标题 料亭松家:顶级怀石料理

  • 石川
类别:
饮食/饮食文化
媒体类别:
宣传册 网页
字数:
251-500
编写年度:
2019
地区协议会名称:
Komatsu Tourism & Local Products Network

Matsuya: Exquisite Multicourse Kaiseki Feasts

Strolling the backstreets of the coastal Ataka area of Komatsu in Ishikawa Prefecture offers glimpses into the history of the kitamaebune, trading ships that plied the Sea of Japan coast and enabled port towns like this one to flourish from the mid-eighteenth to late nineteenth centuries, thanks to the diverse range of merchandise the vessels carried from Osaka to Hokkaido and back. Some of the homes of shipowners who made their fortunes along that shipping route now operate as museums or restaurants where visitors can steep themselves in the atmosphere of those days gone by. The Michelin-starred Matsuya restaurant is just such a place.


Steps away from the sea (and a short walk from the local port where the head chef procures the daily catch), this elegant home was built in 1891 as a villa for the ship-owning Kometani family. It later served as the first branch of the bank they founded, a financial institution that became the backbone of Ataka’s shipping trade. Today the beautifully preserved mansion is a registered cultural property where lunch and dinner guests can enjoy exquisite multicourse kaiseki feasts as remarkable for their artful presentation as they are for their sumptuous flavors drawn from the freshest seasonal delicacies.


The serene rooms of Matsuya are a perfect place to sit back and enjoy a leisurely meal prepared by fourth-generation chef Mori Taiji and served with old-time grace. Colorful Kutani porcelain and elegant Wajima lacquerware add to the delight of a meal taken here, and time seems to move more slowly in spaces appointed with tasteful antiques. Afterward, stroll to the nearby Ataka Sumiyoshi Shrine, where kitamaebune sailors once prayed for safe voyages, and votive paintings of the trading vessels that played such a crucial role in the culture and lifestyle of Ataka are on display in the main hall.


Matsuya is five minutes from Komatsu Airport and ten minutes from Komatsu Station by car, and just a three-minute walk from Ataka Sumiyoshi Shrine. Lunches and dinners are by reservation only.


Matsuya Japanese Restaurant

Wa-30 Ataka-machi, Komatsu, Ishikawa 923-0003

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小松の食文化(吉祥庵/料亭まつ家)

石川県小松市沿岸にある安宅の裏通りをのんびり歩いていると、「北前船」の歴史を垣間見ることができます。商船である北前船が日本海沿岸を往来し、18世紀半ばから19世紀後半にかけて安宅のような港町が大いに栄えました。これは、大阪と北海道の往来でさまざまな商品が運ばれたおかげです。北前船の航路の寄港地にあって、莫大な富を得た船主の一族のなかには、現在、過ぎ去りし時代の雰囲気を味わえる博物館やレストランを経営する人たちもいます。ミシュランの星を獲得したまつ屋も、まさにそうした場所のひとつです。

海からすぐ近くにある(また料理長が毎日その日に揚がった魚を仕入れる地元の漁港からも徒歩ですぐのところにある)この優雅な家屋は、1891年に商船の船主である米谷家のための別荘として建てられました。後に、同家が設立し、安宅の回船業の屋台骨となる銀行の支店第1号として使用されています。現在では美しく保存された邸宅は文化財として登録されており、昼食や夕食時に訪れると、新鮮な旬の食材を使い、贅を凝らした味はもちろんのこと、芸術的な盛り付けもすばらしい絶品の懐石料理が楽しめます。

まつ家の落ち着いた部屋は、4代目の森たいじ料理長が用意し、昔の優雅なサービスで提供される料理をリラックスしてゆっくりと楽しむのに最適な場所です。カラフルな九谷焼とエレガントな輪島塗がここの料理の楽しみに色を添え、趣味の良い骨董に囲まれた空間にいると、時がゆっくりと流れていくように感じられます。食事のあとは、近くの安宅住吉神社まで足を伸ばしてみましょう。その昔、北前船の船乗りたちが航海安全を祈ったこの神社の社殿には、安宅の文化や生活で重要な役割を担った商船の絵馬が飾られています。

