やかな風味から熟成のコクが感じられるものまで、さまざまな風味の物をそろえています。多くの球磨焼酎は、4種類に分類することができます。真空蒸留でつくられる、軽くてすっきりした「ライトタイプ」。常圧蒸留でつくられる、熟成されたコクがある「リッチタイプ」。フルーティで華やかな香りが特徴の「フレーバータイプ」。新しい製法でつくられる、芳醇で香り高い「キャラクタータイプ」。

球磨焼酎は、ストレート、ロック、水割りまたはソーダ割に加え、カクテルとしても楽しむことができます。フレーバータイプとライトタイプは、ロックやソーダ割で飲むのが一般的です。フレーバータイプは、シトラス系カクテルにも使われます。キャラクタータイプとリッチタイプは、ストレートまたはロックで楽しむことができます。リッチタイプは、お湯割りで楽しむのが一般的です。球磨焼酎のアルコール度数(ABV(アルコール含有量))は、25~44パーセントくらいまでとなっています。

球磨焼酎の種類、飲み方、フードペアリングに関する情報については、球磨焼酎酒造組合の公式ホームページ球磨焼酎(kumashochu.or.jp)で確認できます。

Kuma Shochu—Types and Characteristics


There are 27 distilleries in Hitoyoshi Kuma, each with its own distinct range of Kuma Shochu. These distilleries combine the rich traditions of rice shochu distillation with new techniques and innovations to create a wide range of single-distilled, premium shochu.

The flavor profiles of Kuma Shochu are determined by a variety of factors, including the type of rice and koji mold used for the mash, the yeast used in the fermentation process, the pressure at which distillation takes place, and the period of aging. Kuma Shochu can range from light and refreshing, to fruity and floral, to rich and full-bodied. The four categories are Light Type: crisp and delicate, produced through vacuum distillation; Rich Type: intense, full-bodied flavor and aroma, distilled at atmospheric pressure; Flavor Type: defined by the aroma, typically fruity or floral; and Character Type: aged or with a very distinctive flavor produced through non-traditional methods.

Kuma Shochu can be enjoyed straight, on the rocks, with water or soda water, or in a cocktail. The Flavor and Light types are often served on the rocks or with soda water, and many Flavor types are used in citrus-based cocktails. Character and Rich types may be served straight or on the rocks, and Rich types are also typically enjoyed with warm water. The alcohol strength (alcohol by volume, or ABV) of Kuma Shochu can range anywhere between 25 and around 44 percent.

More information on Kuma Shochu, including the different types, drinking styles, and food pairing advice, is available at Kuma Shochu (kumashochu.or.jp), the official website of the Kuma Shochu Makers’ Association.

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