Title Shizukuishi and Koiwai Farm

  • Iwate
Topic(s):
Historic Sites/Castle Ruins Activities Regional Specialties
Medium/Media of Use:
Web Page
Text Length:
751+ Words
FY Prepared:
2021
Associated Tourism Board:
shizukuishicho kanko senryaku suishin kaigi

雫石町 - 四季折々の行き先

岩手県西部の山間部に位置する雫石町は、岩手山をはじめとする複数の山に囲まれたスノースポーツのメッカです。暖かい季節には、美しい自然の中でトレイル・ハイキングなどのアウトドアを楽しむことができます。また、温泉や伝統工芸品、地元産の果物や野菜なども充実しています。


小岩井農場

岩手山の麓にある小岩井農場は、1891年に設立された日本最大級の民営農場で、約3,000ヘクタールの敷地を有しています。小岩井農場は、1891年に設立された日本最大級の民営農場であり、雫石町の酪農の歴史や、国の指定文化財である農場の建物を見学しながら、家族で楽しむことができます。小岩井農場の乳製品は全国で販売されており、農場レストランでは様々な料理が提供されています。


持続可能な農業の先駆者

小岩井農場は、持続可能性の原則と環境への配慮に基づいて設立されました。小岩井農場は、3人の実業家が力を合わせて設立したもので、当初の目的は地域の食糧生産を促進することでした。農園の名前は、3人の名字を組み合わせたものです。「小」は日本鉄道副社長だった小野義眞、「岩」は三菱商事社長だった岩崎弥之助、「井」は鉄道庁長官だった井上勝と、それぞれの名字を組み合わせたものだ。井上を中心に、3人は土壌改良、植林、牧草地の整備に取り組み、今日の緑のオアシスの基礎を築いたのである。1899年、岩崎弥之助の甥である岩崎久弥が経営を引き継ぎました。小岩井農場は、現役の酪農家として発展し、農林畜産業のリーダー的存在となりました。


家族で楽しめるアクティビティ

小岩井農場で観光客に開放されているメインエリア「まきば園」では、子供から大人まで楽しめるアクティビティが用意されています。ポニーやウサギへの餌やり、羊の群れの観察など、動物との触れ合いを体験できます。また、アーチェリー、乗馬、馬車、トラクターの引く馬車などの体験もできます。また、アート&クラフトセンターでは、世界にひとつだけのお土産を作ることもできます。


酪農の昔と今

日本の商業酪農の歴史は比較的浅い。日本で最も古い2つのサイロや6つの牛舎など、敷地内の歴史的建造物の多くが国の重要文化財に指定されています。これらはすべて1898年から1936年の間に建設されたもので、そのほとんどが現在も使用されています。上丸牛舎エリアでは、乳牛や子牛を間近に見ながら、現在の酪農の様子を知ることができます。博物館では、小岩井農場の歴史を知ることができ、創業当時の様子や100年以上前の農機具や写真などが展示されています。


産地直送食品

小岩井農場で生産される食品は特別な魅力を持っています。レストランのメニューには、あらゆる種類の農産物が紹介されています。小岩井農場では、牛や羊のほかに鶏も放し飼いにしており、その卵を使って、ふわふわのオムレツをご飯で包んだ「オムレツ」が看板メニューになっています。他にも、ミルクベースのクリーミーなスープのラーメンや、地元の牛肉や羊肉を使った料理など、特徴的なメニューが揃っています。デザートには、ソフトクリームやチーズケーキなどがあります。ファームショップでは、牛乳、チーズ、バター、卵、ジャムなど、小岩井のあらゆる商品を取り扱っています。


自然との調和

小岩井農場は年間を通して魅力的な場所で、どの季節にも見所があります。中でも春は、岩手山を背景に咲き誇る桜が絶好のシャッターチャンスとなり、人気を集めています。その中でも、100年以上前から牧草地に立っている「孤高の桜」は、観光名所にもなっています。この木は、牧場で最初に飼われた牛たちの日陰を作るために植えられたもので、今では高さ20メートルにもなります。


