Title Aizu Sake

  • Fukushima
Topic(s):
Activities Regional Specialties
Medium/Media of Use:
Interpretive Sign $SETTINGS_DB.mediaClassificationMap.get($item)
Text Length:
251-500
FY Prepared:
2022
Associated Tourism Board:
aizuwakamatsushi shokutono nokeshochi suishinkyogikai

会津の酒


酒造りに必要なのは、冷涼な気候、良質な米、そして清らかな水です。会津地方は、これらの資源が豊富で、酒造りに最適な条件を揃えています。会津の酒蔵は全国的な品評会で上位入賞を果たしており、日本有数の酒どころとして知られています。会津若松を訪れる多くの人にとって、この地酒を味わうことは大きな楽しみであり、また、家族や友人へのお土産としても最適です。

日本酒の主な原料は、米、水、そして発酵に使用する麹菌です。その中でも米は、香りや味、アルコール度数に影響を与える重要な原料です。会津の米は粒が大きく、食用にも酒造りにも適した柔らかな食感が特徴。また、会津の水は軟水が多く、酒に淡麗な味わいを与えます。日本酒造りは複雑な工程を必要とするため、細部にまで気を配らなければなりません。400年以上の歴史を持つ酒蔵は、現在も最高品質の酒を造り続けながら、新たな進化を遂げています。

伝統ある酒造り

会津の酒造りは、蒲生氏郷(1556-1595)が会津を支配した16世紀頃から始まったとされています。氏郷の招きで会津にやってきた酒造家たちは、酒造りに最適な環境を整えました。1667年には320軒を超える酒蔵が会津に誕生しました。松平容頌(1744-1805)の時代になると、新たな世代の酒造りの名人が現れ、さらなる技術の向上と酒質の向上が図られました。

現在、会津には約30の酒蔵があり、そのうち6つが会津若松にあります。21世紀に入り、日本酒の国内需要が減少する中、会津の酒造メーカーは生産量から品質向上への転換を図りました。それが実を結び、福島県は全国酒類コンクールで8年連続金賞を受賞するまでになりました。市内の酒蔵では、見学や試飲ができるところもあります。その際は、事前予約をお勧めします。

Aizu Sake


Sake production requires a cool climate, high-quality rice, and fresh water, and the Aizu region has these in abundance. Local breweries consistently win top prizes in national competitions, establishing Aizu as one of Japan’s premier sake-producing regions. Sampling the local sake is a highlight for many visitors to Aizu-Wakamatsu, and it makes an ideal souvenir or gift for family and friends.

The key ingredients in sake are rice, water, koji mold, and yeast. The rice is very important, influencing the aroma, taste, and alcohol content of the final beverage. Aizu rice typically has large grains and a soft texture, making it good for both eating and making sake. Moreover, the local water tends to be soft, which helps to give the sake a light and refreshing taste. The brewing process is complex and requires great attention to detail. Drawing on more than 400 years of history, local breweries continue to produce top-quality sake while developing their products in new and exciting directions.

A proud tradition of brewing

Sake brewing in Aizu began during the sixteenth century, when Gamo Ujisato (1556–1595) became leader of the region. Ujisato invited sake brewers to Aizu, where they found ideal conditions for production. By 1667, there were more than 320 sake breweries in Aizu. A new generation of expert brewers arrived in the area during the time of daimyo lord Matsudaira Katanobu (1744–1805). This led to further improvements in techniques and a rise in sake quality.


There are currently around 30 breweries in Aizu, six of which are located in Aizu-Wakamatsu. At the beginning of the twenty-first century, when local sake producers faced a decline in domestic demand for sake, they began switching their focus from production volume to improvements in the quality of their product. These efforts paid off, and Aizu-Wakamatsu contributed to the eight consecutive gold medals awarded to Fukushima Prefecture at Japan’s national sake competition. Some of the city’s breweries offer tours and tastings for visitors who would like to learn more. Advance booking is recommended.

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