Title Shinsei (Yamamoto Honke)

  • Kyoto
Topic(s):
Historic Sites/Castle Ruins Regional Specialties
Medium/Media of Use:
Interpretive Sign Pamphlet Web Page
Text Length:
≤250 Words
FY Prepared:
2019
Associated Tourism Board:
fushimikankopurojiekutochimu

神聖(山本本家)

山本本家は、1677年に山本源兵衛(生没年不詳)によって創業され、純粋でまろやかな水が湧き出る古井戸のすぐそばに建てられた。井戸の名前は「白菊の水」を意味する白菊井であり、伏見七大名水の一つである。

鳥羽伏見の戦い(1868年1月)で、山本本家蔵元は被災したが、同じ年に再建され、以来ずっと営業を続けている。長年にわたり、蔵元は、伝統的な風味を保ちつつ現代の料理と一緒に楽しめる日本酒のクリエイターとして知られている。

現在、11代目の当主が経営している山本本家は、京都の伝統的な料理と相性の良い美味しい日本酒を数多く生産している。抹茶の日本酒さえも製造している。150年の歴史を持つ酒蔵の1つにある居酒屋、鳥せい本店では、白菊井の井戸水を使った日本料理を提供している。 メニューには、人気の高い焼き鳥とタンクから注がれる新鮮な原酒などもある。


神聖(山本本家)


山本本家,1677年由山本源兵衛(生卒年不詳)創立,釀酒廠建在古井「白菊井」旁,「白菊之水」水質純淨醇和,是伏見七大名水之一。

山本本家的釀酒廠在「鳥羽-伏見之戰」(1868年1月)中被毀,於同年重建後一直營業至今。經過漫長歲月的積澱,山本本家如今所釀的清酒,因其傳統風味與當代美食完美結合而備受讚譽。

現在,山本本家由其第十一代主人經營,生產多款適合與京都傳統美食和抹茶搭配的清酒。而具有150年歷史的釀酒廠的酒窖內還經營著一家名叫「TORISEI本店」的居酒屋,供應用「白菊之水」烹製的日本料理,其中包括極具人氣的「烤雞肉串」和窖藏原漿酒。

神圣(山本本家)


山本本家,1677年由山本源兵卫(生卒年不详)创立,酿酒厂建在古井“白菊井”旁,“白菊之水”水质纯净醇和,是伏见七大名水之一。

山本本家的酿酒厂在“鸟羽-伏见之战”(1868年1月)中被毁,于同年重建后一直营业至今。经过漫长岁月的积淀,山本本家如今所酿的清酒因既保持着传统风味,又完美搭配当代美食而备受赞誉。

现在,山本本家由其第十一代主人管理,生产多款适合与京都传统美食和抹茶搭配的清酒。而具有150年历史的酿酒厂的酒窖内还经营着一家名叫 “TORISEI本店”的居酒屋,供应用“白菊之水”烹制的日本料理,其中包括极具人气的“烤鸡串”和窖藏原浆酒。

Shinsei (Yamamoto Honke)

Yamamoto Honke was started in 1677 by Yamamoto Genbeē (dates unknown) and was built atop an ancient well that provides pure, mellow spring water. The name of the spring is Shiragikui, meaning “water of the white chrysanthemum,” and it is one of the Seven Illustrious Springs of Fushimi.

During the Battle of Toba-Fushimi (January 1868), the Yamamoto Honke brewery was destroyed, but it was rebuilt the same year and has been in use ever since. Over the years, its brewers have become known as creators of sake that retain traditional flavors yet can accompany contemporary cuisines.

Currently run by its eleventh-generation owner, Yamamoto Honke produces many delicious types of sake that pair well with the traditional food of Kyoto. It even created a sake to pair with matcha green tea. Torisei Honten, the brewery’s pub-style restaurant housed inside one of its 150-year-old warehouses, serves Japanese cuisine prepared using water from the Shiragikui well. The menu also includes highly popular chicken skewers and fresh-from-the-tank, undiluted genshu sake.


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