小岩井では、動物や人間の生息環境を守るために、広大な森林を整備しています。学校などの団体を対象に、森の中での自然活動を体験しながら、環境を守り、次世代に残すことの大切さを学ぶプログラムを提供しています。


雫石町與小岩井農場


雫石町——四季皆宜的旅遊勝地

雫石町(雫,音同「下」)位於岩手縣最西部的山區,周圍圍繞著岩手山及其他幾座山峰,堪稱雪上運動聖地。在溫暖的季節,遊客可以在風景如畫的山野中健行或體驗其他戶外運動。除自然美景之外,這裡還可以體驗溫泉和購買傳統手工藝品,以及品嘗當地盛產的水果和蔬菜。


小岩井農場

岩手山下的小岩井農場占地約30平方公里,是日本最大的民營農場之一,其歷史可追溯至1891年。在小岩井農場,不僅可以瞭解雫石町酪農業的發展史,還能參觀被指定為國家重要文化財產的農場之早期建築,適合闔家旅遊。小岩井農場的乳製品銷往全國各地,並用於農場餐廳的各種菜餚中。此外,日本著名作家宮澤賢治的《春天與阿修羅》等多部作品中都有對小岩井美景的描寫,深受人們喜愛。


可持續農業的先驅

小岩井農場創立之初就建立在可持續發展與環保的原則之上,此觀念在近百年之後,才成為當今商業主流趨勢。小岩井農場由三位實業家設立,最初的目標是推動該地區的糧食生產。農場的名稱就來自這三位創始人的姓氏:「小」來自日本鐵道副社長小野義真;「岩」來自三菱商事社長岩崎彌之助;「井」來自時任日本鐵道廳廳長的井上勝。在井上勝的發起下,三人致力於改良土壤、拓展林地和整備牧場,為如今這片綠洲奠定了基礎。1899年岩崎彌之助的侄子岩崎久彌接手農場後,小岩井農場開始進軍酪農業,並逐漸成為農業、林業和畜牧業的翹楚。


親子活動

「牧場園」是小岩井農場對外開放的主要園區,為各年齡層的人提供不同的活動。遊客可以與動物互動,如喂小馬、兔子和觀察羊群,也可以體驗射箭、騎馬、乘馬車,又或是參加拖拉機拖車之旅。在工藝美術中心,還可以體驗手作獨一無二的紀念品。


酪農業今與昔

日本酪農業的歷史較其他國家來說相對較短。農場房屋建於1898年至1936年間,大部分仍在使用,其中一些建築物,如兩座日本最早的筒倉和六座牛舍,現已被指定為國家重要文化財產。

遊客在上丸牛舍及周邊可以瞭解今日奶牛場的運作、近距離觀察奶牛和牛犢;在博物館可以探尋小岩井農場的歷史、瞭解它的創建過程、觀看百年前的農業機械、照片等展品。


農場直銷食品

小岩井農場出產的食品深受市場喜愛,餐廳的菜單上列有用各種農產品製作的菜色。除了奶牛和綿羊,這裡生產的土雞蛋會被用來製作招牌菜——鬆軟美味的蛋包飯。餐廳的其他招牌菜還包括奶味濃郁的奶湯拉麵,以及使用當地產牛肉和羊肉做成的佳餚。甜點則有霜淇淋和乳酪蛋糕。從牛奶、乳酪、牛油到雞蛋、果醬,小岩井農場生產的所有產品均在農場商店銷售。


與自然和諧共處

小岩井農場的一年四季各有魅力,無論哪個季節來訪都有美景和適宜的活動。春季是旅遊旺季,以岩手山為背景的絢爛櫻花是攝影的絕佳主題。牧場裡有一棵單株櫻花樹「一本櫻」已矗立了一百多年,儼然已成觀光勝地。最初種下這棵樹的本意是為第一批奶牛遮蔭,如今這棵櫻樹已高達20公尺。


