タイトル 茶六本館(国登録)

  • 京都府
ジャンル:
集落・街
媒体利用区分:
Webページ
ワード数:
250以下
作成年度:
2020年
地域協議会名:
一般社団法人京都府北部地域連携都市圏振興社(海の京都DMO)
位置情報:
京都府宮津市魚屋866

Charoku Inn

Charoku is an inn that first opened in the castle town of Miyazu in 1716. It primarily lodged guests who had traveled to the area to receive cargo from the kitamaebune trading ships that docked at the nearby port. Many of its guests were traveling on business, so the rooms are relatively small, but a historic ambiance emanates from the architecture and furnishings.


The current building is a treasured example of three-story wooden architecture from the Taisho era (1912–1926). It was designated a Tangible Cultural Property of Japan in 2010. The latticework and wooden screens of the facade represent traditions of woodworking that have arguably been lost with previous generations of craftsmen. Tatami flooring, alcoves, transoms, hanging scrolls, and fresh flowers enhance the elegance of the modest traditional-style guest rooms. A prized work of calligraphy by the distinguished navy commander Togo Heihachiro (1848–1934) hangs on the second floor.


Guests may enjoy bathing in the natural hot spring (onsen) during their stay. The regional seafood specialty is buri shabu, a hotpot of Japanese amberjack (also known as yellowtail), served at the inn during the winter season.


茶六本館


茶六本館是一家老旅館,於1716年在宮津「城下町」(圍繞城修建的城市)開業。旅館靠近「北前船」泊船卸貨的碼頭,房客大多是前來接貨的商旅客人,因此客房相對狹小,但建築和傢俱裝飾依然散發著古老的歷史氣息。

旅館現存建築是大正時代(1912-1926)三層木結構樓房的珍貴範例,在2010年被登錄為國家物質文化財產。旅館正面的格子窗和木頭屏風所展示的傳統木工工藝已在好幾代前失傳。榻榻米地板、壁龕、欄間(日式建築中類似門楣的配件,有採光、通風、裝飾之用)、掛軸和插花都為低調傳統的客房平添了幾分優雅。

入住客人可享受天然溫泉浴。當地海鮮特產是「鰤魚涮涮鍋」,這是一種日本火鍋,以「五條鰤」(又稱「黃尾鰤魚」)為主要食材,旅館僅在冬季供應這道料理。

茶六本馆


茶六本馆是一家老旅馆,于1716年在宫津“城下町”(围绕城堡修建的城市)开业。旅馆靠近“北前船”泊船卸货的码头,住客大多是前来接货的商旅客人,因此,客房相对狭小,但建筑和家具装饰依然散发着古老的历史气息。

旅馆现存建筑是大正时代(1912-1926)三层木结构楼房的珍贵范本,在2010年被登录为国家物质文化财产。旅馆正面的格子窗和木头屏风所展示的传统木工工艺在好几代前已失传。榻榻米地板、壁龛、栏间(日式建筑中类似门楣的配件,有采光、通风、装饰之用)、挂轴和插花都为低调传统的客房平添了几分优雅。

入住客人可享受天然温泉浴。本地海鲜特产是“鰤鱼涮涮锅”,这是一种日本火锅,以“五条鰤”(又称“黄尾鰤鱼”)为主要食材,旅馆仅在冬季供应这道料理。

茶六本館

茶六本館は、1716年に宮津の城下町に創業した旅館です。主に、近くの港に停泊している北前船から貨物を受け取るために訪れたお客が宿泊していました。人々の多くは出張目的で利用していたため、部屋は比較的小さいですが、今でも建築や家具は歴史的な雰囲気を保っています。


元のままの姿ではないですが、現在の建物は大正時代(1912-1926)の3階建ての木造建築の貴重なサンプルです。 2010年に日本の有形文化財に登録されました。正面は格子窓と木製の仕切り板で飾られており、前世代の職人が持っていた技術の木工品の一つです。畳の床、床の間、欄間、掛軸、生花が伝統的な客室のもつ上品さを醸し出しています。また2階には海軍軍人の東郷平八郎(1848-1934)の書が掲げられています。


滞在中は天然温泉で入浴ができ、また冬は地元料理の旬のぶりしゃぶを楽しめます。


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