タイトル 京姫酒造

  • 京都府
ジャンル:
史跡・城跡 地域の特産物
媒体利用区分:
パンフレット Webページ
ワード数:
250以下
作成年度:
2019年
地域協議会名:
伏見観光プロジェクトチーム

Takumi (Kyōhime Shuzō)

It is often said that sake made in Fushimi sake has distinctly “feminine” qualities. Kyōhime’s sake is an excellent example of these qualities.

Founded in 1918, the Okamoto Shuzō joint-stock company became Sekai Taka Shuzō—the “World Eagle Brewery”—in 1974 before finally settling on the name “Kyōhime” in 1997. Kyōhime means “Kyoto Princess” and was chosen to represent the smooth gentleness of the brewery’s sake. It is the epitome of Fushimi-style sake, and the company is proud of its commitment to preserving historical artisanal brewing techniques and maintaining quality control across generations.

The company’s flagship line of sakes is called “Takumi,” a term which means “master craftsmanship.” The top-of-the-line Takumi is daiginjō sake, in which the rice grain is polished down to less than 50 percent of its original size. It is made from Yamada Nishiki rice, which imparts a classic, smooth taste and an elegant fragrance. The company’s products reflect its motto, “the principle of quality above all else.” Kyōhime’s sake has received numerous awards, including winning the Fine Sake Awards in 2017.


匠(京姬酒造)


人們普遍認為伏見清酒具有明顯的「女性化」特質。京姬清酒就是其中的代表。

岡本酒造合資公司創立於1918年,後於1974年改名為世界鷹酒造株式會社,又於1997年改為「京姬」。此名意為「京都之姬」,用以表現所產清酒柔和順滑的特徵。「京姬」釀造的是典型的伏見清酒,它一直堅守著傳統工匠釀造技術,徹底貫徹執行品質管理,並以此為傲,世代傳承。

京姬酒造的主打產品是「匠」系列,寓意「名匠巧技」。最高級的「匠」是大吟釀酒,原料米粒須碾去原米的50%以上才能使用。它採用山田錦米,這種米溫潤光滑且清香怡人。京姬酒造的產品始終貫徹著品質第一這一宗旨,多次榮獲大獎,其中包括2019在「The Fine SAKE Award, Japan」(葡萄酒杯飲清酒大賽)中奪得金獎。

匠(京姬酒造)


人们普遍认为伏见清酒具有明显的“女性化”特质,而京姬清酒就是其中的代表。

冈本酒造合资公司创立于1918年,后于1974年改名为世界鹰酒造株式会社,又于1997年改为“京姬”。此名意为“京都之姬”,用以表现所产清酒柔和顺滑的特征。“京姬”酿造的是典型的伏见清酒,它一直坚守传统工匠酿造技术,彻底贯彻执行品质管理,并以此为傲,世代传承。

京姬酒造的主打产品是“匠”系列,寓意“名匠巧技”。最高级的“匠”是大吟酿酒,原料米粒须碾磨去原米的5成以上才能使用。它采用山田锦米,这种米温润光滑且清香怡人。京姬酒造的产品始终贯彻品质第一这一宗旨,多次荣获大奖,其中包括2019年在“The Fine SAKE Award, Japan”(葡萄酒杯饮清酒大赛)中夺得金奖。

匠(京姫酒造)

伏見で作られた日本酒は、明らかに「女性らしい」性質を持っていると言われている。 京姫の日本酒はこの資質の代表的な例である。

1918年に設立された岡本酒造合資会社は、1974年に世界鷹酒造株式会社—「ワールドイーグル酒造所」—になった。その後、1997年に「京姫」という名前が定着した。

京姫という名前は「京都のプリンセス」を意味し、蔵元の日本酒のなめらかさを表現するために選ばれた。 伏見の日本酒の典型であり、同社は歴史的な職人の醸造技術を守り続け、世代を超えて品質管理を徹底し酒造りを続けることに誇りを持っている。

同社の主力製品ラインは、「匠」と呼ばれ、「名匠の技」を意味する。その最高級の匠は大吟醸酒で、使用する米粒を元のサイズの50%以上磨いている。上品で滑らかなテイストとエレガントな香りを感じさせる山田錦米で作られている。同社の製品にはモットーはである品質第一主義が反映されている。京姫は、数多くの受賞歴があり、2019年の「ワイングラスでおいしい日本酒アワード」を含む数々の賞で受賞している。


再検索