タイトル 中尾醸造

  • 広島県
ジャンル:
食・食文化
媒体利用区分:
パンフレット
ワード数:
250以下
作成年度:
2020年
地域協議会名:
竹原市多言語解説協議会

Nakao Sake Brewery


Nakao Sake Brewery originated as a rice grower before moving into the sake industry. The six-generation brewery was launched in 1871 under the name Hiroshimaya in a warehouse on the main street of the historic district, before moving to a larger facility closer to the port area where production could be increased. Its signature brand, Seikyo, meaning “true mirror,” was born from the founder’s desire that every cup of sake be like a mirror reflecting the devotion of the brewer.

The brewery’s innovative Maboroshi Junmai Daiginjo sake uses their signature apple yeast starter mash, discovered by the fourth-generation owner, Nakao Kiyoma. It was awarded first prize in a nationwide competition in 1948 and was chosen for the Imperial Household New Year sake for three consecutive years.

The brewery uses locally grown Bizen Omachi rice, first grown in Okayama in 1859, and its original apple yeast to create a variety of award-winning products. These include nihonshu (sake), shochu (distilled alcohol), sparkling sake, and Ocho lemon liquor. Ocho lemons are a local variety grown on Osaki Shimojima, a major island in the Seto Inland Sea part of Hiroshima Prefecture.

Nakao’s products are sold throughout Japan and around the world. The current owner’s mission is to preserve the traditions of authentic sake and to produce a light, easy-to-drink variety.


中尾酒造


中尾酒造以種植稻米起家,後來才進入釀酒業。這家已傳承六代的釀酒廠創辦於1871年,最初叫「廣島屋」,彼時位於城市景觀保護區內主街上的一個倉庫裡,後來為提高產能,才搬到了更靠近港口區域的一處更大的建築空間內。其註冊品牌名稱「誠鏡」意為「誠實之鏡」,緣起於創始人的心願:希望每一杯清酒都能像鏡子一樣,反映出釀造者的投入。

蘋果酒麴是中尾酒造的代表性酒麴,由酒廠第四代主人中尾清磨發現。酒廠革新產品「幻」系列純米大吟釀便是用蘋果酒麴釀造,曾在1948年的全國品評會中獲得第一,且連續三年被選為日本皇室新年正月御用酒。

釀造廠選用1859年首次在岡山縣培育成功的當地稻米「備前雄町米」,加上酒廠原創的蘋果酒麴,釀製出了各種各樣的獲獎產品。品項涵蓋清酒(日本酒)、燒酒(蒸餾酒)、氣泡清酒和大長檸檬酒。大長檸檬特產自大崎下島,這是廣島縣瀨戶內海上的一個主要島嶼。

中尾酒造的產品遍銷日本及世界各地,現任酒廠傳人的目標是:堅守道地清酒的釀造傳統,同時開發出清爽且入口順滑的新系列。

中尾酒造


中尾酒造以稻米种植起家,后来才进入酿酒业。这家已传承六代的酿酒厂创办于1871年,最初叫“广岛屋”,当时位于城市景观保护区内主街上的一个仓库里,后来为提高产能,才搬到了更靠近港口区域的一处更大的设施内。它的注册品牌“诚镜”意为“诚实之镜”,缘起于创始人的心愿:希望每一杯清酒都能像镜子一样,反映出酿造者的投入。

苹果酒曲是中尾酒造的标志性酒曲,为酒厂第四代主人中尾清磨所创。酒厂的革新产品“幻”牌纯米大吟酿便是用它酿造,这款酒品曾在1948年的全国品评会中荣获第一,且连续三年被选为日本皇室新年正月御用酒。

酿造厂选用1859年首次在冈山县培育成功的本地稻米“备前雄町米”,加上酒厂原创的苹果酒曲,酿制出了各种各样的获奖产品。品类覆盖清酒(日本酒)、烧酒(蒸馏酒)、起泡清酒和大长柠檬酒。大长柠檬是大崎下岛的特产,这是广岛县濑户内海上的一个主要岛屿。

中尾酒造的产品遍销日本及世界各地。现任酒厂主人的任务是:坚守地道清酒的酿造传统,同时开发出清爽且入口顺滑的新品种。

中尾酒造


中尾酒造は、酒造業に入る前に稲作農家として操業を開始しました。 6世代の醸造所は、1871年に町並み保存地区のメインストリートにある倉庫で広島屋という名前で立ち上げられた後、生産量を増やすことができる港湾地域に近いより大きな施設に移転しました。 「誠の鏡」を意味するその代表ブランドである誠鏡は、すべてのカップに注がれる日本酒が鏡のようであり、醸造者の献身を反映しているという創業者の願いから生まれました。

革新的な幻純米大吟醸は、醸造所の4代目​​オーナーである中尾清磨氏が発見した、醸造所独自のリンゴ酵母を使用しています。 1948年には全国大会で一等賞を受賞し、3年連続で皇室の正月酒に選ばれました。

酒蔵では、1859年に岡山県で最初に栽培された地元産の備前大町米と、独自のリンゴ酵母を使用して、日本酒、焼酎、スパークリング酒、レモン酒大長など、受賞歴のあるさまざまな製品を製造しています。大長レモンは、広島県の瀬戸内海の真ん中にある島、下島大崎で栽培されている地元の品種です。

中尾酒造の製品は日本だけでなく世界中で販売されています。現在のオーナーの使命は、本物の日本酒の伝統を守りつつ、軽くて飲みやすい品種を作ることです。


再検索