Title Toriten

  • Oita
Topic(s):
Cuisine/Food Culture Regional Specialties National Parks/Quasi-National Parks
Medium/Media of Use:
Web Page
Text Length:
≤250 Words
FY Prepared:
2019
Associated Tourism Board:
setonaikaikokuritsukoembungotakadashitagengokaisetsukyogikai

とり天

とり天は大分県の地元料理で、薄めの衣で天ぷらのように揚げた鶏肉でできています。豊後高田や、大分県の他の地域のあちこちのレストランで見られ、お酢と醤油を混ぜたもの、またはかぼすの果実を使った柑橘ベースの調味料であるかぼすポン酢と一緒に食べるのが一般的です。つけダレはどちらも、よくマスタードを添えて提供されています。タレにマスタードを少し混ぜれば、地元の人のように食べることができます。


Toriten

Toriten is Oita prefecture’s version of chicken tempura. The lightly battered, deep-fried chicken can be found at many restaurants in Bungotakada and other parts of Oita prefecture and is typically eaten with either a mixture of vinegar and soy sauce or kabosu ponzu, a citrus-based condiment made from the kabosu fruit. Both dipping sauces often come with a side of mustard for mixing into the sauce.


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