Title Sasa Dango Dumplings

  • Niigata
Topic(s):
Regional Specialties
Medium/Media of Use:
Web Page
Text Length:
251-500
FY Prepared:
2023
Associated Tourism Board:
「echigo nagaoka」 kanko shinko iinkai

笹団子


新潟県の伝統的なお菓子といえば、笹団子。笹の葉に包まれたモチモチの蒸し団子(米粉の英語でいうdumpling)です。過度に甘すぎないお菓子は、新潟の名産である米、よもぎ、そして小豆の餡で作られています。笹団子が大量生産されるずっと前から、新潟県では多くの家庭が腐敗を防ぐ目的で笹の葉を使い、団子を作ってきました。今日でもその習慣を続けている家庭があります。


笹団子の製造

笹団子を作るには、挽いて細かくしたヨモギの葉を米粉ベースの粉の中に混ぜ合わせ、粘りがあり、ハーブ香りのする翡翠色の生地に仕上げます。そして丸めたあんこを生地で包みます。次に、仕上がった団子を数枚の笹の葉で包み、スゲ(草のような植物)の紐でしっかりと結びます。一般的に団子は丸い形をしていますが、笹団子は円筒形です。形状も結び方も、歴史的に米の保管や輸送に使用されていた俵に似ています。結ばれた笹団子を数個まとめて同時に蒸すと、笹の葉の香りが団子に移ります。笹団子を食べるときはスゲの紐をほどき、バナナのように葉を剥くと、中から緑色のモチモチした団子が現れます。


季節に関すること

笹団子は伝統的にヨモギの季節である春を連想させます。新潟県では、子供の日としても知られる端午の節句の5月初旬のお祝いに笹団子を食べる習慣が古くからあります。他の多くの地域に普段選ばれる端午の節句の菓子は柏の葉で包んだ柏餅ですから、これは注目すべき内容です。笹団子の消費量は依然として春が最も多いですが、現在では一年中販売されており、新潟土産として季節を問わず人気があります。笹団子は常温で保存する場合は(製造したお店によって)2~4日以内に食べるように注意しましょう。

Sasa Dango Dumplings


Some of the most popular traditional confections from Niigata Prefecture are sasa dango: steamed, chewy dango (rice flour dumplings) that come wrapped in sasa bamboo leaves. The sweet but not excessively saccharine treats are made from Niigata’s renowned rice, mugwort, and red bean paste. Long before confectioneries began producing sasa dango in large quantities, many Niigata residents made them at home, using bamboo leaves for their antiseptic properties to prevent spoilage. Some families continue the practice to this day.


Sasa Dango Production

To make sasa dango, crushed mugwort leaves are kneaded into a rice flour-based mixture, resulting in a sticky, jade-colored dough with an herbal taste. The dough is then used to cover a ball of sweet red bean paste. Next, the resulting dumpling is wrapped in several bamboo leaves and securely tied with a string of sedge (a grass-like plant). While typical dango are spherical, sasa dango are cylindrical. Both the shape and the tying method are reminiscent of straw bales that were historically used to store and transport rice. The tied sasa dango are steamed in batches, which infuses the dumplings with subtle flavors from the bamboo leaves. To eat sasa dango, untie the sedge string and peel back the leaves, like a banana, to reveal the green, chewy dumpling inside.


Seasonal Associations

Sasa dango are traditionally associated with spring, when mugwort is in season. In Niigata Prefecture, there is a long-standing custom of eating sasa dango for the early May celebration of Tango no Sekku (also known as Children’s Day). This is notable because in many other regions, the preferred Tango no Sekku confection is oak leaf-wrapped kashiwa mochi. Although sasa dango consumption remains highest in spring, they are now available throughout the year and are a popular gift from Niigata in any season. Please note that sasa dango kept at room temperature should be eaten within two to four days (depending on the shop where they were made).

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