Title Karato Market

  • Yamaguchi
  • Fukuoka
Topic(s):
Historic Sites/Castle Ruins Cuisine/Food Culture
Medium/Media of Use:
Web Page
Text Length:
251-500
FY Prepared:
2023
Associated Tourism Board:
kammon imbaundo ukeire kyogikai

唐戸市場


唐戸市場は、国道9号線の唐戸交差点と関門海峡に挟まれた唐戸地区の中心にある。地元では「関門の台所」と呼ばれる唐戸市場は、下関の食の中心地であり、海産物小売事業者、料理人、地元住民、観光客などの要望に応えている。

唐戸地区は古くから交通と貿易の要所として栄えてきた。最盛期は明治時代(1868~1912年)で、下関が関門海峡を隔てた門司とともに海外貿易と海運の一大拠点であった時代である。この時代には、いくつかの外国領事館や貿易会社、金融機関などが賑わう通りに軒を連ねていた。現在の唐戸の姿は、1894年から1896年にかけての田中川河口の唐戸湾で行われた干拓工事によってできたものである。 その起源は1909年、露天商が下関市から青果の販売許可を得たことにある。これをきっかけに、赤間神宮を中心とする阿弥陀寺町界隈に小さな魚市場が誕生した。1924年、その魚市場は少しだけ南西へ移動し、現在の唐戸市場の場所に移った。それ以来、専門の事業者だけでなく一般の人々も多く訪れるようになった。 2001年4月25日、大規模なウォーターフロント開発の一環として、唐戸は国内外からの観光客にアピールする総合的な水産物市場として拡張された。海響館水族館やカモンワーフと並び、下関を代表する観光スポットとなっている。 唐戸市場は、フグをはじめとする様々な魚介類で有名だ。季節によってはアマダイ、タコ、アカウニ、ケンサキイカなどが、市場の水槽や俎板に並ぶ。クエやグロテスクな見た目だが美味なアンコウといったより珍しいものが見られることもまたある。 屋台は特定の魚介類に特化する傾向がある。特に、毎週末と祝日に開催される「活きいき馬関街」の期間中は、多くの屋台でできたての海鮮料理が食べられる。フグ汁は、この地域で有名なフグを味わいたい観光客にとって、安価で人気のメニューだ。 唐戸市場では、干物、缶詰、海藻、貝製品などの食料品も売られている。フグ製品は最も人気のある土産物のひとつである。さらにフグの自動販売機や、3,000円を費やして最大15,000円にもなるフグ製品がもらえる可能性のあるフグガチャまである。

Karato Market


Karato Market sits at the heart of the district that bears the same name, between the Karato intersection on National Route 9 and the Kanmon Strait. Locally described as “Kanmon’s Kitchen,” Karato Market is the beating heart of Shimonoseki’s culinary life, catering to seafood retailers, chefs, local residents, and tourists alike.


The Karato area has flourished as a transportation and trade hub since ancient times. Its heyday came in the Meiji era (1868–1912), when Shimonoseki, along with Moji across the Kanmon Strait, was a major center for overseas trade and shipping. During those years, several foreign consulates, trading agencies, and financial institutions lined its bustling streets. Today’s Karato is the result of land reclamation work on Karato Bay at the mouth of the Tanaka River between 1894 and 1896.


The market has its origins in 1909, when street vendors received official permits from Shimonoseki to sell fruits and vegetables. This led to the creation of a small fish market in Amidaji, a neighborhood centered on Akama Jingū. In 1924, that market was moved a short distance southwest, to the current location of Karato Market. Since then, it has been frequented by both professional traders and the general public.


On April 25, 2001, as part of a major waterfront development project, Karato was expanded to become a comprehensive seafood market that would appeal to domestic and overseas visitors. Along with Kaikyōkan Aquarium and Kamon Wharf, it has become a leading Shimonoseki tourist attraction.


Karato Market is famed for a variety of seafoods, especially puffer fish, or fugu (locally pronounced fuku). Depending on the season, the market’s holding tanks and chopping blocks teem with tilefish (amadai), octopus (tako), red sea urchin (akauni), and swordtip squid (kensaki ika). It is also possible to find more unusual offerings, such as the longtooth grouper (kue) and the grotesque-looking yet delicious angler fish (ankō).


Vendors tend to specialize in specific kinds of fish or seafood. Ready-to-eat, freshly prepared seafood dishes are available at many stalls, in particular during the Iki-iki Bakangai seafood festival, held every weekend and on public holidays. Puffer fish soup (fugujiru) is a popular and less expensive option for visitors looking to taste the region’s famous fish.


Grocery items, including dried and canned seafood, seaweed, and shellfish products, are also sold at Karato Market. Puffer fish products are among the most popular souvenirs. There is even a puffer fish vending machine and puffer fish gacha capsule machine, where customers can spend ¥3,000 to receive up to ¥15,000 in puffer fish products.

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