タイトル 清水家 茶の間/流し

  • 石川県
ジャンル:
史跡・城跡 食・食文化 建造物・施設
媒体利用区分:
看板
ワード数:
251-500
作成年度:
2018年
地域協議会名:
一般社団法人 金沢市観光協会

Kitchen (Nagashi) and Dining Area (Cha no Ma)


Near the formal entryway (genkan) and directly connected to the side entrance are rooms used for meal preparation and consumption by the family: the kitchen (nagashi) and dining area (cha no ma).


Kitchen (Nagashi)


The nagashi is where the wife of an ashigaru (foot soldier) would prepare meals and do other kitchen work. Gas and electricity did not exist in the Edo period (1603–1867), so rice was prepared in cauldrons set over cooking ranges, heated by blazing wood fires. The nagashi was often entered through a side door connected to the front garden, so air from the garden dispersed any smoke, making for a more comfortable working environment, and allowing easy access to the exterior for chores that required going in and out of the house. This included laundry, which was washed and dried in the garden. Displayed here is a large tub that was used for bathing.


The nagashi in the Shimizu Family House now has a wooden floor. In the Edo period, however, the entire nagashi would have had a floor of compacted earth (doma).


Dining Area (Cha no Ma)


The cha no ma was primarily used as a dining space. This was where the family gathered together to eat and relax. In the Shimizu Family House, a range of tableware that would have been used at the time is laid out to convey more vividly how it would have appeared when in use.


In the Edo period there was no single dining table; instead, individual trays with legs called hakozen were provided for each person. Hakozen are hollow and have a lid. At mealtimes, dishes would be placed atop the hakozen lid, and after all was finished, the clean dishes were stored inside.


At that time, a typical meal consisted of a bowl of soup, a vegetable dish, and a main dish of rice. Originally people typically took two meals a day (morning and evening), but around the end of the seventeenth century, the number of meals increased to three a day—perhaps a sign that people were prospering.

流し・茶の間


足軽屋敷の玄関に近く、勝手口と直結しているのは、食事の準備に使う部屋と家族で食べる部屋、つまり流しと茶の間です。


流し:


流しとは、足軽(歩兵)の妻が食事の準備やそのほかの台所作業をする場所です。江戸時代(1603―1867)はガスと電気がまだ使われていなかったので、コメはかまどに釜をかけ、燃え盛る薪の炎で調理されました。流しは多くの場合、前庭につながる勝手口を通す形で設けられました。庭から取り込んだ空気によって煙を雲散させ、快適な作業空間を確保できました。家を出入りするのが必要な、洗濯といった雑務をこなすのも楽でした。洗濯は、庭で行われ、乾されました。ここには、入浴に使用された大きな盥も展示されています。


現在の清水家の流しは板の間となっています。しかし、江戸時代の流しは、全体が土間造りだっただろうと思われます。


茶の間(食堂):


茶の間は、主として食堂として使用されていました。家族が集まって一緒に食事しリラックスできる場でした。清水家では、当時使われていたと推測される食器を置いており、当時の様子をより生き生きと再現しています。


江戸時代はそもそも単独の食卓が存在せず、代わりに、「箱膳」と呼ばれる個人用の箱型テーブルが使われました。箱膳は中空で蓋が付いています。食事時には、箱膳上部の蓋の上に食事の皿などが並べられ、食後は、洗われた食器が箱膳内部に格納されます。


江戸時代の典型的な食事は、スープ料理一品、野菜料理一品と、主食のコメで構成されていた。もともと、人々は1日2回の食事(朝と夕方)を取っていましたが、17世紀の終わりごろに1日3食に変化しました。おそらくは経済的繁栄の証だろうと思われます。

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