Title Hoshitoge Rice Terraces

  • Niigata
Topic(s):
Villages/Towns Cuisine/Food Culture
Medium/Media of Use:
Web Page App, QR code, etc.
Text Length:
251-500
FY Prepared:
2023
Associated Tourism Board:
tokamachishi bunka kanko suishin kyogikai
Associated Address:
1513, Toge, Tokamachi City, Niigata

星峠の棚田


雪国の環境が人間の文化を形成してきた一方で、人間もまた雪国を形成してきた。この関係は、十日町で最大級の山間部の棚田である、風光明媚な星峠の棚田が例証している。住民は何百年以上にわたって松之山で稲作を営み、200もの水田を斜面に切り開き、パッチワークのような平地を作り出してきた。


日本の主要品種である湿田稲は、生育に常時水を必要とする。水田が平地に作られる場合、通常、灌漑は川を迂回して行われる。一方、棚田では、重力によって水が下に流れるように、水源を山の上に設置する必要がある。星峠をはじめとする十日町の棚田では、その命の源となる水は、雨水、地下水、雪解け水など、河川水以外の水源から供給される。


松之山の山頂のブナ林は、天然の巨大なスポンジの役割になっている。その厚く深い木の根と、落ち葉でできたローム質の土壌層が、雪解け水や雨水を吸収、保持するのだ。農家はこの自然の保水力を利用し、斜面の頂上に貯水池を掘って貯めた水を集め、下層の水田に流してきた。


土地とその流域の形状を変えることで、人々はこの地域で米を栽培できるようになったが、同時に重要な生態系も作り出した。例えば、アカトンボは、夏の暑い時期を山で過ごし、秋になると田んぼに産卵する。星峠の棚田は、この両方の環境を密接に提供し、これらの昆虫の大規模な個体群を支えている。成長したトンボはカエルは水を張った水田で繁殖するカエルの餌となる。そしてカエルはヘビや捕食鳥の餌食となる。これらすべての動物がこの地域で生き延びることができるのは、このように人為的、地質的、気候的要因が融合しているからである。


棚田での農業は非常に労力がかかる。傾斜地や不規則な形状の水田では機械の使用が難しく、ほぼすべての作業を手作業で行わなければならない。人口減少や高齢化に伴い、多くの棚田が使われなくなったり、放棄されたりしている。星峠を含む十日町の棚田は、共同オーナー制度によって維持されている。全国の会員が田んぼの継続的な耕作を支援するために年会費を支払い、配当として米を受け取る。田植えや収穫に参加し、農家から雪国の伝統的な生活様式を学びながら、それを未来に残す手助けをすることもできる。

Hoshitoge Rice Terraces


While the conditions of snow country have shaped human culture in the region, humans have also shaped snow country. This relationship is exemplified by the scenic Hoshitoge rice terraces, one of the largest mountainside rice farms in Tokamachi. Residents have grown rice on Mt. Matsuno for hundreds of years, cutting some 200 interconnected paddies into its slopes to create patchwork areas of level ground.


Wet-field rice varieties, the dominant type grown in Japan, require standing water to grow. They are cultivated in flooded fields called paddies. When paddies are built on flat land, their water usually comes from a diverted river. Terraced paddies, on the other hand, require a water source located uphill so that gravity can carry the water downward. At Hoshitoge and other rice terraces in Tokamachi, that life-giving water is provided by sources other than river water, such as rain, groundwater, and snowmelt.


Beech groves at the top of Mt. Matsuno act as a huge, natural sponge. Their thick, deep root systems and the loamy layers of soil created by their fallen leaves collect and retain snowmelt and rainwater. Farmers have made use of this natural water retention by digging reservoirs at the top of the slope to gather the stored water and divert it as needed into the paddies below.


While changing the shape of the land and its watershed has allowed people to grow rice in this region, it has also created an important ecosystem. Meadowhawk dragonflies (akatonbo), for instance, spend the hot summer months in the mountains and lay eggs in the rice paddies during the fall. The Hoshitoge rice terraces provide both environments in close proximity, supporting large populations of these insects. The grown dragonflies, in turn, are a source of food for frogs, who flourish in the water-filled paddies. The frogs then become the prey of snakes and predatory birds. All of these animals are able to survive in the region due to this convergence of human, geological, and climatic factors.


Rice-terrace farming is highly labor intensive. The sloping ground and irregular shapes of the paddies make the use of machines difficult and require nearly all the work to be done by hand. As the country’s population shrinks and ages, many terraces have fallen out of use or been abandoned. Those in Tokamachi, including Hoshitoge, are maintained with the help of a shared ownership system. Members across the country pay an annual fee to support the continued cultivation of the paddies, and they receive rice as a dividend. They can also participate in the planting or harvest, learning from the farmers about snow country’s traditional way of life while helping to preserve it for the future.

Search