タイトル とり天

  • 大分県
ジャンル:
食・食文化 地域の特産物 国立・国定公園
媒体利用区分:
Webページ
ワード数:
250以下
作成年度:
2019年
地域協議会名:
瀬戸内海国立公園豊後高田市多言語解説協議会

Toriten

Toriten is Oita prefecture’s version of chicken tempura. The lightly battered, deep-fried chicken can be found at many restaurants in Bungotakada and other parts of Oita prefecture and is typically eaten with either a mixture of vinegar and soy sauce or kabosu ponzu, a citrus-based condiment made from the kabosu fruit. Both dipping sauces often come with a side of mustard for mixing into the sauce.


とり天

とり天は大分県の地元料理で、薄めの衣で天ぷらのように揚げた鶏肉でできています。豊後高田や、大分県の他の地域のあちこちのレストランで見られ、お酢と醤油を混ぜたもの、またはかぼすの果実を使った柑橘ベースの調味料であるかぼすポン酢と一緒に食べるのが一般的です。つけダレはどちらも、よくマスタードを添えて提供されています。タレにマスタードを少し混ぜれば、地元の人のように食べることができます。


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