Title Kera: A Mass of Iron and Steel

  • Shimane
Topic(s):
Historic Sites/Castle Ruins
Medium/Media of Use:
App, QR code, etc.
Text Length:
≤250 Words
FY Prepared:
2023
Associated Tourism Board:
tetsu no michi bunkaken suishin kyogikai

ケラ:鉄と鋼の塊


たたら製錬の直接法では、ケラと呼ばれる多孔質の大きな鉄と鋼の塊ができる。3日間連続で操業した後、炉は解体され、ケラは冷やすために廃墟から引きずり出される。ここに展示されているケラの一部は、1992年に日刀保たたらで生産されたものである。


日刀保たたらで製錬される平均的なケラは、重さ3.2トン、長さ300センチ、幅125センチ、高さ25~30センチ。ケラのおよそ70パーセントは高品質の玉鋼で、中心部に集中している。残りの3割は低級鋼(ブゲラ)か鉄である。たたら炉が鉄や鋼を生産する主要な手段であった時代には、これらの低級金属は精錬されてから販売されていた。現在では、使用される可能性があるため備蓄されているだけである。

Kera: A Mass of Iron and Steel


The direct method of tatara smelting produces a large, porous mass of iron and steel called a kera. After three straight days of operation, the furnace is demolished and the kera is dragged out from the ruins to cool. The portions of a kera on display here were produced at Nittōho Tatara in 1992.


The average kera smelted at Nittōho Tatara weighs 3.2 metric tons and measures 300 centimeters in length, 125 centimeters in width, and between 25 and 30 centimeters in height. Roughly 70 percent of the kera is high-quality tamahagane steel, which is concentrated at its center. The remaining 30 percent is either lower-grade steel (bugera) or iron. When tatara furnaces were the primary means of producing iron and steel for various purposes, these lower-grade metals were refined before being sold. Today, they are simply stockpiled for future use.

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