タイトル 雪国文化 雪国の食文化

  • 新潟県
ジャンル:
集落・街 食・食文化
媒体利用区分:
Webページ
ワード数:
250以下
作成年度:
2019年
地域協議会名:
十日町市食と農の景勝地推進委員会

Snow Country Culture


Snow Country Diet

Tōkamachi is famous for its long winters, during which the accumulated snow typically reaches 2 meters in height. It was difficult to gather or grow food during the winter, so residents had to find ways to make their stockpiles last until spring. Until electric refrigeration became common, carrots, daikon, and other vegetables were stored under the snow, wrapped in straw and cedar boughs to protect them from pests. Cedar leaves contain phenol, a mild acid, as well natural oils that mice and other rodents find unpleasant.

To avoid muscle atrophy during long winters with little movement, it was important to consume plenty of protein. Locally caught fish were hung over the hearth to be smoked, and portions could be cut off as required. Fish could also be taken from the irrigation ponds, which were stocked with carp to keep the water clear of algae. These carp are able to survive being almost completely frozen by storing glycogen in their brains. By luring them into a fish trap before the pond froze, a ready supply of frozen fish could be created, and any uneaten carp would thaw and repopulate the pond in spring. Sheep, cattle, and goats were kept in the home during the cold months, and chickens and rabbits were also kept inside and fattened for consumption.

The winter diet included many foods preserved using salt, which kills bacteria by absorbing moisture. To add variety to this salty diet, residents would use sugar, a precious commodity, when preparing meals for guests or for special events.

Come spring, residents foraged for sansai, or wild mountain vegetables, which are sweeter than those found in warmer climates. This is due to a phenomenon called “cold sweetening,” in which certain vegetables convert their starches to sugars to prevent their cells from freezing.


雪国文化 【雪国の食文化】

十日町(とおかまち)は冬が長いことで有名で、その間、積雪が高さ2メートルに達することもしばしばである。冬の間、食糧を集めたり育てたりすることは困難であったため、住民は春まで備蓄をもたせる方法を見つける必要があった。

電気による冷蔵が一般的になるまで、ニンジン、大根、その他の農産物は、食害から守るために、わらやスギの葉に包んで雪の下で保管されていた。スギの葉には、弱酸のフェノール類と、ねずみや他の齧歯類にとって不快な天然油が含まれている。

動くことが少ない長い冬の間、筋萎縮を避けるためには、十分な動物性タンパク質を摂取することが重要だった。地元で獲れた魚は囲炉裏にかけて燻され、必要に応じて切り分けられた。また、灌漑用の池からは魚を捕ることもでき、池には藻類が発生しないようにコイ(Cyprinus carpio)が入れられていた。コイは脳にグリコーゲンを蓄えることで、ほぼ完全に凍結した状態でも生きることができる。池が凍結する前にコイを罠に誘導しておけば冷凍魚がすぐに供給でき、食べられなかったコイがいた場合でも、春には息を吹き返し、池で再び飼うことができる。羊、牛、ヤギは寒い季節は家の中で飼い、ニワトリやウサギも屋内で飼育し食用にまるまると太らせた。

塩は水分を吸収することで細菌を殺すので、冬の食事には塩を使って保存した食品がたくさん含まれていた。このため、住民は来客や地域のイベントがあると、食事をふだんよりも甘くした。砂糖は貴重品であり、甘い食べ物を提供することで、ふだんの塩辛い食事とは違ったバリエーションが得られた。

春になると住民は山菜(山に自生する野菜)採りに出かけた。この時期の山菜は暖かい気候で採れるものよりも甘い。これは、一部の野菜が細胞の凍結を防ぐためにデンプンを糖に変換する、「低温糖化」と呼ばれる現象によるものである。


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