儘管大多數人來小岩井農場都是為了體驗農場生活,但為了保護動物和人類的共同棲息地,農場還特地保留了一片廣闊的森林,可為學校以及其他團體組織各種森林自然體驗活動,讓參與者切身感受為下一代保護和維持現有環境的重要性。

雫石町与小岩井农场


雫石町——四季皆宜的旅游胜地

雫石町(雫,音同“下”)位于岩手县最西部的山区,岩手山及其它几座山峰围绕在它周围,堪称雪上运动圣地。温暖的季节,人们还可以在风景如画的自然中体验野外徒步等户外运动。此外,这里还有温泉、传统手工艺品、本地出产的味美水果和蔬菜,各种旅游资源都很充实。


小岩井农场

岩手山下的小岩井农场占地约30平方公里,是日本最大的私营农场之一,历史可追溯至1891年。在这里,不仅可以了解雫石町乳品业的发展历史,还能参观被指定为国家重要文化财产的农场早期建筑,非常适合家庭旅游。小岩井农场所产乳制品行销全日本,并被使用在农场餐厅的各种菜肴中。此外,小岩井农场还在日本著名作家宫泽贤治的《春天与阿修罗》等多部作品中出现,深受人们喜爱。


可持续农业的先行者

小岩井农场创立之初就建立在可持续发展与环保的原则之上,这一观念现已成为商界主流趋势,而小岩井农场领先了将近百年。三位实业家联手创建了这家企业,最初目标是推动本地区的粮食生产。农场的名称分别来自三位创始人的姓氏:“小”来自日本铁道副社长小野义真,“岩”来自三菱商事社长岩崎弥之助,“井”来自时任日本铁道厅厅长的井上胜。在井上胜的发起下,三人致力于改良土壤,拓展林地和整备牧场,为如今这片绿洲奠定了基础。1899年岩崎弥之助的侄子岩崎久弥接手农场后,小岩井农场开始进军乳品业,并逐步成长为农业、林业和畜牧业的翘楚。


亲子活动

“牧场园”是小岩井农场对外开放的主要园区,为各年龄层的人提供各种活动。游客可以与动物互动,比如给小马、兔子喂食,或观察羊群,也可以体验射箭、骑马、乘马车,又或是参加拖拉机拖车之旅。在工艺美术中心,还可以自制独一无二的纪念品。


业今与昔

与其它国家相比,日本乳品业的历史相对较短。农场房屋都建于1898年至1936年间,现在大部分仍在使用,其中一些已被指定为国家重要文化财产,例如两座日本最早的筒仓和六座牛舍。

来访者在上丸牛舍及周边可以了解当今奶牛场的运作、近距离观察奶牛和牛犊;在博物馆可以探寻小岩井农场的历史、了解它的创建过程、观看百年前的农业机械和照片等展品。


农场直销食品

小岩井农场出产的食品深受市场喜爱,农场餐厅里有用各种农产品烹饪的菜肴。除了奶牛和绵羊,这里还饲养土鸡,餐厅用土鸡蛋制作的招牌蛋包饭松软又美味。餐厅还提供奶味浓郁的奶汤拉面、使用本地产牛羊肉制作的菜肴等特色菜品,以及软冰淇淋和乳酪蛋糕等甜品。此外,农场商店还销售小岩井农场的全线产品,从牛奶、乳酪、黄油到鸡蛋、果酱,应有尽有。


与自然和谐共处

小岩井农场的一年四季各有魅力,无论哪个季节都有美景和适宜的活动。春季是旅游旺季,以岩手山为背景的绚烂樱花是摄影的绝佳主题。牧场里有一棵上百年的单株樱花树,日语叫做“一本樱”,俨然已成观光胜地。最初种下这棵树的本意是为第一批奶牛遮荫,如今它已经高达20米。


尽管大多数人来小岩井农场都是为了体验农场生活,但为了保护动物和人类的共同栖息地,农场还特地保留了一片广阔的森林,可为学校等团体组织各种森林自然体验活动,让参加者切身感受为下一代保护和维持现有环境的重要性。

Shizukuishi and Koiwai Farm


Shizukuishi—Destination for All Seasons

The town of Shizukuishi, located high in the mountains along the western border of Iwate Prefecture, is a mecca for snow sports, as it is close to Mt. Iwate and several other mountains. Warm-weather activities include trail hiking and other outdoor pursuits among the many picturesque nature spots. In addition, there are hot springs (onsen) and traditional crafts, as well as delicious locally grown fruit and vegetables.


