Title Kabosu

  • Oita
Topic(s):
Cuisine/Food Culture Regional Specialties National Parks/Quasi-National Parks
Medium/Media of Use:
Web Page
Text Length:
≤250 Words
FY Prepared:
2019
Associated Tourism Board:
setonaikaikokuritsukoembungotakadashitagengokaisetsukyogikai

かぼす

日本の柑橘ゆずに似た、小さく酸っぱい果実であるかぼす。かぼすは日本でも珍しい果実で、その大部分は大分県で育ちます。

料理に際しては、時に調味料としてやお酢の代わりとして使われます。かぼすは特に大分の名物、揚げた鶏肉の天ぷらであるとり天との相性が良いです。大分県では、とり天はよくかぼすベースのポン酢ダレにつけて食べられます。レモンのような風味のタレは、サクサクの鶏肉にぴりっとしたアクセントを効かせます。刺身(新鮮な生の海鮮)もかぼすとの相性がいいです。醤油の中にかぼすの果実を絞り入れると、ぴりっとした風味に仕上がります。かぼすは飲料にも入れられます。居酒屋(日本のガストロパブ)ではかぼす味のドリンクが提供され、コンビニエンスストアではこの果実を使ったノンアルコールやアルコールの缶飲料が売られています。


Kabosu

Kabosu are small, moderately acidic citrus fruits similar to yuzu. Most of the kabosu grown in Japan comes from Oita prefecture. Kabosu juice provides a light acidity to foods and is often used as a condiment. Kabosu pairs well with Oita’s local specialty toriten, deep-fried tempura chicken, which is often served with a kabosu-based ponzu dipping sauce that adds a tangy accent to the crispy chicken. Sashimi (fresh, raw seafood) also pairs well with kabosu, and the fruit is either squeezed directly over the seafood or added to soy sauce and used for dipping. Kabosu is also added to beverages. Izakaya (Japanese bistros) serve kabosu-flavored drinks while canned non-alcoholic and alcoholic beverages using the fruit can be found in convenience stores.


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