タイトル 会津農書

  • 福島県
ジャンル:
史跡・城跡 食・食文化
媒体利用区分:
看板 $SETTINGS_DB.mediaClassificationMap.get($item)
ワード数:
251-500
作成年度:
2022年
地域協議会名:
会津若松市食と農の景勝地推進協議会

The Aizu Book of Agriculture


Aizu is known for its high-quality rice and produce, and farmers draw on centuries of specialized knowledge about techniques suited to local conditions. Regional agriculture developed rapidly in the early part of the Edo period (1603–1867), and much of the credit for this lies with Saze Yojiemon (1630–1711), a local farmer and village leader. He produced several books about farming techniques based on careful observation and his own experience building a sound base for agricultural practices throughout Aizu.

Yojiemon was born in the village of Makunouchi, now part of Aizu-Wakamatsu. He published the first and most famous of his books, Aizu nosho (Aizu Agricultural Manual), in 1684. He described his experiences and the outcome of his experiments, along with practices of other farmers in the district. The book soon attracted the attention of local leaders, who were eager to borrow it and apply the knowledge in their own villages.

Spreading knowledge

The book was written in Chinese characters, which made it difficult for many farmers of the time to read. Yojiemon therefore came up with a clever way to introduce the contents of his book to them. He produced Aizu uta nosho (Aizu Agricultural Song Manual), which presented the book’s content in the form of waka, a traditional type of short poem or song. Because farmers could easily memorize the waka, Yojiemon’s work could reach a much broader audience. He continued to write about and advise on agricultural practices in Aizu, and he was officially commended in 1689 for his services and achievements.

Visitors can learn more about Aizu nosho and regional agricultural history in the Fukushima Museum, located near Tsuruga Castle.

会津農書


会津は良質な米と農産物の産地として知られ、現在の農家にはその土地に適した専門的な技術が何世紀にもわたって伝えられています。江戸時代初期(1603–1867)に農業が急速に発展しました。それは、会津の農民であり村のリーダーでもあった佐瀬与次右衛門(1630-1711)の功績によるものです。彼は、会津の農業基盤を築くため、自らの体験をもとに農業技術に関する書物を数多く残しました。


与次右衛門は幕の内村(現在の会津若松市の一部)に生まれました。1684年に最初で最も有名な著書『会津農書』を出版しました。自身の経験や実験の結果、そして他の農民の実践を記したものです。この本はすぐに地域のリーダーたちの関心を集め、それを自分たちの村に応用することにしました。

知識の普及

この本は漢字で書かれていたため、当時の農民には読みにくいものでした。そこで、与次右衛門は、本の内容を紹介するための工夫を凝らし、会津の農業技術を和歌で表現した『会津歌農書』を作成しました。和歌は覚えやすいので、与次右衛門の作品はより多くの人の目に触れることになりました。その後も会津の農業について執筆や助言を行い、1689年にその功績が認められ、正式に表彰されました。

鶴ヶ城の近くにある福島県立博物館では会津農書や会津の農業の歴史について詳しく知ることができます。

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