Title Catching adult fish Mid-Sep.–early Oct.

  • Akita
Topic(s):
Regional Specialties
Medium/Media of Use:
Interpretive Sign Pamphlet
Text Length:
251-500
FY Prepared:
2022
Associated Tourism Board:
Kosaka Town

成魚の捕獲


9月中旬~10月初旬

• 成魚の大きさに達したヒメマスは、産卵のためにふ化場へと遡上します。産卵最盛期には全ての個体が魚道を通ることが不可能となるため、一部は地引網で捕獲されてそのままふ化場へと運ばれます。


採卵

人工授精および「発眼」

10月~12月

•「発眼」段階に達した卵はふ化盆に移されます。

•卵はふ化槽に入れられ、光を遮断されます。卵の直径は3.5~6.5mmです。ヒメマスの雌一尾あたり200~500粒の卵が採取できます。


ふ化および仔魚段階

12月下旬~1月 (1年後)

• ふ化した魚の幼生(仔魚)は、卵嚢から養分を得ながら水槽の底で暮らします。体長は20mmほどです。


水面に向かって遊泳

2月~3月

• 卵嚢の養分を完全に吸収した仔魚は稚魚となり泳ぎ始めます。

• 稚魚は餌を食べ始めます。


稚魚の放流

6月下旬~7月上旬

• 稚魚は体調が3cmほどになると屋外の水槽に移されます。

• 稚魚のヒレは、その個体の生まれた年を識別するため5年周期で切除されます。

•体長5~6cm、体重1~3gに達すると、稚魚は十和田湖に放流されます。


漁獲

(放流後1~3年)

• 刺し網を使って成魚を捕獲します;ヒメマスはこのころには体長20~30cm、体重100~200gに達しています。


遡上

9月中旬~11月上旬

稚魚から成魚へと成長したヒメマスは、産卵のために大群でふ化場へと戻ってきます。


魚道

ヒメマスがふ化場に向かって遡上できるように水流が階段状に仕切られた魚の通り道。高低差は約8m。


[写真]

和井内ふ化場を訪問する東伏見宮大妃(1918年)

和井内ふ化場、左の人物は和井内の三男・貞三(大正時代)

和井内ふ化場で成魚を捕まえているところ, 和井内は右側に立っている(大正時代)

現在の和井内ふ化場跡

Catching adult fish


Mid-Sep.–early Oct.

• After reaching adult size, the fish swim upstream to the hatchery to spawn. Since not all of them can make it up the fish ladder at peak season, some are caught in dragnets and transported to the hatchery. [40]


Egg collection

Artificial insemination and “eyed eggs”

Oct.–Dec.

• When the eggs reach the “eyed-egg” stage, they are poured into incubator trays.

• The eggs are placed in a hatching tank and shielded from light. They have a diameter of 3.5 to 6.5 mm. Between 200 and 500 eggs can be collected from a single female. [46]


Hatching

Late Dec.–Jan. (1 year later)

• The newly hatched fish, or hatchlings, live at the bottom of the tanks while taking nourishment from their yolk sacs. They are now around 20 mm in length. [28]


Swimming up to the surface

Feb.–Mar.

• Having fully absorbed their yolk sacs, the hatchlings turn into fry and begin swimming.

• The fry start eating. [18]


Releasing the fry

Late June–early July

• The fry are moved to outdoor tanks when they reach about 3 cm in length.

• Their fins are cut on a 5-year cycle to identify their year of birth.

• When they reach 5 to 6 cm in length and 1 to 3 grams in weight, they are released into Lake Towada. [51]


Catching the fish

(1–3 years after release)

• A gill net is used to catch the adult fish, which have now attained a length of 20 to 30 cm and a weight of 100 to 200 grams. [29]


Swimming upstream

Mid-Sep.–early Nov.

When the kokanee fry have grown into adults, they return to the hatchery in droves to spawn. [17]


Fish ladder

A fishway divided into a series of ascending pools enables the fish to swim upstream back to the hatchery. The elevation gain is around 8 meters. [26]


[Photos]

Princess Higashifushimi Kaneko visiting the Wainai Hatchery (1918)

The Wainai Hatchery, with Wainai’s third son, Sadamitsu, at left (Taisho era)

Catching adult fish at the Wainai Hatchery, with Wainai standing at right (Taisho era)

The remains of the Wainai Hatchery today

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