Title Teradomari Fish Market Street

  • Niigata
Topic(s):
Cuisine/Food Culture Regional Specialties
Medium/Media of Use:
App, QR code, etc.
Text Length:
251-500
FY Prepared:
2023
Associated Tourism Board:
「echigo nagaoka」 kanko shinko iinkai
Associated Address:
Teradomari, Nagaoka City , Niigata

寺泊 魚の市場通り


この通りには、新鮮な魚介類や特産品、そして土産物を扱う店舗が軒を連ねています。佐渡島を望む日本海から徒歩圏内にあり、海の近くで食事や買い物を楽しむことができます。


略史

寺泊は、4世紀以上にわたって海上交易と陸上交易の拠点でした。瀬戸内海と日本海の間の航路を往復する北前船(北行きの船)と呼ばれる商船の寄港地でした。1974年に鮮魚店「角上魚類」が開店し、現代の市場が開設されました。現在、寺泊魚の市場通りには十数店舗が並び、近隣や遠方から訪れる買い物客に海産物やその他の商品を提供しています。


海産物

市場の店では、大小さまざまなサイズの魚のほか、カニ、エビ、タコ、イカ、貝類などを買うことができます。獲れたての魚介類が氷の上で冷やされており、お客様が間近でオプションを見ることができます。魚介類を串焼きにし、その場で食べられるように提供している店もあります。これを「浜焼き」と呼び、新鮮な魚を浜辺や漁港の近くで焼くことを指します。もうひとつの名物は風味豊かな海鮮汁「番屋汁」です。具材は日替わりで、かつて漁師たちがその日に獲れた魚を使って調理していたことに由来しています。屋外のベンチやテーブルでは食事を楽しんだり、軽く休憩ができる他、2階でお座敷スタイルのレストランを営業している店もあります。人気メニューは海鮮丼(ご飯の上に生の魚介類を乗せたもの)や寿司、そしてカニ料理などです。


その他の特産品とお土産

店舗では、鮮魚の他におせんべいやお餅、お団子、上質な新潟県産米から作られた日本酒、醤油や味噌など、地域の特産品も数多く販売されています。塩気ある食べ物に加え、アイスクリーム、細かく砕いた氷にシロップをかけたかき氷、そして伝統的な和菓子が揃っています。市場で販売されている特徴的な冷たいスイーツとして、海を連想させる鮮やかなブルーの「潮ソフトクリーム」があります。海水と潮の満ち引きを意味する「潮」という漢字に合わせてほんのり塩味が効いており、甘くてクリーミーな味わいです。

Teradomari Fish Market Street


This street is lined with stores that specialize in fresh seafood, regional products, and souvenirs. It is located within walking distance of the Sea of Japan coast, facing Sado Island, and allows visitors to enjoy food and shopping near the ocean.


A Brief History

The Teradomari area has been a hub for maritime and land-based trade for more than four centuries. It served as a port of call for merchant vessels known as kitamaebune (“north-bound ships”) that sailed the coastal route between the Seto Inland Sea and the Sea of Japan. The modern market was established in 1974 with the opening of the fresh seafood shop Kakujo Gyorui. At present, Teradomari Fish Market Street consists of around a dozen shops that sell marine products and other goods to customers from near and far.


Marine Products

The market shops offer fish of all shapes and sizes, as well as crab, shrimp, octopus, squid, shellfish, and more. Fresh catches are chilled on beds of ice, so that customers can get a closer look at the available options. Some stores offer skewers of grilled fish or other seafood that can be eaten right away. This cooking style is called hamayaki, which refers to grilling fresh fish on the beach or near a fishing port. Another specialty is banyajiru, a savory seafood soup du jour. The ingredients change daily, reflecting how fishermen of the past cooked meals from what they had available. Benches and tables are set up outdoors for eating market foods or taking a short break, and some stores operate sit-down restaurants on their second floors. Popular menu options include kaisendon (bowls of rice topped with raw seafood), sushi, and crab dishes.


Other Regional Products and Souvenirs

In addition to fresh fish, the stores sell many regional specialties, including rice crackers, mochi and dango sweets, sake made from high-quality Niigata rice, soy sauce, and miso paste. Ice cream, shaved ice topped with syrup (kakigori), and traditional Japanese sweets are available in addition to savory foods. A distinctive frozen dessert sold at the market is shio soft serve, a cerulean blue treat reminiscent of the ocean. Its flavor is sweet and creamy with a hint of salt to match the kanji character for shio, which signifies sea water and the tides.

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