Koiwai Farm

Koiwai Farm, located at the base of Mt. Iwate, is one of the largest privately owned farms in Japan, covering some 3,000 hectares, and dates from 1891. Visitors to this working dairy farm enjoy family-friendly activities and learn about the history of the dairy industry in Shizukuishi, while visiting original farm buildings that are government-designated cultural assets. Dairy products from Koiwai Farm, which are sold nationwide, are featured in the various dishes served at the farm restaurant.


Sustainable Practices Pioneer

Koiwai Farm was built on principles of sustainability and environmentally friendly practices almost a century before these became mainstream trends in business. Three industrialists joined forces to found the enterprise with the initial aim of boosting food production in the area. The name of the farm is a combination of characters from their last names: “Ko” comes from an alternate reading from the name of Ono Gishin, then-vice-president of Japan Rail Company, “iwa” is from Iwasaki Yanosuke, then-president of Mitsubishi Corp, and the final “i” is taken from Inoue Masaru, then-chief executive of the National Railway Agency. Led by Inoue, the trio embarked on improving the soil and planting expanses of woodland and pasture, laying the foundation for the green oasis of today. Iwasaki Yanosuke’s nephew, Iwasaki Hisaya, took over leadership of the enterprise in 1899. Under his management, Koiwai Farm developed into a working dairy farm and became a leader in agriculture, forestry, and animal husbandry.


Family-Friendly Activities

The main area of Koiwai Farm that is open to tourists, called Makiba-en, offers activities for all ages. Hands-on experiences with animals include feeding ponies and rabbits and viewing the farm’s flock of sheep. Visitors can also try archery, horse rides, and carriage rides, or take a trip in a wagon pulled by a farm tractor. At the arts and crafts center, they can also create their own one-of-a-kind souvenirs.


Dairy Farming Then and Now

Japan has a relatively short history of commercial dairy farming compared to other nations. The buildings on this property were all constructed between 1898 and 1936, and most are still in use today. A number of them, including the two oldest silos in Japan and six cowsheds, have been designated National Important Cultural Properties.


The Kamimaru Cowshed area offers the opportunity to learn about the running of the dairy farm today and see the dairy cows and calves close up. At the museum, visitors can delve into Koiwai Farm’s history, learning about the founding of the farm and viewing exhibits of agricultural machinery, photos, and other artifacts dating from more than a century ago.


Farm-Fresh Food

The food produced at Koiwai Farm is a special attraction. The restaurant menu showcases all kinds of agricultural products. Along with cows and sheep, Koiwai Farm raises free-range chickens, and their eggs are used for one of the restaurant’s signature dishes, fluffy omelet wrapped around a savory rice filling (omu raisu). Other distinctive menu items are ramen noodles in a creamy milk-based soup and dishes featuring local beef and lamb. For dessert, there is soft-serve ice cream or cheesecake. The full range of Koiwai products, including milk, cheese, butter, eggs, and jam is available at the farm shop.


In Harmony with Nature

Koiwai Farm is a year-round attraction, and there are things to see and do in every season. Spring is a popular time to visit, as the cherry trees blooming against the backdrop of Mt. Iwate make for a wonderful photo op. One tree—the so-called Solitary Cherry Tree, which has been standing in a pasture for more than a century—has become a tourist attraction in its own right. Originally planted to serve as shade for some of the first cows on the farm, the tree is now 20 meters high.


While most visitors come for the farm experience, Koiwai maintains an extensive forest as part of its complex, with the aim of preserving habitat for animals and humans alike. Programs are offered for schools and other groups to experience nature activities in the forest, while learning about the importance of protecting and preserving the environment for future generations.


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