タイトル いきなり団子 - 特徴

  • 熊本県
ジャンル:
食・食文化
媒体利用区分:
Webページ
ワード数:
250以下
作成年度:
2020年
地域協議会名:
熊本市

Ikinari Dango Sweet Potato Dumplings


The origin of the name of the snack food ikinari dango (“spur-of-the-moment dumplings”) is said to come from the fact that it can be made in advance, rapidly heated, and served to unexpected visitors. Traditionally, people in Kumamoto always had a stock of ikinari dango ready just for such occasions.


A slice of sweet potato is covered with a layer of sweet red bean paste and wrapped in rice-flour dough. It is then steamed for a couple of minutes and served piping hot. Traditionally, red beans were expensive and therefore served only on special, often auspicious, occasions.


There are a number of variations on the ikinari dango theme. The dumpling can be made with different kinds of sweet potato, with white bean rather than red bean paste, or even with chestnuts, another specialty of Kyushu. Ikinari dango are one of the three great local specialties of Kumamoto, along with mustard-stuffed deep-fried lotus root (karashi renkon) and horsemeat sashimi (basashi).


即時糰子


「いきなり団子」(Ikinari-dango),也就是即時糰子,據說這種休閒食品名稱的由來是因為可以提前製作,只需快速加熱,就能製作完成提供給不期而至的客人。自古以來,熊本人家裡總是備有適合這種場合的即時糰子。

將紅薯切片後,裹上一層紅豆沙,包入面皮之中,蒸上幾分鐘後就能趁熱上桌。過去紅豆價格昂貴,所以只有在吉祥節慶這樣的特殊場合才會食用。

即時糰子的口味豐富多樣,比如選用不同品種的紅薯,或是用白豆沙取代紅豆沙,甚至可以使用九州另一樣特產——栗子。

即時糰子與「芥末蓮藕」(藕孔中塞滿黃芥末和味噌的油炸藕片)、「馬肉刺身」(生馬肉片)一起並稱為熊本三大名物(地方特產)。

冷不丁团子


“いきなり団子”(Ikinari-dango)——冷不丁团子,据说这种休闲食品名称的由来是因为它可以提前制作,只需快速加热,就能提供给不期而至的客人。自古以来,熊本人家里总是备有适合这种场合的冷不丁团子。

将红薯切片后,裹上一层红豆沙,包入面皮之中,蒸上几分钟后就能趁热上桌。过去红豆价格昂贵,所以只有在吉祥节庆这样的特殊场合才会食用。

冷不丁团子的口味丰富多样,比如选用不同品种的红薯,或是用白豆沙取代红豆沙,甚至可以使用九州另一样特产——栗子。

冷不丁团子与“芥末莲藕”(藕孔中塞满黄芥末和味噌的油炸藕片)、“马肉刺身”(生马肉片)一起并称为熊本三大名物(地方特产)。

サツマイモの団子「いきなり団子」


おやつの「いきなり団子」の名前の由来は、作り置きができ、 急な来客時も、すぐに温めて出すことができるところから来ていると言われています。昔から熊本の人々は、そのような時に備え、いきなり団子を常備していました。


サツマイモを薄切りにしたものを小豆餡で覆い、米粉の生地で包みます。これを数分間蒸して、熱々の状態で提供します。伝統的に、小豆は高価なので、特別な日や縁起の良い日にしか食べられませんでした。


いきなり団子のテーマには多くのバリエーションがあります。団子には、様々な種類のサツマイモを使ったり、小豆餡ではなく白餡を使ったり、九州のもう一つの特産品である栗を使ったりすることがあります。いきなり団子は、辛子を詰めた蓮根揚げ(辛子蓮根)、馬肉の刺し身(馬刺し)と並び、熊本三大名物の一つとなっています。


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