タイトル 菊屋家住宅 萩焼解説

  • 山口県
ジャンル:
史跡・城跡 地域の特産物 建造物・施設
媒体利用区分:
看板
ワード数:
250以下
作成年度:
2018年
地域協議会名:
萩・外国の方に分かりやすい解説文整備推進協議会
位置情報:
山口県萩市呉服町1-1

Hagi ware is a traditional form of Japanese pottery made exclusively in Hagi, Yamaguchi Prefecture. It is derived from the styles of Korean potters who were brought to Hagi following the Japanese military invasion of Korea in the late sixteenth century. Hagi ware is famous in Japan as one of the three traditional types of pottery used in tea ceremonies, the other two are Raku and Karatsu ware.

Hagi ware is made from local clay that becomes a porous, red-brown stoneware when fired. Glaze is used to produce the distinct colors of Hagi ware, the most common of which is a milky white. The firing process is performed across several days using a long, multilevel kiln. After the pieces are fired the kiln is left closed for several days to cool. As the pieces inside the kiln cool, the glaze and clay contract at different speeds. During this process, the glaze often develops hairline fractures known as crazing.

The crazing of the glaze and the porousness of the clay cause the pottery to absorb tea during its use. This absorption will change the color of the piece over time, a process known as nanabake. Hagi ware is said to go through as many as seven different color changes as it is used, and pieces that have changed color in this way are highly prized. There are numerous styles and shapes of Hagi ware. Rather than being a static, unchanging craft, it is very much a living tradition.

萩焼は、山口県萩市にある伝統的な日本の陶器である。それは、16世紀後半の日本の軍事侵攻後に萩にもたらされた韓国スタイルの陶器に由来している。萩焼は茶道で使用される日本の三つの伝統的な焼き物の一つであり、残る二つは楽焼と唐津焼である。

萩焼は地元の陶土を用い、焼きあがると、多孔質がある赤茶色の陶器に仕上がる。萩焼の色のもっとも際立った乳白色を含む萩焼の特徴の色を出すために釉薬が使用される。長い多機能の登り窯で焼き上げには数日をかける。窯の中で温度が下がるため、焼けた後に数日を放置する。窯の中の陶芸品が冷ますながら、釉薬と陶土が様々な速度で縮む。このことにより、細ひび割れのような線ができ光沢が出る。

自然の陶土が原因で現れた陶器は茶道の時お湯が注がれるとお茶を吸い込む。この吸収はその陶器の色を変化させる。この過程は七化けと言われている。萩焼は使用していくあいだに七種類の色に変化していくと言われ、この色の変化が高く評価されているのである。萩焼には多くの形があり、静止、無変化の工芸品とは大きく異なり、伝統的な生きている工芸品なのである。

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