Title Miyama Milk

  • Kyoto
Topic(s):
Villages/Towns Cuisine/Food Culture
Medium/Media of Use:
$SETTINGS_DB.mediaClassificationMap.get($item)
Text Length:
≤250 Words
FY Prepared:
2022
Associated Tourism Board:
ippanshadanhojin nantanshimiyamakankomachizukurikyokai

美山牛乳


美山町は山の空気と水がきれいなため、酪農に適した環境である。美山牛乳は少量生産でありながら、ジェラートやプリンなど、地元で人気のスイーツに使われているほど品質が高い。


古くから田畑を耕すために牛が飼われていたとはいえ、乳牛の飼育は比較的歴史の浅い地域である。1950年代、政府は由良川にダムを建設する計画を打ち出した。しかし、美山町民は農地がなくなり、多くの世帯が移転することになるため、反対した。そこで行政と住民の間で、酪農や茶業などの新規就農を推進する支援策を取り決めた。


美山町の牛乳生産は現在かなり小規模化し、町内で2軒の酪農家が経営しているのみである。約100頭の牛にストレスのない環境を提供することを目指し、1日に約3トンの牛乳を生産している。


美山牛乳の濃厚でクリーミーな味わいは、低温殺菌の方法によるものでもある。生乳を85℃の比較的低い温度で15分間加熱することで、牛乳本来の風味が保たれるのである。しかしその分、賞味期限も短く、美山牛乳は学校給食をはじめ、地元で消費されることが多い。紙パックやガラス瓶で販売され、ソフトクリームやジェラート、チーズやプリンなど、町内で販売されている商品の原料にもなっている。

Miyama Milk


The fresh mountain air and unpolluted waters of Miyama are perfect for dairy farming. Miyama milk is prized for its quality although production is not large. It is used in popular local sweets such as gelato and custard pudding.


Although cattle have been kept in the area for centuries to till the fields and provide fertilizer, raising milk cows has a relatively short local history. In the 1950s, the national government proposed a plan to build a dam on the Yura River. The people of Miyama objected to the construction, as it would cause the loss of farmland and require many households to relocate. To overcome this opposition, the government and residents agreed on support measures for local farmers, including promoting new initiatives such as dairy and tea farming.


Milk production in Miyama has dwindled with only two dairy farms still in operation. The farmers aim to provide a stress-free environment for their approximately 100 cows, which produce some 3 tons of milk per day.


The rich and creamy taste of Miyama milk is due in part to the way it is pasteurized. The raw milk is heated to a relatively low temperature of 85°C for 15 minutes, which preserves the milk’s original flavor. However, this also results in a short shelf life, and most Miyama milk is consumed locally. It appears in school lunches, is sold in cartons and glass bottles, and is used to make products such as soft serve ice cream, gelato, cheese, and custard pudding all available in the town.

Search