Title Miketsukuni Wakasa Obama Food Museum

  • Fukui
Topic(s):
Cuisine/Food Culture Regional Specialties Public Works & Institutions (Museums, etc.)
Medium/Media of Use:
Pamphlet
Text Length:
≤250 Words
FY Prepared:
2019
Associated Tourism Board:
OBAMAshokutononokeishochijikkoiinkai
Associated Address:
3-4-4 Kawasaki, Obama-shi , Fukui

御食国若狭おばま食文化館

御食国若狭おばま食文化館は小浜市の食を中心としたコミュニティの発展という目的のため、2003年9月にオープンしました。1階の展示では日本食のフードレプリカを、特に郷土料理と食の歴史を中心に展示しています。また「鯖街道」ゲーム、伝統的な町人住居を再現したモデルルーム、それから訪問者が日本料理を作って試食できるキッチンスタジオもあります。伝統工芸をテーマにした2階の若狭工房では、訪問者は和紙、若狭塗箸、食品サンプル、めのう細工の製作体験に参加することができます。地元の職人が仕事をしているところを間近で見ることができ、隣のギフトショップでそれらの工芸品を購入できます。隣接する建物には若狭小浜の料理が楽しめるレストラン「濱の四季」があります。食文化館の3階には若狭湾を一望しながら大浴場に浸かることができます。


食文化館では、食文化に対して全方位的なアプローチを取っています。地産品の消費を促進し地域の漁業や農業を支援することで、河川や海などの貴重な天然資源の保全を奨励しています。食文化館はまた、全年齢向けに食育と料理教室を提供しています。学童たちは、しばしば食文化館を訪れて魚のさばき方や和食の作り方のような食文化を学んでいます。料理教室では、地元の食材を使って健康的でバランスの取れた栄養価の高い食事を調理するという食のリテラシーに重点が置かれています。地元の食の伝統を守り若い世代を啓蒙していくことで、市はかけがえのない郷土料理の未来の確保を願っています。


御食國若狹小濱食文化館


2003年9月, 「御食國若狹小濱食文化館」正式開幕,其目的在於以小濱美食為核心,加強地區間的橫向聯繫,推動地區全體發展。

館內一樓主要展示日本食品模型,著力介紹日本的鄉土料理和飲食歷史。此處設有遊戲,便於了解「鯖街道」(古時從小濱運送鯖魚等物資到京都的路線),還搭建有仿照傳統「町屋(類似台灣透天厝一樓為店面,其他為住家)」建造的樣板屋,以及學習日式料理的烹飪教室(需提前去電預約)。

在位於二樓的若狹工坊,可體驗製作和紙、若狹漆筷、瑪瑙工藝品和食品模型。可近距離觀摩當地工匠的傳統技藝操演,還可在旁邊的禮品店購買他們的作品。

主館三樓有一處能將若狹灣美景盡收眼底的公共浴池,具有健康功效的中藥浴和海草浴在當地頗有人氣(刺青或紋身者禁止入內)。

若想品嘗若狹小濱美食,可前去位於分館的「海濱四季」餐廳。

食文化館致力於全面傳承及弘揚飲食文化。通過拉動地方特色產品的消費,支持當地漁業和農業發展,以保護河流、海洋等重要的自然資源。食文化館的飲食教育和烹飪教室活動,旨在傳播膳食知識,堅持使用當地食材,重視營養均衡的健康飲食。活動以全年齡段人群為對象,小學生們也經常來這裡學習如何處理魚以及如何烹飪日本料理。小濱市通過保護飲食文化和啟發年輕一代,努力將獨特的鄉土料理不斷發揚光大。

御食国若狭小滨食文化馆


2003年9月,“御食国若狭小滨食文化馆”正式开业,其目的在于以小滨美食为核心,加强社区间的横向联系,推动社区经济全面发展。

馆内一层主要展示各类日本食品模型,着力介绍日本的乡土料理和饮食历史。访客可在游戏角了解著名的“鲭街道”(古时从小滨运送鲭鱼等物资到京都的路线),参观仿照传统“町屋”(街屋)搭建的房屋,或参加日料烹饪课(需要事先预约)。

在位于二层的若狭工坊,可体验制作和纸、若狭漆筷、玛瑙工艺品和食品模型。可近距离观摩当地工匠的传统技艺操演,还可在旁边的礼品店购买他们的作品。

主馆三层有一处能将若狭湾美景尽收眼底的公共浴池,具有健康功效的中药浴和海草浴在当地颇有人气(刺青或纹身者禁止入内)。

若想品尝若狭小滨美食,可前去位于分馆的“海滨四季”餐厅。

食文化馆致力于全面传承及弘扬饮食文化。通过拉动地方特色产品的消费,支持当地渔业和农业发展,以保护河流、海洋等重要的自然资源。食文化馆的饮食教育和烹饪教室活动,旨在传播膳食知识,坚持使用当地食材,重视营养均衡的健康饮食。活动面向全年龄段人群,小学生们也经常来这里学习如何处理鱼以及如何烹饪日本料理。小滨市通过保护饮食文化和启迪年轻一代,努力将独特的乡土料理不断发扬光大。

Miketsukuni Wakasa Obama Food Museum


The Wakasa Obama Food Culture Museum opened in September 2003 to advance the city’s food-related community-development goals. The first-floor exhibits showcase food models of Japanese cuisine, with an emphasis on local specialties and food history. There is also a game that focuses on the Mackerel Road (the route over which mackerel was once transported from Obama to the ancient capital of Kyoto), a model of traditional machiya townhouse architecture, and the Kitchen Studio, where visitors can make and eat Japanese dishes. On the second floor, the Traditional Craft Wakasa Workshop gives visitors a chance to get hands-on experience making traditional crafts such as Japanese paper, Wakasa lacquer chopsticks, and agate stone work, as well as food models. Local craftspeople can be observed working on-site, and their crafts can be purchased at the adjacent gift shop. In the neighboring building is the restaurant Hama no shiki, specializing in Wakasa Obama cuisine. On the third floor of the main museum building, there is a public bath with sweeping views of Wakasa Bay.

The museum takes a holistic approach to food culture. It promotes regional products and supports nearby fishing and agricultural industries, thereby encouraging conservation of the region’s rivers, streams, ocean, and other natural resources. The museum also provides food education and cooking classes for all ages. Schoolchildren often visit to learn skills such as carving fish and Japanese cooking. Classes emphasize food literacy, the use of locally sourced ingredients, and the preparation of healthy, balanced meals. By preserving the local food heritage and educating younger generations, the city hopes to ensure the future of its prized regional cuisine.


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