まつ家は車で小松空港から5分、小松駅から10分。安宅住吉神社からは徒歩わずか3分。昼・夜ともに要予約。


料亭 まつ家

〒923-0003 石川県小松市安宅町ワ-30

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料亭松家:頂級懷石料理


漫步在石川縣小松市沿岸的安宅地區後巷裡,可一窺「北前船」的滄桑歷史。商船「北前船」往來於日本海沿岸地帶,從18世紀中葉至19世紀後半葉,商品在大阪與北海道間流通,諸如安宅這類的港口小鎮也因此受益,蒸蒸日上。獲得龐大財富的船運批發商一族,多定居於名列日本遺產的北前船航路的停靠地。時至如今,其後人也不乏精心經營博物館與餐廳者,讓賓客品味復古情懷。而榮獲米其林星級殊譽的「松家」,正是這樣的一間餐廳。

這座優雅的建築臨近海邊,從廚師長每天採購當日鮮魚的漁港徒步可達。松家建於1891年,最初是船運貿易商「米穀家族」的別墅,之後被用作銀行1號分店,是該家族為支持安宅船運業而成立。宅邸保存良好,如昔日一般美輪美奐,現今已被登錄為「文化財」。午餐或晚餐時段的客人可以享受頂級的懷石料理——選擇新鮮時令食材,其凝聚匠心的奢華美味不必贅言,而精緻的裝盤更是一種藝術品味。

當您置身松家,溫婉閒適的氣息便迎面而來。第四代廚師長森泰洋運用其超群的廚藝,以散發歷史馨香的高雅格調打造出道道佳餚。這裡可讓您放鬆休憩,是享受「偷得浮生半日閒」的最佳選擇。色彩鮮豔的九谷燒與高雅的輪島塗(石川縣輪島市周邊生產的漆器)為松家的美食增色不少,置身於被古董環繞的雅致空間,感覺時光也似乎放慢了腳步。飯後,不妨前往附近的安宅住吉神社參拜。昔日,北前船的船員們曾在神社祈求航海平安。社殿內掛有北前船繪馬(日本神社祈願時用的一種奉獻物,一般用木板製成,呈五角形),這種商船對安宅地區的文化及生活發揮了相當重要的作用。

松家距離小松機場僅需5分鐘車程,若從小松站驅車10分鐘即可到達。而從安宅住吉神社步行則僅需3分鐘。午餐及晚餐均需預約。


料亭 松家(まつ家)

郵遞區號923-0003 石川縣小松市安宅町ワ-30

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料亭松家:顶级怀石料理


在石川县小松市沿岸安宅地区的后巷里闲庭信步,便可窥见“北前船”的沧桑历史。商船“北前船”往来于日本海沿岸地区,从18世纪中叶至19世纪后半叶,商品在大阪与北海道间流通,诸如安宅这样的港口小镇也因此获益,欣欣向荣。收获庞大财富的船运批发商一族,多定居于被列为日本遗产的北前船航路的停靠地。时至如今,其后人也不乏精心经营博物馆与餐厅者,供宾客于此品味复古情怀。而荣获米其林星级殊誉的“松家”,正是这样的一间餐厅。

这座优雅的建筑临近海边,从厨师长每天采购当日鲜鱼的渔港徒步可达。松家建于1891年,起先是船运贸易商“米谷家族”的别墅,之后被用作银行1号分店,是该家族为支持安宅船运业而创立。宅邸保存完好,美轮美奂如旧,如今已被登录为“文化财”。午餐或晚餐时段的客人可以享受到绝佳的怀石料理——甄选新鲜时令食材,其凝聚匠心的奢华美味自不必言,而精致的装盘也是一种艺术熏陶。

当您置身松家,温婉闲适的气息便扑面而来。第四代厨师长森泰洋运用其精湛的厨艺,以洋溢历史馨香的优雅格调打造出道道佳肴。这里可供您放松休闲,是享受“偷得浮生半日闲”的不二之选。色彩鲜艳的九谷烧与高雅的轮岛涂(石川县轮岛市周边生产的漆器)为松家的美食增色不少,置身于被古董萦绕的雅致空间,感觉时光也仿佛放慢了脚步。餐后,不妨前往附近的安宅住吉神社参拜。昔日,北前船的船员们曾在神社祈求航海平安。社殿内挂有北前船绘马(日本神社祈愿时用的一种奉献物,一般用木板制成,呈五角形),这种商船对安宅地区的文化及生活起到了至关重要的作用。

松家距离小松机场仅需5分钟车程,若从小松站驱车10分钟即达。而从安宅住吉神社步行则仅需3分钟。午餐及晚餐均需预约。


料亭 松家(まつ家)

邮编923-0003 石川县小松市安宅町ワ-30

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