Title Kawara Soba: Yamaguchi Prefecture’s Soul Food

  • Yamaguchi
  • Fukuoka
Topic(s):
Historic Sites/Castle Ruins Cuisine/Food Culture
Medium/Media of Use:
Web Page
Text Length:
≤250 Words
FY Prepared:
2023
Associated Tourism Board:
kammon imbaundo ukeire kyogikai

瓦そば


この料理は、抹茶を含めた蕎麦の上に錦糸卵や細切りにした牛肉など様々な具をのせたものである。熱々の瓦の上に麺をのせ、つゆをかけて食べる。レストランでは見た目も魅力的な瓦そばが主役だが、この料理は家庭でもホットプレートやフライパンを使って作ることができる。 瓦そばは一般的に、大根おろしと唐辛子を混ぜたもの(もみじおろし)、スライスしたネギ、そして新鮮なレモンを絞って食べる。蕎麦の下層は熱した瓦の上でパリパリになり、上のモチモチした麺、牛肉、卵との楽しいコントラストが創られる。全国的に人気な定番の焼きそばに似ているが、具材は別々に調理され、芸術的に組み立てられている。 戦場から食卓へ 瓦そばは1961年、川棚温泉の旅館の主人であった高瀬慎一によって考案された。高瀬は温泉街を盛り上げる名物料理を作ろうと考えた。瓦そばの人気は下関の都市部に広がり、後に県内全域に広まった。 しかし、この料理の着想はもっと古いと言われている。西南戦争(1877年)の際、敵対する薩摩藩(現在の鹿児島県)の西郷隆盛(1828~1877年)の軍隊は、失敗に終わることになる熊本城の52日間の籠城戦に付き合わされることになった。そその際、攻め入った兵士たちが瓦をその場しのぎのホットプレートとして熱し、山菜や肉などの食材を焼いたという逸話があり、これが山口を代表する料理のアイデアになった。やがて、山口県出身の人々はこの料理をハワイやニューヨークなど、遠く離れた地域にも広めていった。

Kawara Soba: Yamaguchi Prefecture’s Soul Food


This dish consists of soba noodles made with green tea and topped with a variety of ingredients, including shredded egg crêpe and shredded beef. The noodles are served piled on a piping hot roof tile (kawara) and accompanied by a dipping sauce. In a restaurant setting, the visually appealing noodle-tile ensemble takes center stage, but the dish can also be made at home using a hotplate or a frying pan.


Kawara soba is generally served with such condiments as grated daikon radish and red pepper (momiji oroshi), sliced scallions, and a squeeze of fresh lemon. The bottom layer of soba noodles crisps up on the hot tile, creating a satisfying contrast with the chewy noodles, beef, and egg above. The dish is similar to the nationally popular staple of fried noodles (yakisoba), but the ingredients are instead cooked separately and then artfully assembled.


From Battlefield to Dinner Table

Kawara soba was invented in 1961 by Takase Shin’ichi, a business owner in Kawatana Onsen. Takase wanted to create a signature dish to promote the hot-spring town. The popularity of kawara soba spread to the urban areas of Shimonoseki and, later, across the entire prefecture.


The inspiration for the dish, however, is said to be from a much older era. During the Seinan War (1877), troops loyal to Saigō Takamori (1828–1877) of the rival Satsuma domain (now Kagoshima Prefecture) became embroiled in an unsuccessful 52-day siege of Kumamoto Castle. According to legend, the attacking soldiers heated tiles as makeshift hotplates to roast wild plants, meat, and other ingredients, and thus the idea for Yamaguchi’s signature dish was born. Over time, former Yamaguchi residents have spread the dish to Hawai‘i, New York, and beyond.

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