タイトル 広島アンデルセン(被爆建物)の被爆前、被爆、その後の保存

  • 広島県
ジャンル:
集落・街 食・食文化
媒体利用区分:
Webページ
ワード数:
250以下
作成年度:
2019年
地域協議会名:
広島市

Hiroshima Andersen


Hiroshima-born Andersen is one of Japan’s best-loved upmarket bakery brands, and a longstanding favorite for baked goods. The Andersen story began in a building in the Hondori shopping district—a building whose own tale is entwined with that of the August 1945 atomic bombing. Originally constructed in 1925 to serve as the Hiroshima branch of the former Mitsui Bank, it instantly became a local landmark thanks to its stately, Renaissance-inspired design. Doric columns dominated the front entrance, complemented by arched veranda windows. The outer walls were made with stone from Okayama Prefecture, and the inside walls from Italian marble. The structure was supported by reinforced concrete, now a staple of Japanese architecture but new at the time.


In 1943, the premises became the Hiroshima branch of the Imperial Bank as the result of a merger. When the atomic bomb was dropped in August 1945—its hypocenter just 360 meters from the bank—the building was completely burned and severely damaged by the blast. Most of the west wall, which faced the hypocenter, collapsed.


After extensive reconstruction was done on the building, the Imperial Bank returned to the premises in 1950. Thereafter, several banks used the building until 1967, when it was acquired by the local Takaki Bakery. Andersen Bakery was born that same year, the vision of founder Takaki Shunsuke, who had been captivated by Danish-style pastries while studying in Europe. The Andersen bakery grew to become a household name, with the original branch undergoing several major renovations. The building was renovated and re-opened in August 2020.


廣島安徒生烘焙坊


安徒生烘焙坊創立於廣島,是日本最受歡迎的高端烘焙品牌之一。這家店的烘焙點心自開店以來就很受歡迎。安徒生烘焙的歷史始於「本通商業街」的一座建築,而這座建築曾遭受過1945年8月的原子彈轟炸。它建於1925年,最初是原三井銀行的廣島分行,憑藉高貴的文藝復興風格設計,使它很快成為當地的地標。採用古希臘圓柱砌成、讓人印象深刻的正門入口,以及拱形的陽臺窗戶等,都是其典型特徵。外牆採用岡山縣產的石材,內牆採用的則是來自義大利的大理石。這座建築採用的是混凝土結構,雖然如今已經相當普遍,但在當時十分罕見。

1943年,這座建築因銀行合併成為了帝國銀行廣島分行。1945年8月原子彈轟炸時,由於距離爆炸中心僅有360公尺,整座建築被悉數燒毀。爆炸衝擊波造成了極為嚴重的破壞,西側牆壁因面向爆炸中心,幾乎全部坍塌。

1950年經過了大規模的重建,帝國銀行於重新遷回此地。此後,多家銀行都曾駐點於此。1967年,這座建築被當地的高木麵包公司收購,並創建了安徒生烘焙坊。創始人高木俊介在歐洲留學期間,深深為丹麥風味的烘焙點心傾倒,於是構思並創建了這個品牌。現在,安徒生烘焙坊已經家喻戶曉,總店也歷經多次翻修。2016年開始,這座建築進行了大規模的修整,並於2020年8月重新開業。

广岛安徒生面包坊


安徒生面包坊诞生于广岛,是日本最人气的高端西点品牌之一。自开业起,它烘制的点心就一直很受欢迎。安徒生面包坊的历史始于本通商店街的一座建筑,而这座建筑曾遭受过1945年8月的原子弹轰炸。这里最初是原三井银行的广岛分行,建于1925年。威严的文艺复兴风格设计,让它很快成为当地的地标性建筑。采用古希腊圆柱砌成、让人印象深刻的正门入口,以及拱形的阳台窗户等,都是其典型特征。外墙采用冈山县产的石材,内壁则为意大利产的大理石。这座建筑所采用的钢筋混凝土结构,虽然如今已是建筑业常识,但在当时十分罕见。

1943年,这座建筑因银行合并成为了帝国银行广岛分行。1945年8月原子弹被投下时,距离爆炸中心仅有360米的整座建筑被大火烧毁,且爆炸冲击波对这栋建筑同样造成了极为严重的破坏,面朝爆炸中心的西墙几乎全部坍塌。

1950年,经过大规模复建,帝国银行再次入驻这里。之后又有多家银行曾迁入此处。1967年,这座建筑被当地的高木面包公司收购,并创立了安徒生面包坊。该公司创建人高木俊介曾在欧洲留学,深为丹麦风味的烘培点心倾倒,于是构思并创建了这个品牌。现在,安徒生面包坊已经家喻户晓,总店也多次翻修。2016年,这座建筑再次进行了大规模的修整,并已于2020年8月重新开业。

広島アンデルセン


広島で生まれたアンデルセンは、日本で最も愛されている高級ベーカリー・ブランドの一つであり、焼き菓子は昔から人気があります。アンデルセンの話は本通り商店街のとある建物から始まり、この建物の逸話は1945年8月の原爆投下と絡み合っています。最初は元三井銀行の広島支店として使用されるために1925年に建設され、威厳のある、ルネッサンスにヒントを得たようなデザインによりすぐに地元の目印的な存在となりました。ドーリス式の円柱が正面入り口を特色づけ、アーチ型のベランダの窓を加えて一層魅力的です。外壁は岡山県産の石で作られ、内壁はイタリア産の大理石を使用しています。この構造は、今日では日本建築に欠かせないものですが当時は目新しかった鉄筋コンクリートに支えられていました。


1943年に建物は合併により帝国銀行広島支店となりました。1945年8月に原爆が投下されたとき--爆心地は銀行からわずか360mのところでした--、建物全体が燃え、爆風により深刻な被害を受けました。爆心地に面した西側の壁のほとんどはくずれました。


建物の大規模な再建が行われ、1950年に帝国銀行は建物に戻りました。それ以降ずっと数社の銀行がこの建物を使用し、1967年に地元のタカキベーカリーに買収されました。アンデルセンベーカリーはその年に生まれ、ヨーロッパで修行中にデンマーク風のペストリーに魅了された創業者、高木俊介氏が構想していたものでした。アンデルセンのベーカリーは誰もがよく知る名前となり、本店は何度か大々的に改装されました。2020年8月にオープンしました。


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