Title Saffron Liqueur Brewery

  • Niigata
Topic(s):
Villages/Towns Regional Specialties
Medium/Media of Use:
Interpretive Sign
Text Length:
251-500
FY Prepared:
2020
Associated Tourism Board:
echigonagaoka kankoshinkoiinkai

サフラン酒本舗


濃厚な舌触りと花の香り、甘味のあるサフラン酒は、1930年代には日本全国で人気の飲料となり、海外ではハワイでも人気を博しました。最近では、主に長岡地区で見つける事ができます。お酒やビールに代わる甘くて飲みやすいお酒です。リカーやビールの代わりに、甘くて飲みやすいお酒です。

サフラン酒本舗の建設は明治時代 (1868–1912)に始まり、大正時代 (1912–1926)まで続きました。創業者の吉澤仁太郎は、装飾やデザインがカラフルなことで知られていました。

酒蔵は、江戸時代 (1603–1867)に発達した漆喰アートの顕著な例です。軒には龍をモチーフにした装飾が施され、窓のシャッターには、kote-eと呼ばれる手の込んだ漆喰の浮き彫りが施されています。建物の外壁にこのような個性的な作品は、日本では珍しく、制作費が高額だったためかと思われます。

庭園には、隣接する長野県の浅間山から運ばれてきた赤茶色の火山岩を取り入れています。蔵や本醸造の建物の内部の梁や枠、戸口の多くは、通常は高価なキャビネットに使われるような高級木材で作られています。

鏝絵本館2階には、サフランワインの歴史を紹介するミニミュージアムがあります。展示されているのは、1930年代のサフランワイン全盛期の雑誌やポスターなどの様々な作品、関連する生活用品など。また、吉澤家の様子や長年の施設運営の様子なども紹介されています。


機那番紅花酒本鋪


濃稠的質地、芬芳的花香、甜蜜的口味,令「番紅花酒」一度風靡全國,在20世紀30年代甚至在夏威夷也獲得了人氣,可惜如今主要只在長岡地區銷售,這是烈酒和啤酒之外的另一種甜蜜、易於飲用的選擇。

「機那番紅花酒本鋪」的建造自明治時代(1868-1912)延續到了大正時代(1912-1926),創始人吉澤仁太郎以喜好豐富多彩的裝飾和設計而聞名。他的酒藏(酒窖)堪稱江戶時代(1603-1867)發展起來的灰泥藝術範例。酒藏房簷裝飾著華麗的龍紋,防雨窗內側是被稱為「鏝繪」的精美灰泥浮雕。由於造價昂貴,這種建築外牆上的個性化裝飾在整個日本都很少見,加之保存完好,為這處建築贏得了「日本第一鏝繪藏」的美譽。

庭園融入了紅褐色火山岩建造的景觀,石材來自鄰縣長野縣的淺間山。酒藏及釀酒廠主建築內部的樑、架、門則大多選用高級家具木材。

「鏝繪藏」二樓是介紹番紅花酒歷史的小博物館,展品包括雜誌、海報等各類作品和生活用品,另外還有對創始人吉澤家及他們多年來如何營運管理酒廠的介紹。

机那藏红花酒本铺


浓稠的质地、芬芳的花香、甜蜜的口味,令“藏红花酒”一度风靡全国,20世纪30年代甚至在夏威夷也博得了人气,可惜如今主要只在长冈地区有售。比起烈酒和啤酒来,藏红花酒是一种更加甜蜜适口的选择。

“机那藏红花酒本铺”从明治时代(1868-1912)开始建造,直到大正时代(1912-1926)才竣工。创始人吉泽仁太郎以喜好丰富多彩的装饰及设计而闻名。他的酒藏(酒窖)堪称江户时代(1603-1867)发展起来的灰泥艺术范本。酒藏房檐装饰着华丽的龙纹,防雨窗内侧是被称为“镘绘”的精美灰泥浮雕。由于造价昂贵,这种建筑外墙上的个性化装饰在整个日本都很少见,加之保存完好,更是为这处建筑赢得了“日本第一镘绘藏”的美誉。

庭园融入了红褐色火山岩创建的景观,石材来自邻县长野县的浅间山。酒藏及酿酒厂主建筑内部的梁、架、门则大多选用高级家具木料。

“镘绘藏”二楼是介绍藏红花酒历史的小博物馆,展品包括藏红花酒全盛时期的杂志、海报等各类作品和生活用品,另外还有对创始人吉泽家族及他们多年来如何运营管理酒厂的介绍。

Saffron Liqueur Brewery


The thick texture, floral fragrance, and sweet taste of saffron liqueur once made it a popular beverage across Japan, particularly during the 1930s, when its popularity even spread abroad to Hawaii. These days, the drink is found primarily in the Nagaoka area. It offers a sweet, easy-to-drink alternative to liquor or beer.

Construction of the Saffron Liqueur Brewery began during the Meiji era (1868–1912) and continued into the Taisho era (1912–1926). Yoshizawa Nitaro, the brewery’s founder, was known for his colorful taste in decor and design. The brewery’s storehouse is a striking example of the plastering arts developed in the Edo period (1603–1867). The eaves are decorated with ornate dragon designs, and the shutters for the windows feature intricate plaster reliefs called kote-e (“trowel pictures”). Such personalized artwork on building exteriors is rare in Japan, likely because it was expensive to create.

The garden incorporates reddish-brown volcanic rocks brought to the site from Mt. Asama in neighboring Nagano Prefecture. Many of the internal beams, frames, and doorways in the storehouse and main brewery building are made of high-grade wood, of the kind usually reserved for expensive cabinetry.

The second floor of the “Kote-e Warehouse” is a small museum dedicated to the history of saffron liqueur. The exhibits include magazines and various artworks such as posters, as well as related household items from saffron liqueur’s heyday in the 1930s. The museum also offers more information on the Yoshizawa family and how they have managed the facility over the years.


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