Title Noguchi Naohiko Sake Research Institute

  • Ishikawa
Topic(s):
Regional Specialties
Medium/Media of Use:
Pamphlet Web Page
Text Length:
251-500
FY Prepared:
2019
Associated Tourism Board:
Komatsu Tourism & Local Products Network

酒蔵(農口尚彦研究所

1932年に石川県で生まれた杜氏の農口尚彦氏は、日本酒の世界において名高い人物です。祖父と父の後に続いて1949年、法律で飲酒が認められている年齢よりだいぶ若い16歳の時に酒造りを始め、戦後の日本酒造りを現代へと牽引することとなるキャリアに足を踏み入れました。農口氏は1970年代の上質な吟醸酒の開発や、近代化の中で失われつつあった伝統的な技術「山廃仕込み」(より豊潤かつ野性味があり、甘味と酸味の強い日本酒ができる傾向がある)の復活において、中心的役割を果たしました。

農口氏は1961年、28歳という驚くべき若さで石川県の「菊姫」の杜氏となり、そこで36年間にわたって酒造りに従事しました。1997年に引退しましたが1年後に現役復帰し、石川県の別の蔵元である「鹿野酒造」で銘柄「常きげん」を生み出しました。それから14年後、79歳で再び引退しましたが、2017年に今度は自らの名を冠して小松市に新設された酒蔵「農口尚彦研究所」のトップとして80歳代でまた酒造りの現場に戻りました。この農口尚彦研究所は文字通り農口氏とその弟子たちが酒造りの技術を研究する場であり、一度に最大7人の杜氏志望者が農口氏の指導の下で自らの腕に磨きをかける場なのです。

事前にオンライン登録をすれば、見学者は研究所で丹念に造られた日本酒を居心地のよいテイスティングルーム「杜庵」で味わうという素晴らしい体験を予約できます。茶道の精神に倣ってデザインされた杜庵では、ゲストは茶室サイズのカウンターに案内され、外に面した窓からは水田とその向こうの森林の風景、建物内に目を移せば、酒マジックが生まれつつあるタンクや清潔な圧搾室を見ることができます。2種類の酒が温と冷の異なる温度で提供され、味わいの微妙な変化を楽しめます。それぞれの酒には上品な肴が添えられており、この体験をより一層素晴らしいものにしてくれます。


農口尚彦研究所

〒923-0171 石川県小松市観音下町ワ1-1


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農口尚彥研究所


在日本酒界享譽盛名的「杜氏」農口尚彥,1932年出生於石川縣。1949年,他追隨祖父及父親的腳步,從遠遠早於法定飲酒年齡的16歲便開始釀酒,自此開啟了引領戰後日本釀酒業步入現代化的釀酒生涯。農口先生不僅在1970年代高品質吟釀酒的研製中發揮了核心作用,更在復甦傳統技術「山廢釀造法」中居功厥偉。這種已於現代社會中逐漸失傳的釀造法,可提升酒體中的甜味與酸味,不僅令日本酒更具醇馥濃香,還為其增添一道野性口感。

農口先生年僅28歲之際,便已位居石川縣「菊姬酒造」的首席釀造師,從1961年一釀便是三十六載。他曾於1997年一度隱退,僅一年後又重返釀酒崗位,在石川縣另一家釀酒坊「鹿野酒造」打造出著名品牌「常機嫌」。十四年後,已79歲高齡的他再次隱退。2017年,農口先生在小松市又新開設了一所釀酒作坊,並冠以己名——「農口尚彥研究所」,且親自擔任該研究所的總負責人,以耄耋之年再次回歸釀造現場。「農口尚彥研究所」顧名思義,即農口先生與其弟子們研究釀酒技術的場所,最多有7名學員同時在其指導下磨練技藝,以首席釀造師為目標刻苦修行。

研究所內設有一間舒適雅緻的品酒室「杜庵」,匠心釀造的日本酒貯藏於此,靜候著來訪者的品嚐。只需提前在網上註冊,便可預約這一令人難忘的品酒體驗。在效仿茶道精神所設計的杜庵內,客人將會被邀請至茶室大小的吧台入座。透過外窗,可看見景致如畫的水田,再向遠眺,鬱鬱蔥蔥的森林景致則會映入眼簾;若是把目光移至室內,釀酒缸整齊羅列,萃取室一塵不染,奇妙的化學反應每時每刻都在進行。品酒室提供溫熱美酒及冷製佳釀,兩種飲法各有不同,可讓您品味到些許風味上的差異。每款美酒都有精緻的佐酒菜相搭配,令品酒體驗更加妙不可言,回味無窮。


