タイトル 山梨醸造株式会社 - 七賢酒蔵

  • 山梨県
ジャンル:
自然 地域の特産物
媒体利用区分:
Webページ
ワード数:
501-750
作成年度:
2020年
地域協議会名:
やまなし観光推進機構

Shichiken Brewery

Yamanashi’s abundance of pristine water makes it a prime location for breweries and major drink manufacturers. Among these is Shichiken (Seven Sages), one of the oldest sake breweries in Yamanashi Prefecture. Shichiken is a family business, owned and operated by generation upon generation of the Kitahara family since its founding in 1750.

With centuries of brewing expertise, Shichiken sake has won numerous first-prize awards in various sake competitions. The company’s sake is held in high regard across Japan.


Shichiken Origins

The company was founded in 1750 by Kitahara Nakaya Ihei, an experienced sake brewer from the Takato domain (in Shinshu, present-day Nagano Prefecture). He often traveled to Edo from Takato, and one night he stayed in Yamanashi. He tasted the local water and was convinced that it had a purity like no other in the country. Later, he began brewing sake in the Koshu area.

In 1835, fifth-generation master brewer Kitahara Ihei received a gift from Naito Yoriyasu, daimyo of the Takato domain: a pair of hand-crafted fanlight window frames with a portrait of the Seven Sages of the Bamboo Grove. As legend has it, these sages were learned men who drank wine and wrote poetry to help escape political tensions during the Three Kingdoms period in China (third century CE). Seven Sages of the Bamboo Grove is ‘Chikurin no Shichiken’ in Japanese—the origin of the brewery’s name.


Tradition of Innovation

In Japan, the alcohol industry is increasingly competitive. With beer, wine, and numerous spirits and liqueurs to choose from, consumers have far more choice than they did back in 1750. To stay ahead of the market, Shichiken must constantly adopt new brewing methods and innovate in their brewing practices.

Fortunately, their efforts paid off in 2017 when the company won first prize in a sake competition in Tokyo. Shichiken sake is held in high regard.


Purity of Yamanashi Water

The current 13th generation CEO is Kitahara Tsushima and the current brewmaster is Kitahara Ryogo. They will never divulge the details of Shichiken’s brewing methods. Kitahara Tsushima did admit, however, that the most important ingredient of Shichiken sake is the water.

Much of Yamanashi’s water is so pure that people can drink it straight from certain rivers and streams. “When you talk about wine making,” says Kitahara, “the best place to make wine is the place with the best grapes. However, with sake, the ratio of rice to water is roughly 20 percent rice to 80 percent water. Therefore, the best place to make sake is not the place with the best rice, but rather the place with the purest water.”

Water is an important resource and symbol in Yamanashi history and religious mythology, and that significance continues today.


Shichiken Tour and Sake Tasting

Visitors to Shichiken can take a tour of the brewing facilities and museum. Please make a reservation for the tour. During operating hours, visitors can participate in a sake tasting for a small fee. A gift shop sells Shichiken sake and other items made by the company.


七賢酒蔵

山梨県は清らかな水が豊富にあるため、酒造メーカーや大手飲料メーカーにとっては絶好のロケーションです。その中でも、山梨県で最も歴史のある酒蔵の一つである「七賢」。七賢は、1750年の創業以来、北原家の代々続く家業です。

何百年にもわたる醸造技術を持つ七賢の酒は、酒鑑評会で数々の一等賞を受賞しています。全国的にも高い評価を得ています。


七賢の由来

高遠藩(現在の長野県信州)出身の酒豪、北原伊兵衛が1750年に創業しました。高遠から江戸によく足を運び、ある夜、山梨に泊まりました。この地の水を飲んでみて、全国でも類を見ない清らかな水だと確信したそうです。その後、甲州の地で酒造りを始めました。

天保10年(1835年)、五代目北原伊兵衛は高遠藩大名・内藤頼寧から、竹林の七賢人の肖像画が描かれた手作りの欄間を贈られました。伝説によると、七賢人は中国の三国時代(紀元3世紀)に政治的緊張から逃れるために酒を飲み、詩を書いたとされています。竹林の七賢者」は「竹林の七賢」と呼ばれており、酒名の由来となっています。


革新の伝統

日本では、アルコール産業の競争が激化しています。ビールやワインをはじめ、蒸留酒やリキュールの種類も増え、1750年当時とは比べ物にならないほど消費者の選択肢が増えています。市場の一歩先を行くために、七賢は常に新しい醸造方法を取り入れ、醸造方法を革新していかなければなりません。

その努力が実を結び、2017年には東京で開催された日本酒のコンクールで一等賞を受賞しました。七賢の酒は高い評価を得ています。


山梨の水の純度

現在の十三代目社長は北原対馬、現蔵元は北原亮庫。七賢の醸造方法の詳細は明かされません。しかし、北原対馬は「七賢の酒で一番大切なのは水だ」と認めています。

山梨県の水の多くは、川や小川の水をそのまま飲むことができるほどの清らかな水です。

"ワイン造りといえば、ぶどうが優れているところが一番いいんです。しかし、日本酒の場合、米と水の比率は大体米20%、水80%。だから、酒を造るには米が一番いいところではなく、水が一番きれいなところがいい」と北原さんは言う。

山梨の歴史や宗教神話において、水は重要な資源であり象徴であり、その意味は今も続いています。


七賢ツアーと日本酒の試飲

七賢では、醸造施設や博物館の見学ができます。ご希望の方はご予約をお願いします。営業時間内であれば、少額で日本酒の試飲会に参加することができます。ギフトショップでは、七賢の日本酒などを販売しています。


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