Title Ayu

  • Kyoto
Topic(s):
Activities $SETTINGS_DB.genreMap.get($item)
Medium/Media of Use:
Web Page
Text Length:
≤250 Words
FY Prepared:
2022
Associated Tourism Board:
ippanshadanhojin nantanshimiyamakankomachizukurikyokai


鮎は美山町の伝統的な食生活に欠かせない貴重な魚である。甘くてジューシーな味と香りが特徴で、甘露煮や塩焼きが一般的である。藻類を餌とするため、由良川のような汚染されていない水域に生息する小魚である。


美山の鮎は秋に上流で孵化し、下流の日本海に面した若狭湾で成熟し、春に産卵のために戻ってくるというのが伝統的な流れだった。しかし、由良川を堰き止めたことでこのサイクルが崩れ、現在は毎年、稚アユを放流している。釣りのシーズンは夏で、美山の河原は近隣や遠方からの趣味の人たちでにぎわう。


この地域で最も一般的な鮎の釣り方は「友釣り」である。これは生きた鮎を囮にして、竿の糸につけて放流する方法である。鮎は縄張り意識が強く、餌を奪うような侵入者は本能的に攻撃してくる。川で大きな鮎が囮に群がるようになると、一度に数匹を網で捕らえることができる。


アユ漁は厳しく規制されている。参加するには美山町漁業組合事務所で販売されている遊漁券を購入することが義務づけられ、値段は1日3,600円、1年で13,800円だ。また、漁業組合では、初心者向けの釣り体験も開催している。

香魚


香魚,日文寫作「鮎」,是美山町傳統飲食中的重要食材。香魚以甜美多汁和馥郁香氣著稱,烹飪方式一般有兩種:「甘露煮」是加醬油和糖慢煨;「鹽燒」則是撒上鹽後烤製。這種小魚盛產於美山町的由良川,因為其生存所需的水藻只能生長在這樣無污染的純淨水域中。

過去每到秋天,由良川上游孵化出的小香魚會順著水流下游,遷移到日本海若狹灣中更溫暖的水域,直到長大成魚。然後在來年春天,牠們會沿著水流再次溯河洄游,返回出生地產卵。然而,由於河上的水壩阻斷了牠們的遷徙路線,現在只能透過人工每年投放香魚稚魚來進行繁殖。夏天是垂釣季,屆時美山町的河岸旁人頭湧動,擠滿了來自遠近不同地區的釣魚愛好者。

在美山地區釣香魚,最常用的方法被稱為「友釣」,就是將一條活香魚繫在釣鉤旁的鼻環上,放入水中作為誘餌。香魚的領地意識很強,會本能地攻擊任何可能偷取牠們食物的入侵者。只要等到河中大些的香魚聚集到魚餌身邊時下網,有時一次就能撈起好幾條上鉤的香魚。

香魚捕撈受到嚴格管制,必須持有「遊漁券」(釣魚券)方可垂釣。遊漁券可在美山町漁業組合事務所購買,一日券3600日圓,年票13,800日圓。

香鱼


香鱼,日文写作“鮎”,是美山町传统饮食中的重要食材。香鱼以甜美多汁和馥郁香气著称,烹饪方式一般有两种:“甘露煮”是加酱油和糖慢煨;“盐烧”则是撒上盐后烧烤。这种小鱼盛产于美山町的由良川,因为它们赖以生存的水藻只能生长在这样无污染的纯净水域中。

过去每到秋天,由良川上游孵化出的小香鱼便开始顺流而下,迁徙至日本海若狭湾中更温暖的水域直至成年,等到来年春天再溯流而上,返回出生地产卵。然而,河上筑起的水坝阻断了它们的迁徙循环,如今只能每年向河中投放香鱼苗予以补充。夏天是垂钓季,届时美山町的河岸旁人头涌动,挤满了来自远近不同地区的垂钓爱好者。

在美山地区钓香鱼,最常见的方法是“友钓”,就是将一条活香鱼系在钓钩旁的鼻环上,再放入水中作为诱饵。香鱼的领地意识很强,会本能地攻击任何可能夺取它们食物的入侵者。只要等到河中大些的香鱼聚集到鱼饵身边时下网,有时一次就能捞起好几条上钩的香鱼。

香鱼捕捞受到严格管制,必须持有“游渔券”(钓鱼券)方可垂钓。证件可在美山町渔业组合事务所购买,单日券3600日元,全年券13,800日元。

Ayu


Ayu (sweetfish) is a prized catch and an important part of the traditional diet in Miyama. Ayu is valued for its sweet and succulent taste and fragrant aroma and is usually either simmered in soy and sugar (kanroni) or lightly salted and grilled (shioyaki). The small fish thrive in Miyama’s Yura River, as they feed on algae that only grow in unpolluted waters.


In the past, ayu hatched in the upper reaches of the Yura River in autumn, migrated downstream to the warmer waters of Wakasa Bay in the Sea of Japan to mature, and then returned to the river in spring to lay their eggs. However, the damming of the river has disrupted this cycle, and the river is now artificially replenished with juvenile ayu every year. Fishing season is in summer when the riverbanks of Miyama are busy with enthusiasts from both near and far.


The most common method of catching ayu in the area is called tomozuri. A live ayu is attached to the line of a rod and released into the water as a decoy. Ayu are territorial and instinctually attack any intruder that might steal from their food supply. When larger ayu in the river swarm the fisher’s decoy, several can be caught at once with a net.


Ayu fishing is strictly regulated. Prospective anglers must have a pass that can be purchased at the Miyama Town Fishery Union Office and costs 3,600 yen per day or 13,800 yen per year. The Fishery Union offers fishing classes for beginners.

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