Title Tiger Puffer Fish

  • Fukuoka
Topic(s):
Cuisine/Food Culture
Medium/Media of Use:
Web Page
Text Length:
≤250 Words
FY Prepared:
2020
Associated Tourism Board:
Preservation and Utilization Council of "Sacred Island of Okinoshima and Associated Sites in the Munakata Region"

とらふぐ


宗像の鐘崎漁港は、福岡で最も多くのとらふぐが水揚げされる港です。宗像沖の荒波がしっかりとした肉付きの強いフグの成長を育むと考えられています。


日本では、とらふぐは珍味だと考えられています。単に「ふぐ」と言えばとらふぐのことです。とらふぐは、身の引き締まった繊細な味わいで有名です。とらふぐには強力な神経毒が含まれており、特に肝臓と卵巣に集中しています。ふぐを調理するには特別な免許が必要です。ふぐ料理が高価なのは、特別な調理が必要だからです。


ふぐは紙のように薄い刺身にし、菊の花のようにお皿に盛りつけて食べるのが一般的です。宗像では、豆腐・野菜と鍋にする「てっちり」が、ふぐの楽しみ方として人気があります。とらふぐの旬は冬です。とらふぐは冬の寒さから身を守る脂肪の層をつけ、これがより豊かな味わいを与えます。2~3月には、宗像中の料理店が、水揚げを祝い割引価格でとらふぐ料理を提供します。


虎河豚


虎河豚(日語:torafugu)在宗像鐘崎漁港的捕獲量為福岡縣之最,人們認為因為宗像海岸的附近浪濤洶湧,於是這裡的河豚長得強壯、肉質緊實。


虎河豚在日本被認為是一道珍貴的佳餚,日語簡稱「fugu」,以滋味鮮美、肉質緊實聞名。由於虎河豚體內有一種強效神經毒素,集中在肝臟和卵巢,只有具備特殊許可證照的廚師,才能料理這種魚類,如此特殊的製作方法也讓它成為一道昂貴的料理。


人們通常生吃河豚,廚師會將其切成極薄的生魚片,然後精心擺盤成菊花狀。在宗像流行以豆腐和蔬菜為湯底的火鍋(日語:tecchiri)來涮河豚肉,人們得以充分享受河豚的美味。冬季是虎河豚的時令季節,此時河豚為了抵禦嚴寒,會長出一層脂肪,因此口感更為豐富。每年2月至3月,宗像各地餐廳為慶祝漁獲豐收,會以折扣價供應虎河豚料理。

虎河豚


宗像的钟崎渔港是整个福冈县虎河豚(日语:torafugu)渔获最多的地方。人们认为,宗像海岸附近的汹涌海浪为肉质鲜美紧实的河豚鱼创造了有利的生长条件。


虎河豚在日本被视作珍馐。虎河豚在日语中简称“fugu”,以滋味鲜美、肉质紧实而闻名。虎河豚体内有一种强效神经毒素,这种毒素集中在肝脏和卵巢,因此,只有具备特殊证书的厨师才能处理这种鱼。河豚的制作方法特殊,这使其成为一道昂贵的菜肴。


人们通常生吃河豚。厨师会将河豚处理成极薄的生鱼片,然后精心摆盘成菊花状。在宗像,人们流行用豆腐和蔬菜打底的火锅(日语:tecchiri)来涮河豚肉。冬季是虎河豚的旺季。为抵御严寒,河豚会长出一层脂肪,所以此时的河豚肉口感更为丰富。每年2月至3月,宗像各地的餐馆为庆祝渔业丰收,会提供打折的虎河豚菜肴。

Tiger Puffer Fish


Kanezaki Fishing Port in Munakata lands the most tiger puffer fish (torafugu) in Fukuoka. The rough seas off the coast of Munakata are believed to foster the growth of strong, firm-fleshed puffer fish.


Tiger puffer fish are considered a delicacy in Japan. Known simply as “fugu,” this fish is renowned for its delicate flavor and firm texture. Tiger puffer fish contain a potent neurotoxin, concentrated in the liver and ovaries, and chefs need a special license to prepare the fish. The special preparation makes fugu an expensive dish.


Puffer fish is commonly eaten raw as paper-thin sashimi, arranged on a plate to resemble a chrysanthemum flower. A hotpot with tofu and vegetables (tecchiri) is a popular way to enjoy the fish in Munakata. Winter is the peak season for tiger puffer fish. As protection from the cold, the fish gain a layer of fat, which gives the flesh a richer flavor. From February to March, restaurants across Munakata celebrate the catch, offering tiger puffer fish dishes at reduced prices.


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