Title Umigame Fish Center

  • Fukuoka
Topic(s):
Nature/Ecology Cuisine/Food Culture Regional Specialties
Medium/Media of Use:
Web Page
Text Length:
251-500
FY Prepared:
2020
Associated Tourism Board:
Preservation and Utilization Council of "Sacred Island of Okinoshima and Associated Sites in the Munakata Region"

お魚センターうみがめ


津屋崎港にある「お魚センターうみがめ」は、新鮮な魚と地元の農産物を販売する市場です。この施設は埠頭の隣にあります。早朝に訪れると、その日獲れた魚を漁師が陸に揚げてこの市場に直接運んでいるのを見ることができます。


市場を訪れると、真鯛、イカ、ブリ、サザエ、津屋崎千軒かきなど、地元の新鮮な海産物を幅広く購入することができます。津屋崎千軒かきは、近くの干潟で育てられています。市場では新鮮な魚とともに、野菜や醤油、日本酒などの地場産品を販売しています。追加料金を払うと魚をさばいた切り身や刺身にしてもらうこともできます。大きな生け簀では、地元の海の生き物が見られます。


日曜の朝には地元の漁師とその家族たちが、埠頭にそって魚市場を開き、自分たちの漁船から直接販売を行います。埠頭には、より大型のトロール船や、イカ釣り船など、いくつかの種類の漁船が停泊しています。福津地域はイカで有名です。イカは沖合の浅いところで、植物プランクトンや小魚を餌にしています。イカ釣りは夜に行われます。イカ釣り船の特徴は、小魚を引きつける明かりを何本も灯していることです。その結果、明かりに向かう獲物を追ってイカも寄ってきます。


福津周辺の海には、暖かい対馬海流によって育まれた植物プランクトンが豊かに繁殖しています。対馬海流とは、日本列島西岸を北上する海流です。植物プランクトンの豊富なこれらの海域が、食料源を追って移動する小魚やエビやカニをもたらし、漁業にとって理想的な条件を作り出しています。


海龜漁獲直銷中心


海龜漁獲直銷中心位於津屋崎漁港,是銷售新鮮漁獲和當地農產品的市場。這座漁獲市場鄰近碼頭,若在清晨時分造訪,就能完整目睹每日漁獲從漁船卸下,並且直接運往市場的過程。


市場中販售著各式各樣新鮮的當地海產,包括紅鯛魚、魷魚、鰤魚、海螺,以及在附近潮間帶養殖的津屋崎千軒牡蠣。除了新鮮漁獲,這裡還有販售蔬菜、醬油和清酒等當地自產自銷的商品。如果支付額外費用,店家還會將魚洗淨並去骨,或是製作成生魚片。市場中的大型魚缸則展示著當地的海洋生物,可供客人欣賞。


在週日的早晨,漁家沿著碼頭擺起市集,直接在船上銷售海產。沿著碼頭可以看見幾種不同類型的漁船,包括稍大的拖網漁船與捕魷魚的船隻。福津地區是著名的魷魚產地,該區的魷魚在近岸的淺水區以小魚為食,捕魷魚船則通常在夜間出海,其中特色在於船會發出多束燈光,吸引各種小魚游向亮處;魷魚則因追食獵物,跟著游到船的附近。


福津附近的海域在溫暖的對馬海流(沿著日本列島西海岸向北流動的洋流)滋養下,豐富的浮游植物得以在此生長茁壯,並吸引小魚、蝦和螃蟹前來覓食,進而形成理想的捕魚環境。

海龟渔业中心


津屋崎港口的海龟渔业中心是销售新鲜鱼类和当地农产品的市场。该市场毗邻码头,清晨来的游客还能看到将每日渔获从渔船上卸下并直接运进市场的全过程。


各种各样新鲜的当地海产品均在市场中有售,包括红鲷鱼、鱿鱼、鰤鱼、蝾螺,以及在附近潮滩养殖的津屋崎千轩牡蛎。除了新鲜鱼类,该市场还出售蔬菜、酱油和清酒等当地农产品。如果支付额外费用,工作人员还会将鱼洗净剔骨,或是制成生鱼片。装有活鱼的大型鱼缸俨然是当地海洋生物的展台。


周日早晨,渔民家庭会沿着码头摆起市集,直接在船上销售产品。沿着码头可以看见几种不同类型的渔船,包括稍大的拖网渔船与捕鱿鱼船。福津地区因鱿鱼而远近闻名,该地区的鱿鱼以近岸浅水区的小鱼为食。捕鱿鱼通常在夜间进行,与其他渔船不同,捕鱿鱼船会发出多束灯光以吸引各种小鱼,小鱼游向灯光处,而鱿鱼则会追随猎物游至捕鱿鱼船附近。


在温暖的对马海流(沿着日本列岛西海岸向北流动的洋流)滋养下,福津附近海域里茂密的浮游植物茁壮生长。这片海域富含浮游植物,可提供充足的食物来源,因此将小鱼、虾和螃蟹吸引至此,从而创造了理想的捕鱼环境。

Umigame Fish Center


The Umigame Fish Center at Tsuyazaki Port is a fresh fish and local produce market. The facility is next to the docks, and early-morning visitors can watch daily catches being unloaded from the fishing boats and brought directly to the market.


A wide variety of fresh local seafood is sold in the market, including red sea bream, squid, yellowtail, turban shells, and Tsuyazaki Sengen oysters, which are cultivated on the tidal flats nearby. The market sells fresh fish, along with local produce such as vegetables, soy sauce, and sake. For an extra fee, fish can be cleaned and filleted or prepared as sashimi. Large tanks with live fish feature the local marine life.


On Sunday mornings, fishing families hold a market along the docks, selling directly from their boats. Several different types of fishing boats line the docks, including larger trawlers and squid boats. The Fukutsu area is famous for squid, which feed on small fish in the shallow waters off the coast. Squid fishing takes place at night, and the squid boats are distinguished by multiple strings of lights that attract small fish and, consequently, the squid, which follow their prey toward the lights.


Dense phytoplankton blooms thrive in the waters around Fukutsu, nurtured by the warm Tsushima Current—the northward-flowing current that runs along the west coast of the Japanese archipelago. These phytoplankton-rich waters bring small fish, shrimp and crabs that migrate to follow the food source, creating ideal fishing conditions.


Search