Title Akamoku Bowl

  • Wakayama
Topic(s):
Cuisine/Food Culture
Medium/Media of Use:
Web Page App, QR code, etc. Pamphlet
Text Length:
≤250 Words
FY Prepared:
2023
Associated Tourism Board:
ippan shadan hojin kishu no wa ( wakayamaken yuracho toroku dmo )
Associated Address:
Obiki, Yura-cho Hidaka-gun, Wakayama

アカモク丼


由良町でポピュラーな地元丼ぶり料理である「アカモク丼」には、醤油で味付けされた食用の海藻の上に卵やその他具材がのせられている。料理名の由来は、その主な具材である、「アカモク(学名:Sargassum horneri)」として知られる褐藻類で、この種は、他の海藻と比べて栄養価が優れていることで高く評価されている。特に、がん闘病中の利用から美肌作用に至るまで健康効果があると言われる多糖類である、フコイダンが高濃度に含有されている。


「アカモク丼」は、白崎海洋公園の案内所に併設されたレストランなど、由良町近辺の宿泊施設やレストランで提供されている。それぞれ独自の「アカモク丼」を提供しているが、主な具材はご飯と地元で収穫された「アカモク」となっている。中には、シラス、大葉、梅干し、アボカドなどのトッピングがのっているものもある。その他、(アカモクに似た)粘り気のある食感を持つ、とろろ、納豆、またはオクラがのっているものもある。

Akamoku Bowl


Edible seaweed is seasoned and served with raw egg and other ingredients in akamoku-don, a regional rice bowl dish popular in the town of Yura. The name comes from its main ingredient, a brown seaweed known as akamoku (Sargassum horneri), which is prized for its high nutritional value compared with other varieties of seaweed. In particular, it has higher concentrations of fucoidan, a polysaccharide purported to have health benefits ranging from fighting cancer to beautifying the skin.


Akamoku-don is served at accommodations and restaurants around Yura, including the restaurant in the visitor center of Shirasaki Ocean Park. Each venue has its own version of the dish, but the key ingredients are always rice and locally harvested akamoku. Some variations include toppings such as whitebait, perilla leaf, pickled plum, and avocado. In others, the toppings all possess a viscous texture (like the seaweed itself), such as grated yam, fermented beans, and okra.

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