農口尚彥研究所

郵遞區號923-0171 石川縣小松市觀音下町ワ1-1


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农口尚彦研究所


1932年出生于石川县的“杜氏”农口尚彦,在日本酒界享誉盛名。1949年,他追随祖父及父亲的脚步,从远远早于法定饮酒年龄的16岁便开始酿酒,自此开启了引领战后日本酿酒业步入现代化的酿酒生涯。农口先生不仅在20世纪70年代高品质吟酿酒的研制中发挥了核心作用,更在复苏传统技术“山废酿造法”中贡献卓越。这种已于现代社会中逐渐失传的酿造法,可提升酒体中的甜味与酸味,从而令日本酒更具丰润醇香和野性风情。

1961年,年仅28岁的农口先生已位居石川县“菊姬酒造”的首席酿酒师,一酿便是三十六载。他曾于1997年一度隐退,仅一年后又重返酿酒岗位,在石川县另一家酿酒坊“鹿野酒造”打造出著名品牌“常机嫌”。此后又历经十四年,已79岁高龄的他再次隐退。2017年,农口先生在小松市以自己的名字又开设了新酿酒作坊“农口尚彦研究所”,并担任总负责人,以耄耋之年再次重出江湖。该研究所顾名思义,即农口先生与其弟子们研究酿酒技术的场所,最多有7名学员同时在其指导下磨练手艺,以首席酿酒师为目标精进不休。

研究所设有一间环境优雅的品酒室“杜庵”,匠心酿造的日本酒贮藏于此,静候着来访者品尝。只需提前在网上注册,便可预约这一妙趣横生的品酒体验。在效仿茶道精神所设计的杜庵内,客人将会被邀请至茶室大小的吧台入座。透过外窗,可看到赏心悦目的水田,再向远眺,蓊郁苍翠的森林景致则会映入眼帘;若是把目光移至室内,酿酒缸整齐陈列,萃取室一尘不染,神奇的化学反应无时无刻不在进行。品酒室提供温热美酒及冷制佳酿,两种饮法各异其趣,可让您品味到微妙的风味差异。每款美酒都有精致的佐酒菜相搭配,为品酒体验锦上添花。


农口尚彦研究所

邮编923-0171 石川县小松市观音下町ワ1-1


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Noguchi Naohiko Sake Research Institute

Master brewer Noguchi Naohiko, born in Ishikawa Prefecture in 1932, is famed in the sake world. Following his father and grandfather before him, he began brewing in 1949, well below the legal drinking age at just 16, stepping into a career trajectory that would span the arc of postwar sake production to the present day. He was central to the development of premium ginjo brews in the 1970s, as well as to the resurrection of traditional Yamahai brewing methods, nearly lost amid modernization but which often yield richer, wilder sake with greater sweetness and acidity.


Noguchi assumed the chief brewer post of toji at Kikuhime in Ishikawa Prefecture at the age of 28 in 1961 and made sake there for 36 years. In 1997 he went into retirement, only to step back into the limelight a year later to produce the Jokigen label at Kano Shuzo, another Ishikawa brewery. Fourteen years on, he retired again at the age of 79. In 2017 the octogenarian was at it once more, this time manning the helm of a newly constructed brewery in Komatsu, the eponymous Noguchi Naohiko Kenkyujo. Literally a place where he and his disciples pursue the study of the art, this “Sake Research Institute” is a place where up to seven aspiring brewers at a time work to hone their skills under his tutelage.


With prior online registration visitors to the institute can book a standout experience of its meticulously brewed sake in an intimate tasting room, “Touan.” Designed after the spirit of the tea ceremony, Touan ushers guests to a tea-room-sized counter with a view outward across rice paddies to a forest beyond and inward to the tanks and immaculate pressing room where nascent sake magic is happening. Two different bottles are served both hot and chilled, an opportunity to appreciate the subtle ways in which their flavor profiles shift. Each serving is accompanied by elegant nibbles that further enhance the experience.


Noguchi Naohiko Sake Research Institute

Wa-1-1 Kanagaso-machi, Komatsu, Ishikawa 923-0171


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