Title Sudachi Fruit

  • Tokushima
Topic(s):
Cuisine/Food Culture
Medium/Media of Use:
Web Page
Text Length:
≤250 Words
FY Prepared:
2020
Associated Tourism Board:
tokushimashi kankoshigen tagengokaisetsuseibi purojiekutochimu
Associated Address:
Tokushima-shi , Tokushima

すだち


この用途の広い柑橘類は、シャープな味わいと心地よい香りが特徴的です。大きさは3~4センチくらいです。すだちは江戸時代(1603~1868)から徳島県で栽培されており、現在では全国の供給量の約98%を徳島県が生産しています。一般的にそのまま丸ごと食べるのではなく、料理の味付けとして使用されています。刺身や焼き魚、麺料理に少量のスダチを加えることがよくあります。ポン酢(日本料理で広く使われている柑橘系のソース)を製造する時の定番の材料です。近年食品メーカーは、菓子、デザート、ジュース、アルコール飲料にスダチを使用し始めています。徳島県外では、すだちは珍しい食べ物と言われがちですが、徳島では日常的に使われています。


酢橘


這種「萬能」柑橘不過三四公分大小,味道卻極爲濃郁,芬芳宜人。自江戶時代(1603-1868)以來,德島就開始種植酢橘,產量如今佔據了全日本約98%。人們通常用來調味,而非直接食用。在生魚片、烤魚和麵類料理中都會用到少量酢橘來提升食物風味,酢橘也是製作柚子醋(一種廣泛用於日本烹飪中的柑橘類調味汁)的必備食材。近年來,酢橘開始被廣泛應用在糖果、甜點、果汁和酒精飲料中。

在德島以外,酢橘被奉為珍稀美味,但在這裡則是一種日常生活常伴左右的風味,甚至化身為可愛的德島縣吉祥物酢橘君。

酸橘


这种“万能”柑橘不过三四厘米大小,却味道浓郁、芬芳宜人。自江户时代(1603-1868)以来,德岛就开始种植酸橘,如今其产量占据了全日本约98%。它通常用于调味,而非直接食用,在生鱼片、烤鱼和面条中都会用到少量酸橘来提升食物风味,同时它也是制作柚子醋(一种广泛用于日本烹饪中的柑橘类调味料)的原材料。近年来,酸橘开始被广泛应用在糖果、甜点、果汁和酒精饮料中。

在德岛以外,酸橘是并不常见的珍稀美味,但在这里,它却是一种日常生活里不可或缺的风味。德岛县的吉祥物就是可爱的酸橘君。

Sudachi Fruit


This versatile citrus has a sharp taste and a pleasant aroma. It is about three to four centimeters in size. Sudachi have been cultivated in Tokushima since the Edo period (1603–1868), and now the prefecture produces around 98% of Japan’s supply. It is not generally eaten whole, but serves to flavor other foods. A wedge of sudachi is often added to sashimi, grilled fish, or noodle dishes. It is a standard ingredient in the production of ponzu (a citrus-based sauce widely used in Japanese cooking). In recent years, food manufacturers have started using sudachi in confectionery, desserts, juices, and alcoholic drinks. Outside Tokushima, sudachi is often considered something of a delicacy, but here, it is an everyday garnish.


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